Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
«Κράτος εν κράτει» οι ΜΚΟ με διεθνείς διασυνδέσεις

Οι ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκαν αδρά με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις κυβερνήσεις. Αναγορεύτηκαν σε κύριους διαχειριστές του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, με το κράτος σε ρόλο παρατηρητή και «τροχονόμο» κονδυλίων, ευνοώντας την παρέμβαση κέντρων και οργανισμών με διεθνή δράση και διασυνδέσεις, που καμία έγνοια δεν έχουν για την ασφάλεια και τη φροντίδα μεταναστών και προσφύγων, αλλά είναι ενταγμένοι σε ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και επικίνδυνους ανταγωνισμούς, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των κατατρεγμένων, αλλά και των κατοίκων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Καθόλου συμπτωματικά, υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί, ή εμπλέκονται σε αυτές, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέχρι πριγκίπισσες του Αμπού Ντάμπι! Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς στις ΜΚΟ, την ένταση της εκμετάλλευσης στο όνομα του «εθελοντισμού», την απληρωσιά.

Τον Απρίλη του 2016 υπογράφηκαν τα πρώτα συμβόλαια ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΜΚΟ, ύψους 83 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Τα χρήματα αυτά, που αποτελούν μέρος των συνολικά 700 εκατ. ευρώ από τον νέο μηχανισμό βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, δόθηκαν απευθείας σε οκτώ ΜΚΟ. Τότε, λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με την ΕΕ, η ΝΔ όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά σιγοντάριζε κιόλας αυτό το καθεστώς. Η μόνη «διαφωνία» ήταν σχετικά με το εάν πρέπει να τα πάρουν απευθείας οι ΜΚΟ ή να τους τα δώσει η ελληνική κυβέρνηση!

Μάλιστα, τον Ιούλη του 2016 σε συζήτηση στη Βουλή Επερώτησης που είχε καταθέσει η ίδια η Δ, το μόνο που ακούστηκε από τους βουλευτές της ήταν ότι η κυβέρνηση ήταν «ανίκανη» να απορροφήσει κονδύλια...

Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται τη δράση «ορισμένων» ΜΚΟ ως άλλοθι για την άθλια κατάσταση στα νησιά. Το «νέο» μητρώο που ψήφισε, όπως έκανε προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αξιοποιηθεί προφανώς και για να ανακατευτεί η τράπουλα των κονδυλίων και των «αρμοδιοτήτων» στις προσφυγικές δομές, ανάμεσα στις ΜΚΟ που παραμένουν ακλόνητες στη θέση τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, αποθεώνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ΜΚΟ, υπερασπίζεται το δικό του «μητρώο» που επίσης δεν έλυσε κανένα πρόβλημα και νομιμοποιεί τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, λέγοντας ότι αν δεν ήταν οι ΜΚΟ, η διαχείριση του Προσφυγικού θα είχε καταρρεύσει.

Παραδείγματα για τη δράση των ΜΚΟ

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, πίσω από τις ΜΚΟ κρύβονται οργανισμοί διεθνούς εμβέλειας, με ισχυρές προσβάσεις σε κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για λογαριασμό των οποίων δραστηριοποιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Μυτιλήνη αποτελεί η WAHA, η οποία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, έχει έδρα στη Γαλλία και ιδρύθηκε από την πριγκίπισσα του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεϊκσά Σάμσα. Δραστηριοποιείται σε Αφγανιστάν, Νιγηρία, Καμερούν, Αιθιοπία, Κένυα, Σενεγάλη, Σουδάν, Ζάμπια, Σομαλία, Τανζανία, Μπενίν, Ερυθραία, Γουινέα, Υεμένη κ.λπ.

Και μόνο το άκουσμα του ονόματος του ιδρυτή της ΜΚΟ, δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) έχει προσλάβει και αναπτύξει στο έδαφος της Υεμένης, όπου είναι σε εξέλιξη από τον Μάρτη του 2015 η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, εκατοντάδες Κολομβιανούς και άλλους Λατινοαμερικανούς μισθοφόρους, απόστρατους ως επί το πλείστον, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις απώλειες πολλών δεκάδων στρατιωτών της που έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις, στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, δραστηριοποιείται η ΜΚΟ προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να ανακουφίσει και να απαλύνει τον πόνο των γυναικών της Υεμένης!

Από τον Οκτώβρη του 2015, η WAHA συμμετέχει σε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα στα Βαλκάνια. Πιο συγκεκριμένα, σε Σερβία, Κροατία, ΠΓΔΜ και Σλοβενία. Στα σύνορα αυτών των χωρών έχει συγκροτήσει και λειτουργεί κινητές διασυνοριακές ομάδες «προστασίας και διάσωσης». Στη Σερβία έχει αποκτήσει πρόσβαση σε κρατικά κέντρα περίθαλψης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μαζί με αυτό της Μυτιλήνης, χαρακτηρίζεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης ως ένα από τα μεγαλύτερα που έχει διοργανώσει ποτέ.

Οπως φαίνεται, οι διασυνδέσεις της WAHA είναι ιδιαίτερα υψηλές. Στις 10 Νοέμβρη, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χαρλέμ Ντεζίρ, συνοδευόμενος από τον Γάλλο πρέσβη στη Σερβία, επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βελιγράδι. Εκεί, η WAHA έχει φτιάξει και λειτουργεί δύο κλινικές περίθαλψης προσφύγων...

Αλλο παράδειγμα, επίσης από τη Μυτιλήνη, είναι μια ΜΚΟ ονόματι «Danish Refugee Council» (DRC), που συνεργάζεται με τη WAHA στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται στα Βαλκάνια. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες και παρέχει βοήθεια σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

Και αυτή η οργάνωση συνεργάζεται με τις επίσημες κυβερνήσεις κρατών και άλλους εθνικούς οργανισμούς. Κύριοι φορείς χρηματοδότησης είναι το δανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΗΕ, καθώς και από κυβερνητικές δωρεές και χορηγίες.

Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται να αντλεί έσοδα από επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας για τη «μείωση φτώχειας και πείνας», από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον Καναδικό Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης, μια κυβερνητική υπηρεσία του Καναδά...


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι συγκρούσεις γύρω από την Υεμένη(2022-01-25 00:00:00.0)
Παρατείνεται το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων για το Προσφυγικό(2018-12-14 00:00:00.0)
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι τα κονδύλια δίνονται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων(2018-10-31 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μέρκελ για μπίζνες(2017-05-02 00:00:00.0)
Ερώτηση για το γιαπί - «κέντρο φιλοξενίας» στο Μενίδι(2017-02-07 00:00:00.0)
«Πάρτι» εκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη των προσφύγων(2016-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ