Τετάρτη 12 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΚΡΗΞΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Φρακαρισμένα τα νοσοκομεία, χωρίς ΜΕΘ στο Μεσολόγγι

Το κυβερνητικό αφήγημα ότι «όλα βαίνουν καλώς με την πανδημία» καταρρέει και στην Αιτωλοακαρνανία, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» της πανδημίας, με εκατοντάδες κρούσματα και με τα δημόσια νοσοκομεία του νομού να παραμένουν ανοχύρωτα, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς κρεβάτια ΜΕΘ, με γιατρούς απλήρωτους εδώ και έξι μήνες.

Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου μετά την έκρηξη κρουσμάτων έχει φρακάρει, κλινικές μετατρέπονται σε μια νύχτα μόνο για Covid, η κατάσταση είναι ήδη οριακή, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να γίνουν άλλες εισαγωγές. Δεν διαθέτει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ αναισθησιολόγος (απαραίτητος και για τις διασωληνώσεις) δεν υπάρχει για 15 μέρες το μήνα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, όσα περιστατικά χρήζουν ΜΕΘ θα πρέπει να διακομίζονται στο Νοσοκομείο Αγρινίου, το οποίο διαθέτει μόλις 5 κρεβάτια εντατικής για Covid. Κάτω από την παρέμβαση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου, ανακοινώθηκε ότι τα διασωληνωμένα περιστατικά θα διακομίζονται στην Πάτρα (με τις εξίσου φρακαρισμένες ΜΕΘ) και στα Γιάννενα, δηλαδή μια «οδύσσεια» περιμένει τους ασθενείς...

Και ενώ η κατάσταση είναι εκρηκτική, στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου η κυβέρνηση έστησε πέντε εμβολιαστικές γραμμές, με δεκάδες ανθρώπους να συνωστίζονται, εργαζόμενους να μεταφέρονται από τα τμήματα Covid στο εμβολιαστικό κέντρο και αντίστροφα. Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, ξεδιπλώνοντας παραπέρα τον «εμβολιαστικό σχεδιασμό», αποφάσισε να προσθέσει 3 νέες εμβολιαστικές γραμμές στο νοσοκομείο αντί να ενισχύσει τις δομές ΠΦΥ. Μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου, οι 3 εμβολιαστικές γραμμές τελικά άνοιξαν ...στο ΚΑΠΗ, χωρίς τον απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό για τυχόν παρενέργειες, χωρίς ασθενοφόρο και με δανεικό προσωπικό από το νοσοκομείο.

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου προχτές πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, μετά από πίεση των εργαζομένων, με την παρουσία του διοικητή της 6ης ΥΠΕ και θέμα τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει από την έκρηξη των κρουσμάτων στην περιοχή και την ανάλογη λήψη μέτρων.

Εκεί ο Μάκης Αραβανής, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και παθολόγος στο νοσοκομείο, απαίτησε να εξασφαλιστεί από την Τεχνική Υπηρεσία ότι η παροχή οξυγόνου θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο του αριθμού κλινών του 3ου ορόφου, δηλαδή περίπου 65 κλίνες, λόγω των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν τις επόμενες βδομάδες, αφού αυτήν τη στιγμή με την υπάρχουσα υποδομή η δυνατότητα κάλυψης είναι το πολύ για 40-45 κλίνες... Επίσης, να προμηθευτεί άμεσα το νοσοκομείο όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις αυξημένες ανάγκες, π.χ συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (High Flow Οxygen), και να γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, όπως αναιοσθησιολόγου, να διασφαλιστεί ο πλήρης διαχωρισμός του προσωπικού που θα απασχολείται στην κλινική Covid από τα άλλα τμήματα, για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διασποράς. Ακόμα, να απεμπλακεί το νοσοκομείο από τους εμβολιασμούς για τον γενικό πληθυσμό, να εγκατασταθεί επιτελείο - κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην πόλη για την επιδημιολογική επιτήρηση και τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα.

Σημειώθηκε τέλος ότι «είναι απαράδεκτο ο συνάδελφος παθολόγος που δουλεύει με σύμβαση στην κλινική Covid να παραμένει απλήρωτος εδώ και σχεδόν 6 μήνες, με τη σύμβασή του να λήγει τέλη Μάη».

Η απάντηση στα παραπάνω, διά στόματος του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ήταν η κλασική «συνταγή» των μετακινήσεων προσωπικού και της μετατροπής του νοσοκομείου σε μίας νόσου: Μετατροπή του 3ου ορόφου σε κλινική Covid για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και του ισόγειου στο τμήμα θεραπειών για τα ύποπτα. Σύμπτυξη των χειρουργικών κλινικών, αναστολή των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων και σε αυτήν τη φάση θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Οι διασωληνωμένοι Covid ασθενείς θα κάνουν τον γύρο της χώρας και θα διακομίζονται στα Νοσοκομεία Πάτρας και Ιωαννίνων. Δεν είπε κουβέντα για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων σε κανένα από τα δύο νοσοκομεία, ούτε για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός του προσωπικού που θα απασχολείται στην κλινική Covid σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα. Και, φυσικά, δεν έβγαλε άχνα για τον γιατρό που είναι μισό χρόνο απλήρωτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ