Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Η οργή γίνεται αγώνας, γιατί η ζωή των εργαζομένων δεν είναι «κόστος»

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια

«Αποδείχθηκε ότι γι' αυτούς που κυβερνούν όλοι εμείς είμαστε περισσευούμενοι και αναλώσιμοι», κατήγγειλε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης, παίρνοντας πρώτος τον λόγο στη μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Για μια ακόμα φορά υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις και τις παρεμβάσεις των σωματείων, που δεν βρήκαν απέναντί τους μόνο κλειστά αυτιά, αλλά και αποφάσεις που έβγαζαν παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, κατηγορίες ότι οι εργαζόμενοι είναι «ψεύτες» και «συκοφάντες», υποχρεωτικές μετατάξεις που συρρίκνωσαν το προσωπικό κατά 3.500 εργαζόμενους. «Δεν ξεχνάμε αυτό που έγινε στα Τέμπη. Δεν θα ξεχάσουμε τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτό το δυστύχημα», ξεκαθάρισε. Από το βήμα της συγκέντρωσης απηύθυνε ιδιαίτερο κάλεσμα στους νέους και τις νέες να οργανωθούν στα συνδικάτα, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, να παλέψουν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς. «Να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας, γιατί αυτή η δύναμη τους κάνει και τρέμουν», υπογράμμισε.

Κάνουμε πράξη το «μόνο ο λαός σώζει τον λαό»!

«Σήμερα είναι μια μέρα μάχης. Η οργή μας παίρνει σάρκα και οστά», είπε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.«Διαδηλώνουμε και φωνάζουμε πως εμείς έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Κάνουμε πράξη το σύνθημα πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», πρόσθεσε. Χαιρέτισε την αποφασιστική στάση των σωματείων, των εργαζομένων που βγαίνουν μπροστά κόντρα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, που δεν προκήρυξε καν απεργία χτες. «Χρειάζεται να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις δικές μας ζωές», υπογράμμισε.


Τα συλλυπητήρια των ναυτεργατών στις οικογένειες των θυμάτων μετέφερε ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». «Στον κλάδο μας έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα των εφοπλιστικών εγκλημάτων», υπενθύμισε και ανέτρεξε σε εγκληματικά δυστυχήματα που έχουν κοστίσει ζωές εργαζομένων και επιβατών στα πλοία, δυστυχήματα για τα οποία ευθύνονται η «απελευθέρωση» των θαλάσσιων συγκοινωνιών, ο γερασμένος ακτοπλοϊκός στόλος, η υποσυντήρηση και υποστελέχωση. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα τραγικά συμβάντα που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, η πολιτική που μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. «Οταν οι λαϊκές ανάγκες αντιμετωπίζονται με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, σακατεύονται σώματα και ψυχές. Οσο η προστασία της ανθρώπινης ζωής λογίζεται ως κόστος, τόσο θα μετράμε τραγωδίες», επεσήμανε.

Τις αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας, μεταξύ άλλων με την ακραία υποστελέχωση και την πλημμελή ανανέωση των τεχνολογικών συστημάτων, ανέδειξε ο Φοίβος Καπερώνης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.«Κάθε φορά που ζητάμε προσλήψεις, το κράτος κάνει δύο, τρία, πέντε, επτά, δέκα χρόνια να ανταποκριθεί. Οταν όμως κάνουμε απεργία, μέσα σε μία - δύο, το πολύ τρεις ώρες έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός για να βγάλει την απεργία μας παράνομη», σχολίασε. Από το βήμα ενημέρωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία σταμάτησε τις πτήσεις σε μια σειρά αεροδρόμια της χώρας, ενώ κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές συγκοινωνίες.

Εγκληματική η εικόνα και στις αστικές συγκοινωνίες

«Το έγκλημα στον ΟΣΕ ήταν προμελετημένο», σχολίασε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, και υπενθύμισε την υποστελέχωση και τις μειώσεις προσωπικού, την εφαρμογή όλου του εύρους της αντεργατικής νομοθεσίες. Οπως κατήγγειλε, ανάλογη είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στις αστικές συγκοινωνίες, όπου τα σωματεία επίσης έχουν αναδείξει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια χιλιάδων επιβατών. «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, έχουμε θυμώσει, έχουμε πεισμώσει», κατέληξε.

Θέλουμε δουλειά και ζωή με ασφάλεια

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι γεμάτος οργή και αγανάκτηση», διαπίστωσε ο Ηλίας Τρεβλός, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, και κάλεσε η δικαιολογημένη οργή να γίνει αγώνας. «Παλεύουμε για να μην είμαστε το λάδι στη μηχανή του κέρδους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και συμφερόντων», σημείωσε, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των σωματείων των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. «Θέλουμε εργασία με ασφάλεια, θέλουμε ζωή με ασφάλεια», τόνισε.

Οι νέοι και οι νέες κάνουν την οργή αγώνα

«Δίνουμε έναν ηρωικό αγώνα μαζί με τους γονείς μας, μαζί με τους μαθητές», για να καταδικαστούν στη λαϊκή συνείδησή όλοι οι ένοχοι, υπογράμμισε ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά.«Τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια, η αλήθεια που θάβουν τα δελτία των ειδήσεων. Το χρωστάμε στους νεκρούς, το χρωστάμε στις μανάδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους», ανέφερε.

«Δίνουμε την υπόσχεσή μας στους νεκρούς και γινόμαστε η φωνή τους: Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», είπε ο Γιώργος Παυλής, μέλος του 15μελους του 15ου Λυκείου Αθηνών.«Οι μαθητές από όλη την Ελλάδα έστειλαν μήνυμα», συνέχισε, με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε εκατοντάδες σχολεία, ενώ το υπουργείο και οι Διευθύνσεις φτάνουν στο σημείο να μοιράζουν αποβολές σε μαθητές που συμμετέχουν σε αυτήν την καθημερινή δράση.

«Η ζωή για μερικούς δεν αξία, ευτελισμός και απαξία. Μετρούν τα πάντα με το χρήμα, αν έχει πέρνα, ειδάλλως γίνε θύμα. Πάρε παιδί μου όταν φτάσεις, μην αμελήσεις, μη με ξεχάσεις»: Με τους στίχους που έγραψε ένας πατέρας από την Ενωση Γονέων Μοσχάτου - Ταύρου άνοιξε την ομιλία της η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.«Η αγωνία μας πλέον σαν μάνες είναι πώς τον θυμό και την οργή που νιώθουμε θα τα κάνουμε εμπόδιο γι' αυτά που έρχονται», τόνισε και πρόσθεσε: «Υποσχόμαστε εδώ να βάλουμε εμπόδια, γιατί η ζωή μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Η φετινή 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, σημαδεύεται από το έγκλημα στα Τέμπη», σχολίασε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.«Είμαστε αποφασισμένες να μη σωπάσουμε, να αγωνιστούμε όχι μόνο για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα αλλά και για να ξεσκεπάσουμε τους ενόχους», τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η ιταλική εταιρεία, το κράτος τους και όλες τις κυβερνήσεις που στηρίζουν την πολιτική που λογαριάζει ως κόστος την ασφάλεια. Ολους δηλαδή τους «μηχανοδηγούς» της πολιτικής της «απελευθέρωσης» των Μεταφορών.

Δεν βγάζουμε εισιτήριο χωρίς επιστροφή

«Σήμερα είναι μια μεγάλη απεργία. Σήμερα πλημμύρισαν η Αθήνα και δεκάδες άλλες πόλεις. Ολη η εργατική τάξη της χώρας και η νεολαία γίνονται η φωνή των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη. Κάνουμε τον θρήνο οργή και την οργή αγώνα! Για να μην επιβληθεί η σιωπή. Για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Για να έρθει η προστασία της ζωής του λαού στο προσκήνιο, κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους», σημείωσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Στηλιτεύοντας τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται «από όσους έχουν κυβερνήσει και κυβερνούν σήμερα τη χώρα, από τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και από μια μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων» να κρυφτεί η πραγματική αιτία της τραγωδίας, επεσήμανε ότι στην ίδια προσπάθεια έχει συνταχθεί και η ηγεσία της διοίκησης στη ΓΣΕΕ. «Και σήμερα είναι απόντες! Πρόκειται για άλλη μια ιστορική ξεφτίλα. Υπηρετούν τον δρόμο της ανοχής στο κυβερνητικό - εργοδοτικό έγκλημα, στην πολιτική που οδήγησε στη διάλυση των συγκοινωνιών για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος της ανθρώπινης ζωής. Κάνουν συνέδριο λέει και δεν προλαβαίνουν. Ντροπή!», κατήγγειλε.

Συνοψίζοντας την προσπάθεια να επιβληθεί σιωπή για τα αίτια και τους ενόχους του εγκλήματος, κατήγγειλε την παρουσίαση του δυστυχήματος ως αποτελέσματος «ανθρώπινου λάθους», τις αναλύσεις για την «κακή ιδιωτικοποίηση», το μπαλάκι των ευθυνών που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ρίχνουν ο ένας στον άλλο «με φαιδρά επιχειρήματα, που προσβάλλουν τους δολοφονημένους και τη νοημοσύνη όλου του λαού». «Και τώρα προβάλλουν το επιχείρημα ότι φταίει η κακιά η (χ)ώρα. Μια χώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έδινε τη σκυτάλη της κυβέρνησης στη ΝΔ, πανηγύριζε ότι την κράτησε στον πυρήνα της ανεπτυγμένης Ευρώπης. Και η ΝΔ πριν λίγες μέρες, στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, παρουσίαζε τη χώρα να ταξιδεύει στην πρώτη θέση του τρένου της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τι τραγική ειρωνεία. Στο πρώτο βαγόνι του τρένου των Τεμπών ταξίδευε μόνο ο θάνατος», σχολίασε. «Σε αυτές τις ράγες της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών, μπροστά στην αδηφάγο ανάγκη του κέρδους δεν υπολογίζεται καμία ανθρώπινη ζωή. Αυτό υπηρέτησαν και θα συνεχίσουν να υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γι' αυτό στην Ευρώπη μόνο το 2021 έγιναν 97 συγκρούσεις τρένων και δολοφονήθηκαν συνολικά 683 άνθρωποι», κατήγγειλε.

Η ίδια χώρα, το λεγόμενο «επιτελικό» αστικό κράτος «είναι πολύ ικανό να κάνει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να συνεδριάζουν τα δικαστήρια μέσα σε λίγες ώρες για να βγάλουν απεργία παράνομη, να στέλνει διμοιρίες αστυνομικών για να κάνει εξώσεις σε φτωχούς και αρρώστους», να καταστέλλει με «φανερούς και κρυφούς» μηχανισμούς τις κινητοποιήσεις του λαού, να εξασφαλίζει χρήμα με ουρά «στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ στην κοινωνία διευρύνεται η φτώχεια», «να σακατεύει το δημόσιο σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα να μπουκώνει με δισ. ευρώ τα κοράκια των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας, και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας».

«Απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και με αφορμή τη δολοφονία των 57 συνανθρώπων μας, νέων στην πλειοψηφία τους, αναδείχθηκε η μεγάλη δύναμη που έχουν τα συνδικάτα, που έχει ο οργανωμένος λαός στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, στους φοιτητικούς συλλόγους. Που δεν άφησαν να επικρατήσει η σιωπή. Που δεν επέτρεψαν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες. Που οργάνωσαν δεκάδες μικρότερες ή μεγαλύτερες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Που συνεχίζουν και γίνονται η φωνή των νεκρών. Που λένε ότι δεν "πάμε και όπου βγει". Που δεν αγοράζουν εισιτήριο χωρίς επιστροφή», ανέφερε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

«Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα τρένα οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, είναι να μη συγκαλυφθεί και αυτό το έγκλημα! Να μη μείνουν ατιμώρητοι οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν από τον λαό. Με οργάνωση και αγώνα. Η ζωή μας δεν είναι κόστος. Για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές συγκοινωνίες για τον λαό. Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, στις πόλεις και στα χωριά, παντού. Για να έχουμε δημόσια και σύγχρονη Υγεία για όλο τον λαό. Για να ξεριζώσουμε την εγκληματική πολιτική του κέρδους, την καρδιά του κτήνους», κατέληξε και απηύθυνε κάλεσμα στο νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και συνδικάτα της Αττικής την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ