Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Αναδεικνύεται η απαράδεκτη κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Ανακοίνωση της Γραμματείας για την επιδημία του κορονοϊού

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, όπου συμμετέχουν 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα (ανάμεσά τους και το ΚΚΕ), για την επιδημία του κορονοϊού, σημειώνεται:

«Η επιδημία του κορονοϊού αναδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα και την ανεπάρκεια των συστημάτων Υγείας στις χώρες μας, που είναι έτσι και αλλιώς ανεπαρκή να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες, πολύ περισσότερο σήμερα με τον κορονοϊό σε εξάπλωση.

Η υπεύθυνη στάση απέναντι στην εξάπλωση του ιού δεν μπορεί να συγκαλύπτει τις πολιτικές που μειώνουν συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια τις κρατικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, το πάγωμα τον προσλήψεων, την ελαστικοποίηση της εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη μείωση των νοσοκομειακών κλινών και το κλείσιμο νοσοκομειακών υποδομών, την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες, την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας που προωθούν. Οι αστικές κυβερνήσεις, στο όνομα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής σταθερότητας, δηλαδή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, έχουν οδηγήσει στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Επιπλέον, γινόμαστε μάρτυρες μιας επιχείρησης αισχροκέρδειας με τις τιμές των υλικών προφύλαξης ενάντια στην οποία οι αστικές κυβερνήσεις δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα.

Οι αστικές κυβερνήσεις επιχειρούν να διαχειριστούν τη μεγάλη έλλειψη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το πρόβλημα των αναγκαίων νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και κλινών προσλαμβάνοντας ελάχιστο, προσωρινό και κακοπληρωμένο υγειονομικό προσωπικό, εξαναγκάζοντας τους υγειονομικούς να δουλεύουν με εξαντλητικούς όρους. Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία και τα κόμματά της θα είναι σε επιφυλακή και με την παρέμβασή τους στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας για μείωση των μισθών, τη μη καταβολή των μισθών των εργαζομένων ή ακόμα τον περιορισμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και μεταξύ αυτών τα ακόλουθα:

  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, ΜΕΘ και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Μονιμοποίηση του ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται υπό καθεστώς "ευέλικτης" και επισφαλούς εργασίας.
  • Δωρεάν διανομή με κρατική ευθύνη των αναγκαίων υλικών προφύλαξης.
  • Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα για άδεια από την εργασία με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση των εργαζομένων που ασθενούν και όσων χρειάζεται να μείνουν σπίτι για να φροντίσουν ασθενείς - μέλη των οικογενειών τους».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ