Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μέσος όρος

Η «γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» είναι ο δεύτερος άξονας του προγράμματος για την Υγεία που παρουσίασε την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και κάτι φανταζόμαστε, ίσως θα μπορούσαν να κάνουν μια διευκρίνιση για ποιον «μέσο όρο» μιλάνε: Μήπως για εκείνον της Ιταλίας, με τις εκατόμβες νεκρών και το Μπέργκαμο, με τα 37 δισ. περικοπών μόνο την τελευταία δεκαετία στο σύστημα Υγείας, όπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι δεν λαμβάνουν την αναγκαία ιατρική περίθαλψη για οικονομικούς λόγους; Μήπως εννοούν τη Γερμανία, την «πρώτη και καλύτερη» στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας από τη δεκαετία του '90, όπου μόνο το 30% των νοσοκομείων είναι δημόσια κι αυτά λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχοντας ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του πολυδιαφημισμένου συστήματος και γι' αυτό τα «σκληρά» lockdowns; Μήπως μιλάνε για το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, που έφτασαν να στέλνουν ασθενείς ...στις δίπλα χώρες; 'Η μήπως εννοούν το σύστημα της «ανοσίας της αγέλης» στη Σουηδία, όπου με επίσημα έγγραφα επιβεβαιώθηκε η διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ; Για να μη μιλήσουμε για την Πορτογαλία, που τόσο θαυμάζουν για τη σοσιαλδημοκρατική της κυβέρνηση και η οποία έχει μετατραπεί σε «παράδειγμα προς αποφυγή» τους τελευταίους μήνες. Οσο κι αν ψάξουν οι εργαζόμενοι, δεν πρόκειται να βρουν κανένα σύστημα Υγείας που να συνδυάζει την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών με τα κέρδη του κεφαλαίου, όπως τους κοροϊδεύουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, ξεπλένοντας και θωρακίζοντας την πολιτική που εκθέτει το λαό σε μεγάλο κίνδυνο.

Σφάλμα

Ως μέτρο για την «εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς» είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση την «ειδική πλατφόρμα», όπου εργοδότες σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα δήλωναν εθελοντικά τους εργαζόμενους, ώστε κι αυτοί εθελοντικά να κάνουν rapid test για τον κορονοϊό μέχρι 2 φορές το μήνα. Θυμίζουμε ότι η πλατφόρμα προγραμματιζόταν να λειτουργεί από τις 15 Φλεβάρη. Σήμερα, τρεις ολόκληρες βδομάδες μετά, ακόμα κι αυτό το ελάχιστο μέτρο ελέγχου της διασποράς σε χώρους δουλειάς δεν έχει λειτουργήσει. Οποιος επιχειρεί να μπει στη σχετική ιστοσελίδα (ergasia.testing.gov.gr) λαμβάνει την απάντηση «ΣΦΑΛΜΑ». Τι να υποθέσουμε; Οτι είναι τόσο ...επιλεκτικά ανίκανα τα τσακάλια της «ψηφιακής επανάστασης», που σε άλλες περιπτώσεις, όταν είναι να διευκολύνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, τρέχουν τα ζητήματα σε «χρόνο dt»; 'Η μήπως η «ομερτά» της εργοδοσίας, που τηρεί σιγή νεκροταφείου για τα κρούσματα σε χώρους δουλειάς, δεν χωρά την παραμικρή παραφωνία; Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που ζουν καθημερινά τη συγκάλυψη κρουσμάτων και τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, για «να μη μαθευτεί ότι νοσούν συνάδελφοι», οι ανύπαρκτοι κρατικοί έλεγχοι στις βιομηχανικές ζώνες, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, δίνουν την απάντηση στο «ρητορικό» ερώτημα...

Αθλιότητες

Μετά τα διάφορα κομμουνιστοφαγικά αφιερώματα και τα ένθετα για τους χουντικούς, η εφημερίδα «Δημοκρατία» πήρε υπό την προστασία της και τον «Εύρυτο», έναν ...«καλλιτέχνη δρόμου», που όταν δεν βρωμίζει τοίχους με κέλτικους σταυρούς - σύμβολα της Χρυσής Αυγής και κάτι χυδαίες παραστάσεις για τον Αρη Βελουχιώτη, ζωγραφίζει ήρωες του 1821. Η γνωστή για τις ακροδεξιές «ευαισθησίες» της εφημερίδα προβάλλει τον συγκεκριμένο από το πρωτοσέλιδό της, καταγγέλλοντας μάλιστα «στοχοποίησή» του, προφανώς επειδή δεν πέρασε στα μουλωχτά η αξιοποίηση του «ταλέντου» του από διάφορες δημοτικές αρχές. Το «έργο» του συγκεκριμένου ακροδεξιού «γκραφιτά» εκθειάζουν κι άλλοι, όπως ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, ο βουλευτής της ΝΔ Μπογδάνος, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος για συμμετοχή στη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Λαγός, μαζί με διάφορα γνωστά φασιστοειδή του διαδικτύου. Είναι μεγάλη πρόκληση για το λαό το «ξέπλυμα» του φασισμού και του αντικομμουνισμού μέσα από την επίκληση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Λες και έχουν καμιά σχέση ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης με τύπους που τιμούν τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες, τους μαχαιροβγάλτες που κυνηγούν μεροκαματιάρηδες και φτωχοδιάβολους μετανάστες. Το μόνο που επιβεβαιώνουν με τη στάση τους είναι ότι ο αντικομμουνισμός και η πατριδοκαπηλία πάνε χέρι χέρι. Ειδικά από εκείνους που είτε δεν βγάζουν κιχ είτε στηρίζουν δυναμικά τις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αξιολόγηση

Να απευθυνθεί στην ομάδα του Ολυμπιακού και στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (!), προκειμένου να αναπτύξει «καινοτόμες δράσεις» και να εξασφαλίσει πόρους για τη χρηματοδότησή του, πρότεινε στον Σύλλογο Διδασκόντων 9ου ΕΠΑΛ Πειραιά (Ναυτικό ΕΠΑΛ), κατά τη συνεδρίαση για την «εσωτερική αξιολόγηση», ο «σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης», επιχειρηματολογώντας υπέρ της «αξιολόγησης», σύμφωνα πάντα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου. Τα παραπάνω αποκαλύπτονται από επιστολή εκπαιδευτικού του σχολείου την οποία δημοσιοποίησε η ΕΛΜΕ Πειραιά, και είναι ενδεικτικά για το τι σημαίνει η «αξιολόγηση» και πώς πάει μαζί με την περίφημη «αυτονομία» των σχολικών μονάδων, το κυνήγι χορηγών για χρηματοδότηση και ανάπτυξη προγραμμάτων, τη διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων, την ένταση των ταξικών φραγμών, τη βαθύτερη προσαρμογή της Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων. Μικρή λεπτομέρεια: Το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ στεγάζεται σε μία πολυκατοικία της δεκαετίας του 1980! Αλλά προφανώς το στοιχείο αυτό ...διέφυγε την προσοχή των «αξιολογήσεων» από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org