Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΘΕΑ
Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία και την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Στοιχεία από τον ετήσιο απολογισμό

Το 2019 το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) προσέφερε 14.556 θέσεις θεραπείας σε τοξικοεξαρτημένους και τις οικογένειές τους στο δρόμο, στις μονάδες του, στην κοινωνία και τις φυλακές.

Οι 8 στους 10 στα προγράμματα απεξάρτησης είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 31 έτη και η πρώτη επαφή με τις ουσίες ήταν σε ηλικία 16 ετών, οι 9 στους 10 δοκιμάζοντας κάνναβη. Ως κύρια ουσία χρήσης, για την οποία ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ, αναφέρουν την ηρωίνη και τα οπιοειδή (41,7%), την κάνναβη (36%) και με αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια την κοκαΐνη (14,2% το 2019 έναντι 7,3% το 2015). Οι μισοί είναι άνεργοι, 1 στους 3 αναφέρει σοβαρά ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα και οι 4 στους 10 έχουν δικαστικές εκκρεμότητες.

Οι λεγόμενες «νόμιμες εξαρτήσεις», από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και τις εφαρμογές του, για τις οποίες το ΚΕΘΕΑ προσέφερε 1.689 θέσεις θεραπείας το 2019, προσδίδουν στο πρόβλημα της εξάρτησης νέες όψεις, διευρύνοντας τον αριθμό, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Παρουσιάζοντας τον ετήσιο απολογισμό του, το ΚΕΘΕΑ υπογραμμίζει: «Οι πρωτοφανείς περιορισμοί στη λειτουργία των οργανισμών θεραπείας απείλησαν το κοινωνικό δικαίωμα των εξαρτημένων σε φροντίδα (...) Το επόμενο διάστημα ο COVID-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει τις εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων, όχι μόνο με την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος αλλά και λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής κρίσης. Οι οικονομικές κρίσεις συνδέονται με επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού, όξυνση του φαινομένου των εξαρτήσεων και περαιτέρω περιθωριοποίηση των ευάλωτων ομάδων, με ταυτόχρονη μείωση πόρων και προσωπικού στον χώρο της Υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.

Τα επόμενα χρόνια μπορεί να ενταθούν στη χώρα μας φαινόμενα ανάλογα με αυτά που παρατηρήθηκαν από το 2010 και μετά, λόγω της κρίσης, όπως η εμφάνιση πιο φθηνών και επικίνδυνων ναρκωτικών, η αύξηση της αστεγίας, η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, η μείωση του κινήτρου για θεραπεία και η μεγέθυνση των δυσκολιών κοινωνικής και εργασιακής ένταξης για όσους απεξαρτώνται (...) Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ανάγκη ενίσχυσής του. Αναπόσπαστο μέρος του είναι και τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτυχημένη η πολιτική «μείωσης της βλάβης»(10/6/2021)
Πλατιά συσπείρωση για μια αντιναρκωτική πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο(8/2/2020)
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις(11/10/2019)
Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά(7/8/2016)
Επιτακτική ανάγκη για πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη(29/2/2012)
Στα 15 χασίς και συνέχεια με ηρωίνη(16/1/2007)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org