Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Συμφωνίες και συμπράξεις με «πυξίδα» τα κέρδη και γεωπολιτικά συμφέροντα

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 115,3 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,562 εκατομμύρια, συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο, καθώς τεράστια εμπόδια στην αντιμετώπισή της θέτει η διαχείριση με «πυξίδα» τα κέρδη του κεφαλαίου και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Στις ΗΠΑ, σε συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία «Merck» για την παραγωγή του εμβολίου της κατέληξε η «Johnson & Johnson» (J&J), για να επιταχυνθεί η παραγωγή, όπως δήλωσε προχτές ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Βάσει συμβολαίου που είχε υπογράψει, η J&J θα έπρεπε να είχε διανείμει 12 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Φλεβάρη, αλλά είχε λιγότερες από 4 εκατ. δόσεις έτοιμες όταν το εμβόλιό της έλαβε έγκριση το Σάββατο. Η «Merck» επωφελείται οικονομικά από τη συμφωνία, την ώρα που οι δοκιμές για ανάπτυξη δικού της εμβολίου έχουν μείνει πίσω. Η αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το νομοσχέδιο αμυντικής παραγωγής για να βοηθήσει στον εξοπλισμό δύο εργοστασιακών μονάδων της «Merck» για την παραγωγή του εμβολίου της J&J, ενώ τα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο της J&J θα αυξήσουν την παραγωγή τους με συνεχή ολοήμερη λειτουργία.

Το Βέλγιο ήρε το ηλικιακό όριο για τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca» και στον ίδιο δρόμο βαδίζει η Γερμανία, μετά από σχετική βρετανική μελέτη που δείχνει αποτελεσματικότητα και στους άνω των 65 ετών.

Στο μεταξύ, προχωρούν οι διεργασίες στην ΕΕ για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού - προς όφελος κυρίως των ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών. Τα κράτη - μέλη καλούνται να καταθέσουν προτάσεις προκειμένου η Κομισιόν να καταθέσει σχετική πρόταση μέσα στον Μάρτη, το τεχνικό έργο ωστόσο μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις μήνες, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν, τέλος, επεξεργάζεται ήδη συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά ενισχυτικών ή νέων εμβολίων για τις νέες παραλλαγές του ιού.

«Οπλο» γεωπολιτικής επιρροής

Στο μεταξύ, τα εμβόλια, τα περιζήτητα «όπλα» κατά της πανδημίας, βρίσκονται στο κέντρο ενός πολέμου επιρροής και γεωπολιτικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και μπλοκ. «Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι πλέον η πιεστικότερη πρόκληση της διεθνούς κοινότητας. Κατά κάποιον τρόπο, είναι η νέα "κούρσα των εξοπλισμών"», αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό κέντρο αναλύσεων «Soufan».

Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις στη Σλοβακία, όπου η απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» (έχει παραγγείλει 2 εκατ. δόσεις), έχει προκαλέσει κρίση στην κυβέρνηση. Δυο κόμματα - εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού («Για το λαό» και «Ελευθερία και Αλληλεγγύη») απείλησαν ακόμη και με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο έχει εκφράσει στο μεταξύ μία ακόμα χώρα της ΕΕ, η Κροατία. Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν χτες πως βρίσκονται σε επαφές.

Η Κίνα, που κάνει λόγο για «υγειονομικό δρόμο του μεταξιού», απέκρουσε χτες ως «στενόμυαλο» τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιεί τις εξαγωγές εμβολίων για να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή. Προτεραιότητά της είναι η εξαγωγή εμβολίων, κι ας επιβραδύνονται οι εγχώριοι εμβολιασμοί. Εμβόλια από κινεζικές εταιρείες ήδη διατίθενται σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, Ανατολική - Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια, σε Τουρκία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Αφρική και αλλού. Παράλληλα, έχει ανακοινώσει πως θα παρέχει 10 εκατ. δόσεις εμβολίων στο πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ για τις «φτωχότερες» χώρες.

Η βασική αντίπαλος της Κίνας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, η Ινδία, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων και γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, επιδιώκει να ανακόψει την επιρροή της παρέχοντας εμβόλια σε διάφορες χώρες (Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα κ.α.).

Αντίστοιχα, χτεσινό ρεπορτάζ των «Financial Times» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφές με συμμάχους όπως Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία, για ένα σχέδιο διανομής εμβολίων στην Ασία, για να αντιμετωπιστεί η κινεζική επιρροή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ