Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιλαϊκά «ορόσημα» χωρίς τέλος στην ατζέντα των συζητήσεων

Eurokinissi

Οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους βρίσκονται στην ατζέντα συναντήσεων που θα διενεργηθούν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ουσιαστικά πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση έχει «καθαρίσει» το πεδίο με τα αντιλαϊκά ορόσημα της περιόδου, όπως ο εργασιακός νόμος - τερατούργημα που προστέθηκε στο αντεργατικό οπλοστάσιο των αστικών κυβερνήσεων, τα φορολογικά και άλλα κίνητρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους κ.λπ.

Μέσα στη βδομάδα αναμένονται και οι τελικές υπογραφές των εγχώριων τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδότησης. Θυμίζουμε ότι ο γενικός κανόνας εστιάζει σε ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στο 50% (επιχορηγήσεις και δάνεια) του επενδυτικού πλάνου, έναντι 30% τραπεζικού δανεισμού και μόλις 20% ίδιας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, για την εγγυημένη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, η τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, με φόντο τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, και βέβαια η πορεία κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων βρίσκονται στην ατζέντα του 12ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας. Οι εν λόγω εκκρεμότητες αναμένεται να διευθετηθούν στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχουν στην Αθήνα, στις 19 - 20 Οκτώβρη, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών».

Μάλιστα, ενόψει και της τελικής διαμόρφωσης των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης ισοδύναμων μέτρων ως αντιστάθμισμα στο εμφανιζόμενο κόστος, για το επίδομα θέρμανσης και για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα του 12ου κύκλου «αξιολόγησης», μεταξύ άλλων αναφέρονται οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (διακυβέρνηση, στρατηγική αποεπένδυσης και ειδικά δικαιώματα που κατέχει στις συστημικές τράπεζες), η αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ για να τεθεί σε ισχύ από το 2022, παρεμβάσεις στον τομέα της Ενέργειας, νέο λογιστικό σχέδιο στο Δημόσιο κ.ά.

Τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας περιόδου συνδυάζονται με τη νέα φουρνιά εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, σε μια εξέλιξη η οποία, με προϋποθέσεις, προσφέρει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει αυτήν τη βδομάδα στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία πραγματοποιείται από χτες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σήμερα το ΔΝΤ παρουσιάζει την έκθεση με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι οριακά υψηλότερες σε σχέση με αυτές του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού.

Διαβεβαιώσεις στους ομίλους

Εξάλλου, χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης παρευρέθηκε στην εκδήλωση έναρξης κατασκευής του νέου Data Center της «Lamda Hellix» στο Κορωπί.

Στον χαιρετισμό του τόνισε ότι μετά από σειρά διαδοχικά μέτρα «η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα η οποία είναι ανοιχτή στους ξένους επενδυτές, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μία χώρα η οποία έχει δρομολογήσει για τα καλά, χάρη στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό μας έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε σε θέση να προσελκύουμε τέτοιες επενδύσεις και να γινόμαστε μία χώρα η οποία να μπορεί να υποδέχεται επενδύσεις υποδομής για τη νέα ψηφιακή οικονομία», τάζοντας και επιπλέον «ζεστό» παραδάκι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη τα γραφεία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της «Pfizer».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ