Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζονται παζάρια και συγκρούσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επανήλθε χτες στο θέμα επανέναρξης ενδολιβυκών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θέτοντας ως προϋπόθεση την αναχαίτιση της ροής όπλων και πυρομαχικών «από οπουδήποτε», κατά παράβαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και εκφράζοντας την ελπίδα πως μπορεί ακόμη και τώρα να βρεθεί «πολιτική λύση». Συζητώντας τηλεφωνικά χτες τις τελευταίες εξελίξεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, εκτίμησαν τις προσπάθειες του Καΐρου «για την επίτευξη σταθερότητας στη Λιβύη» και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και των «ξένων παρεμβάσεων» στην περιοχή.

Της τηλεφωνικής συνομιλίας Πομπέο - Σούκρι προηγήθηκε συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Α. Φ. Σίσι, με το υπουργικό και στρατιωτικό συμβούλιο στο Κάιρο, όπου φέρεται να κατέβασε τους τόνους σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις περί αιγυπτιακής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη εάν χρειαστεί. Προχτές βράδυ, ο Πρόεδρος Σίσι τόνισε «τη σημασία της αποκατάστασης της σταθερότητας στη Λιβύη και των θεσμικών της οργάνων ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια στην περιοχή και να προστατευτεί η αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια στα δυτικά σύνορα».

Σήμερα, πάντως, οι ηγέτες Γαλλίας και Ρωσίας, Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία, περίπου 10 μήνες μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι (τον Αύγουστο), για να συζητήσουν εκτενώς τις εξελίξεις σε διπλωματικά και στρατιωτικά μέτωπα, μεταξύ αυτών και της Λιβύης.

Οι δύο χώρες στο συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται να έχουν μία (έστω και στο ελάχιστο) ευκαιριακή σύγκλιση συμφερόντων καθώς φέρεται να υποστήριξαν την πλευρά του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και του προέδρου του λιβυκού Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ, Αγκίλα Σάλεχ.

Να σημειωθεί στο μεταξύ πως μετά από το υπερσύγχρονο υποβρύχιο «Ροστόφ να Ντόνου» που πέρασε τα Στενά του Βοσπόρου την Τρίτη, και η φρεγάτα «Admiral Makarov» έχει ξεκινήσει από την Κριμαία με κατεύθυνση τη Μεσόγειο, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα κατευθυνθούν προς Λιβύη ή Συρία.

Η επικοινωνία των Προέδρων Ρωσίας και Γαλλίας έγινε στο φόντο της γαλλο-τουρκικής έντασης. Αυτή συνεχίστηκε χτες με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τη Γαλλία πως προσπαθεί «να διαιρέσει τη Λιβύη», πως στη Συρία υποστηρίζει «τους τρομοκράτες» (Κούρδους μαχητές) της οργάνωσης YPG-PKK και «θέλει να γυρίσει πίσω στα χρόνια της αποικιοκρατίας». Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη στήριξη της Γαλλίας στις «αντικανονικές», όπως τις χαρακτήρισε, δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού Χ. Χάφταρ. Παίρνοντας θέση στη γαλλο-τουρκική διαμάχη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, εξέφρασε «αλληλεγγύη» προς τη Γαλλία καταδικάζοντας την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη ως «εχθρική δράση».

Προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου Τύπου του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν. Συμφώνησαν πως θα πρέπει να δημιουργηθούν «οι προϋποθέσεις για μία βιώσιμη εκεχειρία στη Λιβύη» και να υποστηρίξουν «παράγοντες με νομιμοποίηση και αξιοπιστία ώστε να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της πολιτικής λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάγιο, επιστρέφοντας προχτές από επίσκεψη - αστραπή στην Τρίπολη της Λιβύης, τόνισε πως ο Σάρατζ τον καθησύχασε ότι η Ρώμη «παραμένει μείζων εταίρος για την Τρίπολη παρά την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα παζάρια μετά τη συμφωνία για τα πετρέλαια(2020-09-26 00:00:00.0)
Παραίτηση της κυβέρνησης στις ανατολικές περιοχές(2020-09-15 00:00:00.0)
Ανησυχία για προετοιμαζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση(2020-08-04 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για περαιτέρω στρατιωτική αντιπαράθεση(2020-07-16 00:00:00.0)
«Κρίκος» στο ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή(2020-06-06 00:00:00.0)
Οι σφοδροί ανταγωνισμοί ξανά στο προσκήνιο(2019-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ