Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΕΕ
Παζάρια για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων

«Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί ευκαιρία για μεγάλη αλλαγή πορείας», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση γύρω από τη διαμόρφωση και τις προτεραιότητες του πολυετούς προϋπολογισμού (2021-2027) και του «Ταμείου Ανάκαμψης» που περιέχεται σε αυτόν και δίνοντας σήμα για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι προδιαγραφές ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων εστιάζουν στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, στην ενεργειακή εξοικονόμηση, στην προσαρμογή στην κυκλική οικονομία, στην εμβάθυνση της καινοτομίας, που με τη σειρά τους «αποτελούν προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της μεταποίησης, την παραγωγή ακόμα περισσότερων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, αλλά και την ανθεκτικότητα της οικονομίας».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «προκειμένου οι δημόσιοι πόροι να πιάνουν τόπο, είναι κρίσιμο (...) να εστιάσουμε λιγότερο στο "πόσες" επιχειρήσεις θα πάρουν ΕΣΠΑ ή "πόσο" ΕΣΠΑ θα πάρουν, και περισσότερο στο "σκοπό" για τον οποίο θα το πάρουν».

Τους «σκοπούς» αυτούς του κεφαλαίου έρχεται άλλωστε να υπηρετήσει και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) για την περίοδο 2021 - 2025, που δόθηκε χτες σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και έρχεται να «κουμπώσει» με τις προτεραιότητες του υπό διαμόρφωση νέου ΕΣΠΑ, για τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων από τα ταμεία της ΕΕ, σε συνδυασμό βέβαια με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ουσιαστικά, το ΕΠΑ αποτελεί το σχέδιο χρηματοδότησης μέσω του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού, ειδικότερα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, που επίσης τροφοδοτείται από τους φόρους, τα χαράτσια και τις κάθε είδους περικοπές που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό στην επόμενη 5ετία (2021 - 2025) φτάνει στα 10 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με 2 δισ. σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τριπλασιασμό των σχετικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς τα προηγούμενα χρόνια το ύψος του ΠΔΕ κυμαινόταν γύρω στα 650 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «επιθυμητή είναι η εμπροσθοβαρής εκτέλεση του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό στα πρώτα δύο έτη με ποσοστό 35% και από 10% στα τρία επόμενα».

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για χρηματιστηριακό κραχ

Την ίδια ώρα, κινδύνους για απότομες «διορθώσεις» στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις βλέπει η αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, που δημοσιοποιήθηκε χτες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τους τελευταίους μήνες, οι αγορές μετοχών παρουσίασαν ραγδαία άνοδο, παρά τα ανησυχητικά στοιχεία που καταγράφονται στην παγκόσμια οικονομία και τις επιμέρους αγορές.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η συνεχιζόμενη αποσύνδεση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών και της οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βίαιη διόρθωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, καθώς, όπως επισημαίνεται, η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας ενδέχεται να είναι και βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια από ό,τι προβλέπουν οι επενδυτές.

Επιπλέον, το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι προσδοκίες των επενδυτών σχετικά με το εύρος και τη διάρκεια στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από τα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών «ενδέχεται στην πορεία να αποδειχθούν ιδιαίτερα αισιόδοξες, οδηγώντας τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου και την τιμολόγηση του κινδύνου». «Μία τέτοια επανατιμολόγηση, ιδιαίτερα αν ενισχυθεί από χρηματοπιστωτικές αδυναμίες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών, περιορίζοντας έτσι τη ροή πιστώσεων στην οικονομία. Η χρηματοπιστωτική πίεση θα μπορούσε να επιδεινώσει μία ήδη πρωτοφανή οικονομική ύφεση, καθιστώντας την ανάκαμψη ακόμη πιο δύσκολη», σημειώνει το ΔΝΤ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ