Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Μεντεσές» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών η κυβέρνηση

Σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετείχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με την κυβέρνηση να πασχίζει για άλλη μια φορά να αναδειχτεί σε «μεντεσέ» υλοποίησης ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Στο σχήμα συμμετέχουν οι Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο και Κόσοβο, ενώ στο πλαίσιό του λειτουργεί και το λεγόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας (Regional Cooperation Council - RCC) με ξεκάθαρο στόχο «την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης» της ΝΑ Ευρώπης.

Σε αυτήν τη βάση, η συζήτηση χτες στράφηκε γύρω από θέματα «κοινού περιφερειακού ενδιαφέροντος», π.χ. η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας της περιοχής και η αντιμετώπιση των «πολιτικών και οικονομικών συνεπειών» της πανδημίας, «ιδιαίτερα σε τομείς όπου η περιοχή παρουσιάζει αδυναμίες, όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια τροφίμων», σύμφωνα με όσα είπε κατόπιν ο Ν. Δένδιας, με φανερή την ανησυχία των Ευρωατλαντικών μήπως αυτές οι ελλείψεις αφήσουν «κενό» για την παρέμβαση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως η Ρωσία και η Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ