Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ετοιμη για χάραξη θαλάσσιων ζωνών με Αίγυπτο δηλώνει η Τουρκία

Οξυνση των παζαριών ενώ σήμερα στην Κύπρο φτάνει ο Ζ. Μπορέλ

«Ανάλογα με την πορεία των διμερών μας σχέσεων, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να υπογράψουμε συμφωνία και με την Αίγυπτο», δήλωσε χτες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα με τον Γεωργιανό ομόλογό του, Ντ. Ζαλκαλιάνι. Ο Τσαβούσογλου καλωσόρισε τον διαγωνισμό που προκήρυξε το Κάιρο για την εκμετάλλευση ενεργειακών «οικοπέδων», τονίζοντας: «Η Αίγυπτος συνεχίζει τις δραστηριότητες όπως για σεισμικές έρευνες και αδειοδότηση (εταιρειών για εκμετάλλευση "οικοπέδων") εντός της υφαλοκρηπίδας της. Το κάνει, συνεχίζοντας να σέβεται τη δική μας υφαλοκρηπίδα, κάτι που καλωσορίζουμε».

Θυμίζουμε ότι τα «οικόπεδα» που έβγαλε προς πώληση το Κάιρο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (όπου και το όριο της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα) δείχνουν να ακολουθούν τη γραμμή την οποία διεκδικεί στην περιοχή ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της η Τουρκία, παραβλέποντας την επήρεια των ελληνικών νησιών και της Κύπρου.

Η ετοιμότητα της Αγκυρας να παζαρέψει καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο (σε μία περίοδο που οι σχέσεις τους δεν είναι ανέφελες) εκφράζεται ενώ επανεξετάζονται μια σειρά άλλων συνεργασιών στην περιοχή. Ενδεικτικά είναι και τα σενάρια για επαναχάραξη της διαδρομής του αγωγού «EastMed» (ο οποίος βέβαια δεν έχει αρχίσει καν να κατασκευάζεται, συνεχίζεται η φάση μελέτης), ώστε να καταλήγει από το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» σε αιγυπτιακούς σταθμούς αποθήκευσης και υγροποίησης και μετά στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς δηλαδή τελικά να περνά από την Κύπρο.

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Βίκτορας Παπαδόπουλος, υποστήριξε ότι «δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός ή τα σχέδια για την όδευση του "EastMed"», προσθέτοντας πάντως ότι «οι χώρες στην περιοχή που εμπλέκονται και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες και καταβάλλουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα, οι επιλογές να υπάρχουν ενώπιον των εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο για να αποφασίσουν».

Την ίδια στιγμή, μοχλός όξυνσης των αντιλαϊκών παζαριών παραμένει η συζήτηση γύρω από τις ανάγκες «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», που βρέθηκε στο επίκεντρο της προχτεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης των Προέδρων Τουρκίας - Γαλλίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αγκυρας, αναφερόμενος στην «πολύ σοβαρή δυναμική» που μπορεί να έχει η γαλλο-τουρκική συνεργασία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι «ως δύο ισχυροί σύμμαχοι εντός ΝΑΤΟ» οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν βήματα «από κοινού στον αγώνα κατά τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν τις χώρες μας».

Νέες εκκλήσεις για «πραγματισμό και ευελιξία»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ξεκινά στη Λευκωσία διήμερες επαφές, ενόψει τόσο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (25/3) που θα εστιάσει και στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ όσο και της Διάσκεψης για το Κυπριακό που συγκαλεί ο ΟΗΕ στη Γενεύη στα τέλη Απρίλη.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί σήμερα, ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Την κλιμάκωση των παζαριών για τους όρους διχοτόμησης της Κύπρου επιβεβαίωσαν πάντως και νεότερες δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος αναφερόμενος στο μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως λύση για το Κυπριακό το χαρακτήρισε «σημείο εκκίνησης» των όποιων διαπραγματεύσεων συνεχιστούν και πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει τώρα είναι και οι δύο πλευρές να πάνε σε αυτές τις 5 συν τα Ηνωμένα Εθνη συνομιλίες δίχως προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεμπλακούμε στο είδος της ευελιξίας και του πραγματισμού που μπορεί να επιφέρει μία με διάρκεια και ανθεκτική ειρήνη για όλη την Κύπρο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ