Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Λόρδος Ουίλιαμ Κέλβιν, ο οποίος εφηύρε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που πήρε και το όνομά του.

1908 Γεννιέται ο Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η περίοδος της διακυβέρνησης του Αλιέντε και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν πραγματικό μάθημα Ιστορίας, τόσο για τις κινήσεις, τη δράση των προοδευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, την κινητικότητα των μαζών που κορυφώθηκε, όσο και για την ένταση της πάλης από την ολιγαρχία και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ανέδειξε επίσης τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού - κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό», φορέας των οποίων ήταν το ΚΚ Χιλής και φυσικά ο Πρόεδρος Αλιέντε.

1924 Γεννιέται ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός.

1930 Η χωροφυλακή περικυκλώνει το χωριό Αργυρούπολη της Κρήτης, προκειμένου να εξαναγκάσει τους αγρότες να πληρώσουν τους φόρους τους. Στη Δράμα, την ίδια μέρα, ένας λαχανοπώλης βασανίζεται και δολοφονείται γιατί χρωστούσε φόρο 800 δραχμές. Λίγες μέρες πριν, ένας αγρότης από το χωριό Πετρομαγούλα Βοιωτίας καταδιώχθηκε και εν τέλει δολοφονήθηκε από την αστυνομία για τον ίδιο λόγο.

1930 Συνέρχεται στη Μόσχα το 16ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (Μπολσεβίκοι), οι εργασίες του οποίου διαρκούν έως τις 13/7. Το Συνέδριο επεξεργάστηκε πρόγραμμα ολομέτωπης επίθεσης του σοσιαλισμού εναντίον των κεφαλαιοκρατικών στοιχείων στην πόλη και στο χωριό, ενώ επισημάνθηκαν και οι αδυναμίες, οι προκλήσεις και τα προβλήματα στην κολεκτιβοποίηση.

1941 Οργανώνεται το πρώτο παρτιζάνικο σώμα στη Βουλγαρία.

1944 Γερμανοί και ταγματασφαλίτες διενεργούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, όπου έχουν συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις. Συνολικά δολοφόνησαν 202 πολίτες (ανάμεσά τους και πολλούς ΕΑΜίτες), πυρπόλησαν τα χωριά Καστρί, Αγιος Πέτρος και Κοσμάς, ενώ συνέλαβαν και πάνω από 500 κατοίκους ως ομήρους.

1945 Υπογράφεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ, με τηλεγράφημά της προς τους ηγέτες της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καταγγέλλει το τρομοκρατικό όργιο που επικρατεί στην Ελλάδα: 4 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, οι δολοφονημένοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ξεπερνούν τους 500, ενώ οι φυλακισμένοι τους 30.000.

1953 Συλλαμβάνεται ο Λαυρέντι Μπέρια, μέλος του ΠΓ του μπολσεβίκικου κόμματος, Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Λ. Μπέρια κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε στις 23/12/1953.

1973 Χίλιοι περίπου κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων κατεβαίνουν σε διαδήλωση κατά της «Motor Oil», που επιδιώκει να πάρει το μισό από το νερό που προοριζόταν για την ύδρευση του χωριού.

1994 Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, επιστρέφει στην Παλαιστίνη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

2008 Πεθαίνει ο καραγκιοζοπαίχτης Βαγγέλης Κορφιάτης («Βάγγος»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ