Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
FRONTEX
Ηρθε για να μείνει, με ρόλο «επιδιαιτητή» σε επικίνδυνες διευθετήσεις

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 14 ολόκληρα χρόνια μετράει η παρουσία της στα ελληνικά σύνορα, ενώ αναβαθμίζονται και οι αποστολές της

Υποδοχή στον Εβρο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Eurokinissi

Υποδοχή στον Εβρο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Η νέα φάση ανάπτυξης της Frontex στην Ελλάδα και η ενίσχυσή της με δύο ομάδες ταχείας επέμβασης (Rapid Border Intervention Teams - RABIT), στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας με τη Τουρκία, συνοδεύτηκαν με δηλώσεις της κυβέρνησης για «έμπρακτη συμπαράσταση στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που είναι και σύνορα της ΕΕ», σε μια περίοδο που αυξάνεται η πίεση από την Τουρκία, με την αξιοποίηση των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη μεθόριο του Εβρου.

Οπως όλα δείχνουν, η Frontex ήρθε για να μείνει, μετρώντας πλέον 14 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, με τις ανάλογες κάθε φορά προσαρμογές. Σήμερα, η στρατιωτικο-αστυνομική αυτή δύναμη της ΕΕ αναλαμβάνει ρόλο επιτηρητή της Συμφωνίας του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, αλλά και ευρωατλαντικής «επιδιαιτησίας» των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Το έδαφος είναι άλλωστε στρωμένο: Οι δικαιοδοσίες της Frontex με τον νέο της κανονισμό έχουν διευρυνθεί κατά πολύ, επιτρέποντάς της να μη δίνει λογαριασμό ούτε για ζητήματα που άπτονται της κυριαρχίας των χωρών - μελών της ΕΕ. Ο ρόλος της, επομένως, ταιριάζει «γάντι» στα ευρωατλαντικά σχέδια για διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, που θα οδηγούν σε συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση, με αμερικανοΝΑΤΟικό «πακέτο».

Οι Αυστριακοί της Frontex «επί το έργον», σε αποστολή στο εξωτερικό
Οι Αυστριακοί της Frontex «επί το έργον», σε αποστολή στο εξωτερικό
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η Κομισιόν έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση της Frontex για το 2020 κατά 34%, στα 420,6 εκατ. ευρώ, από 333 εκατ. το προηγούμενο έτος, όταν κατά την ίδρυσή της, το 2005, χρηματοδοτούνταν με 5,5 εκατ. ευρώ.

H ΕΕ έχει αποφασίσει να μετατρέψει τη Frontex μέχρι το 2027 σε μόνιμο στρατιωτικό σώμα, με προσωπικό που θα φτάνει τα 10.000 άτομα. Σήμερα τα μόνιμα στελέχη του οργανισμού είναι 750, ενώ οι ομάδες άμεσης αντίδρασης, που συντάσσονται από προσωπικό και εξοπλισμό που παρέχουν τα κράτη - μέλη, από το 2016 είναι της τάξης των 1.500 ατόμων.

Βήμα βήμα η ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα

Η παρουσία της Frontex στην Ελλάδα ξεκίνησε μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης το 2006, με την επιχείρηση «Ποσειδών». Αρχικά ως αποκλειστικά θαλάσσια επιχείρηση επιτήρησης των συνόρων στο Αιγαίο, αλλά από τις αρχές του 2010 επεκτάθηκε και στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, αποτελώντας πλέον τη μεγαλύτερη επιχείρηση του στρατιωτικού βραχίονα της ΕΕ.

Το νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το 2010, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη συνοριακών ομάδων ταχείας επέμβασης στην περιοχή του Εβρου από τις 2/11/2010 έως τις 2/3/2011, αποτελούμενων από 200 άτομα. Αμέσως μετά την επίσημη λήξη της επιχείρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη μονιμοποίηση της επιχείρησης «Ποσειδών» στην Ελλάδα.

Το χερσαίο τμήμα της επιχείρησης «Ποσειδών», όπως ανανεώθηκε το 2011 για να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «θα εξασφαλίσει τη συνέχεια στον αποτελεσματικό έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων, όπως και την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (...) Το γεωγραφικό εύρος της επιχείρησης θα επεκταθεί στα εξωτερικά χερσαία σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας».

Είναι φανερό δηλαδή ότι αποστολή της Frontex είναι η συνδρομή στον έλεγχο της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, στη βάση των ευρωπαϊκών συμφωνιών και κατευθύνσεων τις οποίες συνυπογράφει και υλοποιεί η Ελλάδα μαζί με τα άλλα κράτη - μέλη.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν τότε 26 κράτη - μέλη με χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις, προηγμένο τεχνικό εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό. Εκτοτε έχουν παραμείνει στην Ελλάδα περισσότερα από 500 στελέχη, μαζί με 11 σκάφη και άλλο εξοπλισμό, που επιχειρούσαν κυρίως στο Αιγαίο.

Ειδικές δυνάμεις από την Αυστρία

Οι δύο νέες επιχειρήσεις άμεσης επέμβασης, που στέλνονται μερικά μόλις 24ωρα μετά την πρόσκληση της κυβέρνησης ΝΔ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex θα διαρκέσουν «για τουλάχιστον δύο μήνες και μπορεί να επεκταθούν εκ νέου αν χρειαστεί». Στο πλαίσιο της νέας χερσαίας επιχείρησης στον Εβρο, έχουν ήδη καταφτάσει στην περιοχή 100 ακόμα στελέχη δυνάμεων ασφαλείας από 22 χώρες - μέλη της ΕΕ, τα οποία ανέλαβαν δράση από την Παρασκευή.

Οι δυνάμεις αυτές θα πλαισιωθούν και από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Κύπρου και της Αυστρίας, που ήδη βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ και η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσα στη βδομάδα την αποστολή 200 στρατιωτών στην περιοχή.

Πριν από λίγες μέρες έφτασαν στον Εβρο 13 Αυστριακοί με 4 συνολικά οχήματα, εκ των οποίων ένα τεθωρακισμένο, εφοδιασμένο με θερμικές κάμερες για επιτήρηση σε συνθήκες νυκτός και περιορισμένης ορατότητας. Στον εξοπλισμό τους περιλαμβάνονται επίσης ατομικός οπλισμός, εργαλεία «καταστολής όχλου», drone επιτήρησης κ.λπ.

Οι οπλισμένοι σαν αστακοί «συνοριοφύλακες» ανήκουν στην ειδική μονάδα Einsatzkommando Cobra (Κομάντο Επεμβάσεως Κόμπρα - EKO Cobra), τακτική μονάδα επέμβασης με «αντιτρομοκρατικό» προσανατολισμό, που υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, με στόχο τη δημόσια «τάξη και ασφάλεια». Η μονάδα έχει συνολική δύναμη 450 ανδρών, θεωρείται από τις ικανότερες διεθνώς, με επιτυχή επιχειρησιακή εμπειρία, και στον Εβρο είναι πιθανό να αναλάβει πλωτές περιπολίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ