Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Παραπέρα προσαρμογή της Δικαιοσύνης στις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ προσαρμόζει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους.

Πρόκειται για νομοσχέδιο - «σκούπα» με τίτλο «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης», με 364 άρθρα, το οποίο προβλέπει ακόμα και ...«επενδυτικά δικαστήρια», όπως αποκάλεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τα ειδικά «ελίτ» τμήματα που θα δημιουργηθούν στα Πρωτοδικεία και Εφετεία της Αθήνας και του Πειραιά για να διευκολύνουν τις fast track επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια, στις Τηλεπικοινωνίες και τη Διαχείριση Δεδομένων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα συλλέγει στοιχεία για τη λειτουργία των δικαστηρίων ανά την Ελλάδα, θα αξιολογεί το έργο τους και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις ακόμα και για κλείσιμο δικαστηρίων, στη λογική «κόστους - οφέλους».

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έσπευσαν και εδώ να προσφέρουν την πλήρη στήριξή τους στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οσο και αν τσακώθηκαν και χτες στη διάρκεια της συζήτησης, σηκώνοντας τον κουρνιαχτό της σκανδαλολογίας, στο διά ταύτα έσπευσαν να ψηφίσουν μέσα σε επευφημίες το νομοσχέδιο, δείχνοντας και σε αυτό ότι όλοι μαζί υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Δείχνοντας πώς ο ένας συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο άλλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, αναφέρθηκε στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ 4529/2018, τον οποίο, όπως είπε, «επεκτείνει» η ΝΔ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος περηφανεύτηκε ότι το νομοσχέδιο «εντάσσεται στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που είχε κινητοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Η Ελληνική Λύση ψήφισε παρών και το ΜέΡΑ25 καταψήφισε, αν και σε επίμαχα άρθρα συμφωνεί.

Δικαιοσύνη στην υπηρεσία των επενδυτών

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, καταψήφισε τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων και ενισχύει ουσιαστικά τα μέσα για να γίνεται αυτή όλο και πιο ελεγχόμενη, με βάση τις εκάστοτε κυβερνητικές επιδιώξεις, μια Δικαιοσύνη φιλική προς τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Χαρακτήρισε πρόκληση «την ίδρυση ειδικών τμημάτων με έμπειρους δικαστές και ταχύρρυθμες διαδικασίες για υποθέσεις που συγκεντρώνουν ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την ώρα που οι πάσης φύσεως λαϊκές υποθέσεις, ακόμα και οι εργατικές, οι συνταξιοδοτικές και άλλες, βαλτώνουν και χρονίζουν στα δικαστήρια».

Ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αυτό γιατί πρώτον - ανεξάρτητα από δικαστές που προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε χαραμάδα για να υπερασπίσουν το δίκιο του λαού - εφαρμόζει τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζουν οι αστικές κυβερνήσεις και, δεύτερον, η ηγεσία της διορίζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ διαδοχικά οι αστικές κυβερνήσεις με τους νόμους τους την υποτάσσουν όλο και περισσότερο στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ορθώνοντας όλο και περισσότερο εμπόδια στους εργαζόμενους, συνολικά στο λαό, στο να βρει το δίκιο του.

Ειδικά για το εν λόγω νομοσχέδιο σημείωσε ότι θα έπρεπε να έχει τίτλο «Δικαιοσύνη στην υπηρεσία και προστασία των επενδυτών», την οποία διαμορφώνουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι, δείχνοντας πόσο κούφιες είναι οι διακηρύξεις τους περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ή για «Δικαιοσύνη υπέρ του κοινωνικού συνόλου» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε πως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ και στη συνταγματική αναθεώρηση η ηγεσία της Δικαιοσύνης να εκλέγεται από ευρύ εκλεκτορικό σώμα και όχι να διορίζεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ