Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τηλεδίκες και «μάνατζμεντ» για ακόμα πιο ταξική Δικαιοσύνη

Τηλεδίκες, κατάργηση ή συγχώνευση δικαστηρίων, μεθόδους μάνατζμεντ στη διοίκηση των δικαστηρίων και άλλα παρόμοια προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Αναδιάταξη περιφερειών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, οργάνωση της τηλεματικής συνεδρίασης, μετατροπή μεταβατικών εδρών και ίδρυση δικαστικών γραφείων τηλεματικής», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να δώσει συνέχεια στις βαθιά αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ και οι οποίες αποτυπώνονται στην Εκθεση Πισσαρίδη για τη Δικαιοσύνη, καθώς και στο «Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, με το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει «παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη βολική του απόφαση, απείχε από την ψηφοφορία, ωστόσο επιδόθηκε σε «εποικοδομητικές παρατηρήσεις», με τον εισηγητή του, Αγ. Τόλκα, να διευκρινίζει ότι η διαφωνία του είναι στο πώς φέρνει η κυβέρνηση την τηλεδίκη. Ο εισηγητής της ΝΔ, Στ. Κελέτσης, ανέφερε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν τη δίκαιη δίκη κ.λπ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, στόχος του νομοσχεδίου είναι «να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών της».

Ετσι, εισάγονται μέθοδοι μάνατζμεντ στη διοίκηση των δικαστηρίων, τα οποία τώρα καλούνται να καταρτίζουν πλάνα, «σαν να επρόκειτο για επιχειρήσεις, ενώ κυρίαρχη σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στο αν υπάρχει ανάγκη διατήρησης ενός δικαστηρίου, είναι αυτή η γνωστή αντιδραστική λογική του "κόστους - οφέλους"», τόνισε η Μ. Κομνηνάκα.

Από τα πιο σημαντικά του νομοσχεδίου είναι ότι εισάγεται για πρώτη φορά το αντιδραστικό μόρφωμα της λεγόμενης «τηλεματικής δίκης», με τη μετατροπή κάποιων δικαστηρίων σε δικαστικά γραφεία τηλεματικής. Η αρχή γίνεται με τα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία από το 2026 και μετά, μέσα από συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετακίνηση δικαστών μετατρέπονται σε δικαστικά γραφεία τηλεματικής. «Ερχεστε και με αυτό το νομοσχέδιο να υλοποιήσετε τη γνωστή Εκθεση Πικραμμένου για τον δικαστικό "Καλλικράτη"».

«Η χρήση» - τόνισε η Μ. Κομνηνάκα - «και μάλιστα κατά τρόπο υποχρεωτικό, τεχνολογιών μη εύκολα προσβάσιμων στους περισσότερους, θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη τη δικαστική αμφισβήτηση της κρατικής δράσης στα τμήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, αφού με τις τηλεματικές δίκες ουσιαστικά καταργείται «η αρχή της δημοσιότητας της δίκης, καθιστώντας τη Δικαιοσύνη ακόμα πιο στεγανή και ελέγξιμη. Παράλληλα ενισχύεται η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης στις ισχυρές δικηγορικές εταιρείες και στα μεγαλογραφεία, που διαθέτουν την ανάλογη υποδομή για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και το αντίστοιχο προσωπικό, σε βάρος φυσικά των μικρών αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων».

Επιβεβαιώνεται και εδώ, επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, ότι «εκεί που χρειάζεται πραγματικά να αξιοποιηθεί η πρόοδος της τεχνολογίας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, της ασφάλειας, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, εκεί δεν υπάρχει ούτε το ενδιαφέρον ούτε η ταχύτητα της εφαρμογής της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης - δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι - έχουν εκφράσει με έντονο τρόπο την αντίθεσή τους τόσο στην καθιέρωση των τηλεδικών όσο, βέβαια, και στην ίδια την κατάργηση ή συγχώνευση δικαστηρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ