Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Νέες αντιδραστικές προσαρμογές για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Συνεχίζοντας η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη ώστε αυτή να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και την καπιταλιστική ανάπτυξη, χτες ψήφισε στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα σχετικό νομοσχέδιο.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως τόνισε η ειδική του αγορήτρια Μαρία Κομνηνάκα, με προμετωπίδα την έκθεση Πισσαρίδη, που αναφέρει ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να μετατραπεί σε παράγοντα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές, το νομοσχέδιο εισάγει την επέκταση της πιλοτικής δίκης, που ισχύει μέχρι τώρα μόνο στα διοικητικά δικαστήρια, σε όλα τα είδη της αστικής δίκης και στον Αρειο Πάγο.

«Αυτό που προβλέπεται» - τόνισε - «είναι ότι πλέον σε υποθέσεις που έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον, απασχολούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα, και εκφράζεται διχογνωμία κατά πόσο παραβιάζουν οι όποιες διατάξεις ακόμα και αυτήν την προστασία που κατοχυρώνει το αστικό Σύνταγμα, θα παρεμβαίνει το ανώτατο δικαστήριο και θα καθορίζει μία ερμηνεία που θα είναι δεσμευτική, «ώστε να αποκλείει τη δυνατότητα σε ορισμένους δικαστές να διαφοροποιούνται και να προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις όποιες χαραμάδες υπάρχουν στο εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα Δίκαιο».

Εφερε ως παράδειγμα ότι 9 στις 10 απεργίες κρίνονται στα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές, ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές ενστάσεις που εκφράζονται για την πιλοτική δίκη από την Ενωση Δικαστών, από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων κ.λπ. Ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου, συνέχισε, επιβεβαιώνεται και από τις ρυθμίσεις που περιέχει και με τις οποίες μονιμοποιούνται η επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης και των πλειστηριασμών σε όφελος των τραπεζών, η καθιέρωση της έγγραφης απόδειξης και η κατάργηση της ζωντανής εξέτασης μαρτύρων στο ακροατήριο στις υποθέσεις τακτικής διαδικασίας, κ.ά.

Προβληματική είναι και η ρύθμιση που προβλέπει επίλυση δικαστικών διαφορών μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οπως επεσήμανε η Μ. Κομνηνάκα, η ρύθμιση αυτή «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη στρεβλή και αντιδραστική εισαγωγή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και αλγορίθμων στην απονομή της δικαιοσύνης, σε συνθήκες βαθιάς ταξικής διαίρεσης και ανισοτιμίας στην αστική κοινωνία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι οι αλλαγές σε κλάδους του Αστικού Δικαίου δεν είναι ούτε αποσπασματικές, ούτε τεχνοκρατικές, ούτε ουδέτερες και δεν έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν τον λαό, αλλά τους εκμεταλλευτές αυτού του συστήματος. Απαντώντας στα περί «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης, επιχείρημα που ακούστηκε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, επεσήμανε ότι αυτή εφαρμόζεται από τους δικαστές πάνω στο αντιλαϊκό περιεχόμενο των νόμων που ψηφίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, η δε ηγεσία των δικαστών διορίζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με την κύρια κριτική του να επικεντρώνεται στην πιλοτική δίκη και την εισηγήτριά του Θ. Τζάκρη να διευκρινίζει ότι χρειάζονται ασφαλιστικές δικλίδες «ανάλογες με αυτές που ισχύουν στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων». Κατά ψήφισαν και τα άλλα αστικά κόμματα, εκφράζοντας αντίστοιχου τύπου διαχειριστικές διαφωνίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ