Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των υγειονομικών, στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση

Σήμερα, το ΚΚΕ στέκεται μπροστά σας με ήσυχη τη συνείδηση, με σεβασμό και εκτίμηση σε όλους εσάς που δίνετε μια τιτάνια μάχη για τον ίδιο τον άνθρωπο. Χωρίς μεγάλα λόγια και ανέξοδα χειροκροτήματα, σας καλούμε να σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα, αφού ήδη βρισκόμαστε σε μια νέα φάση.

(...) Είδαμε ότι τα δεδομένα της πανδημίας λειτούργησαν ως καταλύτης και έφεραν πιο κοντά και γρήγορα μια νέα οικονομική κρίση, με αστάθμητους παράγοντες ακόμα και για τη διάρκειά της, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει το κλίμα, προβάλλοντας γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο (...) Ηδη παίρνονται ειδικά μέτρα από όλες τις κυβερνήσεις, και από την ελληνική, με αλλεπάλληλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και νόμους που πλήττουν πρώτα από όλα την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Ζητήματα που δημιουργούν οπωσδήποτε και κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία προς το παρόν αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό στη χώρα μας για διάφορους λόγους δεν ήταν τόσες όσες σε άλλες χώρες, όταν τις συγκρίνουμε με τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, που μετράνε εκατομμύρια ασθενείς και θύματα.

Μπορεί αυτήν τη στιγμή να φαίνεται σε διάφορες δημοσκοπήσεις ότι ένα μεγάλο τμήμα του λαού βρέθηκε αυτούς τους μήνες συσπειρωμένο γύρω από το κράτος, τους «θεσμούς» και την κυβέρνηση, όμως αυτό ποτέ δεν είναι σταθερό, μόνιμο και αμετάβλητο, πολύ περισσότερο όταν οξύνονται οι μεγάλες αντιφάσεις και της διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, αλλά και όλες οι άλλες εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα με άμεσες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως είναι τα Ελληνοτουρκικά, συνολικά η όξυνση των ανταγωνισμών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική.


(...) Εχουμε μπει σε μια περίοδο που οι μεταβολές μπορεί να είναι πιο γρήγορες και αντίστοιχα οι συνειδήσεις να μεταβάλλονται πιο γρήγορα, είτε σε θετική είτε σε αντιδραστική κατεύθυνση (...) Η πανδημία που ζήσαμε και που είναι ακόμα σε εξέλιξη, δημιούργησε πράγματι πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά και μας έδωσε ένα βασικό διδακτικό συμπέρασμα που έχει διαχρονική αξία και δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο της πανδημίας:

Οτι σχεδιασμός και ανάπτυξη υπηρεσιών, δομών Υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, σχεδιασμός πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης - αντιμετώπισης, σχεδιασμός επιδημιολογικής επαγρύπνησης και προστασίας της δημόσιας υγείας, όλα αυτά είναι ασύμβατα με τους νόμους του κέρδους, τους νόμους του ανταγωνισμού και της «ελεύθερης αγοράς».

Τα συστήματα Υγείας όλων των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών κατέρρευσαν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Κανένα σύστημα Υγείας καμιάς καπιταλιστικής χώρας δεν κατάφερε να προστατεύσει το λαό. Οποια κυβέρνηση και αν είχε, όποιο επιδημιολογικό μοντέλο και αν επιλέχτηκε, τα δεινά που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι ως ασθενείς και που θα πληρώσουν στη συνέχεια ως εργαζόμενοι, είναι μεγάλα.

(...) Αυτή είναι η πεμπτουσία της αστικής αντίληψης και πολιτικής, ανεξάρτητα από προθέσεις, ανεξάρτητα από το χαρακτήρα του άλφα ή βήτα αστού πολιτικού. Η αποκατάσταση και η προάσπιση της υγείας του λαού στον καπιταλισμό αποτελεί ανεπίτρεπτο «κόστος και σπατάλη»! (...) Αντίστοιχη λοιπόν είναι η κατάσταση στη χώρα μας. Για να μπορέσει να «αντέξει» το δημόσιο σύστημα Υγείας, ανέστειλαν τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων και κλινικών, μπήκε φρένο στη διάγνωση, στη θεραπεία και την παρακολούθηση ασθενών που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.λπ. Είναι ζητήματα που τα γνωρίζετε καλύτερα εσείς, και από πρώτο χέρι.

Συνεχίζονται η ίδια πολιτική και η κοροϊδία


(...) Η πολιτική που μας έφερε έως εδώ συνεχίζεται, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν, για πολλά κρεβάτια ΜΕΘ που άνοιξαν, για ακόμα περισσότερα που θα ανοίξουν έως το φθινόπωρο. Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να λένε και να γράφουν ότι ο πρωθυπουργός αναθεώρησε την άποψή του για το «Εθνικό Σύστημα Υγείας» και ο υπουργός Υγείας ότι «βάζει το ΕΣΥ πάνω από το εγώ».

Να δούμε τι έγινε στην πραγματικότητα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία:

  • Προσλήφθηκαν 3.073 ως επικουρικό προσωπικό, εκ των οποίων 381 γιατροί και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι 30.000 με βάση τους υπάρχοντες Οργανισμούς.
  • Τα προηγούμενα χρόνια καταργήθηκαν χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες, έκλεισαν εργαστήρια, ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία, 11 τον αριθμό, επικαλούμενοι το «χαμηλό ποσοστό πληρότητας» των νοσοκομειακών κρεβατιών, λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχειακές μονάδες!

Να το πούμε καθαρά: Στο σύστημα Υγείας απαιτείται να «περισσεύουν» υλικά, υποδομές, κρεβάτια ΜΕΘ. Για να υπάρχει εφεδρεία σε κάθε περίπτωση. Αυτό είναι στοιχείο ανάπτυξης με κοινωνικο-λαϊκό προσανατολισμό. Σήμερα θεωρείται σπατάλη και αντιπαραγωγικό.


Αυτή η πολιτική οδήγησε στο να παγώσουν επί χρόνια οι προσλήψεις και να λειτουργούν τα νοσοκομεία με ελλείψεις που προσεγγίζουν το 50%, ιδιαίτερα στο νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει να είναι στελεχωμένα σήμερα τα νοσοκομεία με διευθυντές γιατρούς, οι οποίοι, οδεύοντας προς τη συνταξιοδότηση, εξακολουθούν να εργάζονται με απαράδεκτα, εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών.

  • Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν, αυξήθηκαν από 557 πριν από την επιδημία σε 775. Στόχος τους, λένε, είναι «να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ». Αυτός όμως ο μέσος όρος της ΕΕ είναι κάτω από το 50% των κρεβατιών ΜΕΘ που θα έπρεπε να έχει η χώρα μας με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που στοίχισε και στοιχίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Είναι ο μέσος όρος που ανάγκαζε τους γιατρούς στην Ευρώπη - και τώρα και πριν από την επιδημία - να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
«Ξένο σώμα» ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία

Το ΚΚΕ, έχοντας πλήρη γνώση της δύσκολης κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία, έκανε πρόταση να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, ξεκινώντας από τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα με το προσωπικό και τον εξοπλισμό που διαθέτουν.

Κάναμε πρόταση να ενταχθούν σε ένα ενιαίο κρατικό επιτελικό σχέδιο και οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι έμπειρο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχώρησε σε κανένα τέτοιο μέτρο αλλά αντίθετα πριμοδότησε, ακόμα και στις συνθήκες της επιδημίας, σε συνθήκες «πολέμου», όπως έλεγαν, ο ιδιωτικός τομέας να συνεχίσει να κερδοσκοπεί.

Εφτασε η κυβέρνηση να δίνει 1.600 ευρώ από τους ασφαλισμένους για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ, τη στιγμή που πριν από την πανδημία έδινε 800 ευρώ! Συνέχισαν και συνεχίζουν να αισχροκερδούν με το τεστ. Και από την άλλη, υπήρξαν μονάδες του ιδιωτικού τομέα που υπολειτουργούσαν για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, επειδή δεν είχαν τα αναμενόμενα κέρδη, ενώ θα έπρεπε όλες οι υγειονομικές μονάδες που διαθέτει η χώρα, όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, να είναι επί ποδός.

(...) Αποδείχτηκε μέσα στην πανδημία ότι ο ιδιωτικός τομέας ήταν και είναι ένα «ξένο σώμα», που εξακολουθεί να λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν επενδύσει μονοπωλιακοί όμιλοι στην ιδιωτική Υγεία, οι οποίοι διεκδικούν επιδοτήσεις, προνόμια και μέχρι τώρα τα έχουν. Με αυτούς δεν ξεμπερδέψαμε ούτε θα ξεμπερδέψουμε αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές, αν δεν ανατρέψουμε το σύστημα που κάνει την Υγεία εμπόρευμα.

Τα μέτρα πρόληψης από την πανδημία θεωρούνται «κόστος»

Και ερχόμαστε στο τι γίνεται σήμερα, τώρα. Οσα ακούγαμε για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, τα σκόρπισε στον αέρα το πρώτο αεροπλάνο με τουρίστες από το Κατάρ. Δεν διστάζουν, τις θυσίες του ελληνικού λαού να τις παίξουν στο χρηματιστήριο κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αεροπορικών εταιρειών, tour operators και μεγαλοξενοδόχων!

(...) Το βασικό κριτήριο στη διαχείριση της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση, είτε ο ιός είναι σε έξαρση είτε σε ύφεση, δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, είναι κυρίως η κερδοφορία και ο περιορισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στην καπιταλιστική οικονομία.

Μετά από 176.000 νεκρούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο δείκτης επικινδυνότητας από τον κορονοϊό για τους εργαζόμενους είναι χαμηλός! Ετσι έδωσε το «πράσινο φως» στις κυβερνήσεις, στους βιομηχάνους, στις αεροπορικές εταιρείες, στο ξενοδοχειακό και το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Τους έδωσε το «πράσινο φως» να παστώνουν σαν σαρδέλες τους εργαζόμενους, τους ταξιδιώτες, να κάνουν «εκπτώσεις» στις ανάγκες καθολικών διαγνωστικών ελέγχων, στο όνομα τού «να μην αποθαρρύνονται οι τουρίστες»!!!

(...) Με λίγα λόγια, κάθε προληπτικό μέτρο θεωρείται «κόστος» για το κεφάλαιο και γι' αυτό επιδιώκεται να περιοριστεί όσο είναι δυνατό. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στο λαό ότι «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει», επιμένοντας στην «ατομική ευθύνη»... και κάνουν τον κέρβερο στους εργαζόμενους!

(...) Χαρακτηριστική είναι, όμως, και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και εδώ ευθυγραμμίζεται με τη ΝΔ, κάνοντας προτάσεις - καρμπόν με αυτές του υπουργείου Υγείας. Οχι μόνο συμφωνεί με τους περιορισμένους - δειγματοληπτικούς και όχι καθολικούς ελέγχους, όχι μόνο συντάσσεται με τις προσλήψεις «επικουρικών» αντί μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού υγειονομικού προσωπικού, αλλά φτάνει να ζητάει και «κίνητρα εθελοντικής μετακίνησης» υγειονομικού προσωπικού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, για να συνδυάσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές «εργασία και διακοπές» σε μέρη όπου δεν υπάρχουν ΜΕΘ! Δεν είναι ανέκδοτο. Είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ!

Είναι φανερή η αγωνία των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους να μπει σε κίνηση η οικονομία, τους τρομάζει η νέα κρίση που είναι προ των πυλών.

Από αρκετές αστικές αναλύσεις προβάλλεται ως βασική αιτία της νέας διεθνούς κρίσης η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που οδήγησε σε απότομη περιστολή παραγωγικών, μεταφορικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Η πραγματικότητα είναι ότι η επιβράδυνση προϋπήρχε γιατί υπάρχει ένα τεράστιο μέγεθος υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου το οποίο δεν μπορεί να επενδυθεί, να ανακεφαλαιοποιηθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Οι αστικές επισημάνσεις για τη μεγάλη έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων στα ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών και στα «κόκκινα» δάνεια αποκαλύπτουν αυτό το συμπέρασμα.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι το αναπόφευκτο της περιοδικής εκδήλωσης των κρίσεων βρίσκεται στο DNA του καπιταλισμού, ότι την καπιταλιστική ύφεση και κρίση φέρνει η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μένουμε δυνατοί, παλεύουμε για την πραγματική διέξοδο

Το ΚΚΕ μπαίνει στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού. Για να μην πληρώσουμε ξανά εμείς τα σπασμένα, να μη φορτωθεί το βάρος και αυτής της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Μένουμε δυνατοί στον αγώνα, όπως κάναμε και τις μέρες των περιοριστικών μέτρων και του εγκλεισμού (...) Σε πρώτη γραμμή βάλαμε την υλοποίηση των μέτρων για την πρόληψη και προστασία του πληθυσμού, την προστασία των ευπαθών ομάδων στις λαϊκές οικογένειες, τη στήριξη των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Επίκεντρο της παρέμβασής μας ήταν η δράση των κομμουνιστών στους χώρους της Υγείας. Με τη συμβολή του ΚΚΕ άνοιξε ως ένα βαθμό ο γενικότερος προβληματισμός για τα δημόσια συστήματα Υγείας, για το κεντρικό επιστημονικό σχέδιο στην οικονομία, για μια άλλη πρόταση ανάπτυξης, σε όφελος του λαού.

(...) Γιατί σήμερα, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες η Υγεία να μην είναι πολυτέλεια, να μην είναι ένα ακριβό εμπόρευμα. Το εμπόδιο είναι η λειτουργία με κριτήριο τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, το εμπόδιο είναι το καπιταλιστικό κέρδος και στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται Υγεία.

Βασική θέση στην πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ζητάμε να αναπτυχθεί η ΠΦΥ σε πανελλαδικό επίπεδο με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Πυρήνας της ΠΦΥ είναι το Κέντρο Υγείας με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό.

(...) Προτάσσουμε τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης, που σημαίνει ότι απευθύνεται πριν απ' όλα στους υγιείς: Ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Το Κέντρο Υγείας πρέπει να αποτελεί ένα επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, ομάδες του πληθυσμού και εξατομικευμένα.

(...) Ο ενιαίος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των άμεσα συνεργαζόμενων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του κρατικού Κέντρου Υγείας είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Επιπλέον είναι προϋπόθεση για να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα.

Μήπως αυτή η πρόταση του ΚΚΕ είναι κάποιο εξωπραγματικό, ουτοπικό αίτημα, όπως μας κατηγορούν; Κάθε άλλο. Πρόκειται για τη μόνη ρεαλιστική και αναγκαία σήμερα πρόταση. Είναι μια πρόταση με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, η οποία βέβαια δεν χωράει στις πολιτικές που άσκησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, υλοποιώντας επιταγές της ΕΕ, δεν χωράει στη βαρβαρότητα και τη φιλοσοφία αυτού του συστήματος.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των υγειονομικών που παλεύουν για δημόσια δωρεάν Υγεία, που παλεύουν για τα δικά τους δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα όλης της εργατικής τάξης και όλου του λαού στην Υγεία. Στον αγώνα αυτό οι κομμουνιστές υγειονομικοί ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή, όπως έκαναν και τις μέρες της πανδημίας. Για να μπορεί να ανασάνει επιτέλους ο λαός μας, να ζήσει με υγεία, ειρήνη, ευημερία, μόρφωση, πολιτισμό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org