Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Μαχητική παρέμβαση των κομμουνιστών στις εξελίξεις στο Προσφυγικό

Το οργανωμένο σχέδιο αξιοποίησης χιλιάδων προσφύγων - μεταναστών από τον Ερντογάν, για να προωθήσει τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση στον Εβρο, μετά τη «συνθηκολόγηση» με τη Ρωσία στο Ιντλίμπ της Συρίας. Η πολιτική αξιοποίηση από την κυβέρνηση της αναγκαίας φύλαξης των συνόρων από αυτήν την άθλια μεθόδευση, δεν πρέπει να κρύψει το πρόβλημα της ενεργητικότατης συμμετοχής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε Αιγαίο, Μ. Ανατολή, Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το ΚΚΕ με συνέπεια αντιπαλεύει τόσο τη θεωρία των «ανοιχτών συνόρων», που αθωώνει την τουρκική αστική τάξη, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, όσο και τον αντιδραστικό εθνικισμό και ρατσισμό των ακροδεξιών και φασιστών, που κρύβουν τον πραγματικό εχθρό και ένοχο, μετατοπίζοντας το πρόβλημα στους ξεριζωμένους και στα άλλα θύματά τους.

Ειδικότερα, αυτές οι εξελίξεις μπορούν να αποδείξουν σε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις την άμεση σχέση που έχει το ιμπεριαλιστικό μακελειό με τις προσφυγικές ροές και το πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Πολιτική που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνθήκη ΕΕ - Τουρκίας τον Μάρτη του 2016, προχωρώντας πάνω στη συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙΙ. Ετσι, δημιούργησαν τον εγκλωβισμό πάνω από 100.000 ανθρώπων, παρά τη θέλησή τους, στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στον Ερντογάν να χρησιμοποιεί τις ροές προσφύγων - μεταναστών προς την ΕΕ και την Ελλάδα σαν πρώτη χώρα υποδοχής, για να προωθεί τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της άρχουσας τάξης της Τουρκίας.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις και τα παζάρια που έχουν ξεκινήσει με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, απαντάμε επιθετικά με τις θέσεις μας, σε μια σειρά από πλευρές της πολιτικο-ιδεολογικής αντιπαράθεσης, στον πολιτικό και μαζικό αγώνα που δίνουμε απέναντι στην κυρίαρχη αντιδραστική προπαγάνδα και την εχθρική οπορτουνιστική κοσμοπολίτικη φλυαρία.

  • Αιχμή μας η συναίνεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στην ισχύ και υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Θέλουν την Ελλάδα φυλακή της ΕΕ. Παραβιάζουν το δικαίωμα προσφύγων - μεταναστών να καταθέτουν αίτηση ασύλου στη χώρα προορισμού, εξαναγκάζοντάς τον να καταθέτει αίτηση ασύλου και αυτή να εξετάζεται στην Ελλάδα. Εγκλωβίζουν τον κόσμο στα πέντε νησιά που θεωρούνται hot spots, για να είναι εφικτή η επιστροφή στην Τουρκία όσων απορριφθεί η αίτηση. Αυτό οδηγεί σε πολύμηνο - πολύχρονο εγκλωβισμό.
  • Καταδικάζουμε - καταψηφίζουμε παντού το σχέδιο της κυβέρνησης και ουσιαστικά και των άλλων κομμάτων (π.χ. δήμος Σιντικής - αποφάσεις ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ) για τη διαχείριση του εγκλωβισμού που περιλαμβάνει: Πέντε στρατόπεδα στα νησιά, χωρητικότητας έως και 7.000 ανθρώπων σε Λέσβο - Χίο - Σάμο. Δομές (κλειστές και ελεγχόμενες ή κέντρα κράτησης) στην ενδοχώρα.
  • Δηλώνουμε ανοιχτά πως δεν γινόμαστε συνένοχοι στο έγκλημα του εγκλωβισμού. Πουθενά, ούτε στα νησιά, ούτε στην ενδοχώρα.
  • Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του πρόσφυγα - μετανάστη να καταθέτει αίτηση ασύλου στις χώρες προορισμού.
  • Απαιτούμε τη διευκόλυνσή του για τη μετακίνηση στις χώρες προορισμού, με καταγγελία - αποχώρηση από τον Κανονισμό του Δουβλίνου και από τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Με όρους κινήματος να εκφραστεί η εναντίωση - καταγγελία της διαχείρισης του εγκλωβισμού από την κυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις, που απαιτούν ομοψυχία στην επικίνδυνη πολιτική τους, η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες και ΝΑΤΟικό στρατόπεδο - ορμητήριο των ΗΠΑ.

Αμεσα επιδιώκουν την ανανέωση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ζητούν απ' τον Ερντογάν να συμπεριλάβει το δικαίωμα επαναπροωθήσεων στην Τουρκία και από την ηπειρωτική χώρα. Γι' αυτό βιάζονται να φτιάξουν κέντρα κράτησης εκεί. Μεθοδεύουν να ανοίξουν άμεσα δύο σε απομακρυσμένες περιοχές (Κλειδί - Μαλακάσα), αλλά θα επιμείνουν στο σχεδιασμό που αρχικά είχαν ανακοινώσει για 20 κέντρα σε όλες τις Περιφέρειες. Σχεδιασμοί που πάγωσαν μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις.

Θα επιμείνουν στην προσπάθεια να λειτουργήσουν κέντρα κράτησης στα νησιά ανάμεσά τους και σε Κω, Λέρο, Σάμο και αργότερα σε Λέσβο - Χίο, υπολογίζοντας και τις αντιδράσεις μετά την «ήττα» της κυβέρνησης με την εισβολή των ΜΑΤ.

Πρέπει να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα, μέσα από τους φορείς που μπήκαν μπροστά στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, τις Επιτροπές Αγώνα, τα Εργατικά Κέντρα, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, άλλους λαϊκούς φορείς, με το σύνθημα που ξεσήκωσε τα νησιά για 4 μέρες: «Καμία φυλακή ψυχών ανοιχτή ή κλειστή».

  • Κρατάμε το μέτωπο ενάντια στα σχέδια για ξερονήσια, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να κάνει πίσω, γενικεύοντας την καταδίκη αυτών των σχεδιασμών.
  • Ξεχωρίζουμε και στηρίζουμε όπου μπαίνει σε Δημοτικά Συμβούλια το πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Αφορά γύρω στις 4,5 χιλιάδες παιδιά. Παίρνουμε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη στήριξή τους, για την απομόνωση ρατσιστικών - ξενοφοβικών αντιδράσεων.
  • Στις 31 δομές που υπάρχουν ήδη στην ηπειρωτική χώρα μένουν για μεγάλο διάστημα περίπου 25.000 κυρίως αιτούντες άσυλο. Χρειάζονται πρωτοβουλίες με κεντρικό αίτημα τον απεγκλωβισμό. Στα 5 hot spots στα νησιά η αλληλεγγύη έχει αιχμή την άμεση μεταφορά όλων στην ενδοχώρα και από εκεί στις χώρες προορισμού. Οσοι θέλουν να καταθέσουν αίτηση στην Ελλάδα, να αντιμετωπίζονται με προγράμματα υποδοχής. Κρίσιμο είναι η θέληση του πρόσφυγα - μετανάστη να μείνει στη χώρα και όχι η υποχρεωτική αίτηση, δηλαδή ο καταναγκασμός.
  • Καμία ΜΚΟ δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καμία φάση στη διαχείριση της κατάστασης. Καταγγέλλουμε την υποκρισία των 66 ΜΚΟ που έβγαλαν ανακοίνωση για το άσυλο. Είναι εκτός των άλλων «επιχειρήσεις», «επιχειρηματίες αλληλέγγυοι». Ολοι πλην μιας ΜΚΟ υποδέχτηκαν τη συμφωνία εγκλωβισμού, εισέπραξαν εκατομμύρια διαχειριζόμενοι το δράμα των προσφύγων. Είναι ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών του η ανθρωπιστική φροντίδα, η πρώτη υποδοχή - ταυτοποίηση, η στήριξη - διαχείριση της υλοποίησης του δικαιώματος πρόσφυγα - μετανάστη να πάει στις χώρες προορισμού. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ να ενταχθούν στις κρατικές δομές, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει.
  • Η φύλαξη των συνόρων είναι δουλειά της αστυνομίας - συνοριοφυλακής, του στρατού, στις προσδιορισμένες λειτουργίες που έχει. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης «να μαζέψει» τις φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες, να διώξει απ' την εθνοφυλακή ναζιστές και τον ακροδεξιό συρφετό. Είναι ευθύνη της να συλλάβει τους εμπρηστές στη Λέσβο.
  • Είναι απαράδεκτο το μέτρο της κυβέρνησης για να κόβεται το πρόγραμμα στέγασης και το μηνιαίο ποσό ενίσχυσης των 90 ευρώ σε όσους παίρνουν άσυλο. Αμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού. Ειδικό πρόγραμμα για όσους θέλουν να μείνουν στη χώρα με βάση τις γνώσεις τους, το επάγγελμά τους, την εξατομικευμένη στήριξη για την παραμονή τους.
  • Καταδικάζουμε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η αναστολή του δικαιώματος ασύλου για ένα μήνα είναι καταδικαστέα και αναποτελεσματική. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όποια σκέψη για παράταση αυτού του μέτρου και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Μόνο εμείς όμως ξεχωρίσαμε το πιο επικίνδυνο απ' αυτά τα μέτρα, που είναι η ευθύνη που δόθηκε σε ξένες δυνάμεις (Frontex - Rabit) στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Δυναμώνει έτσι η άμεση παρέμβαση σε άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται ότι τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά και καταφέραμε να κάνουμε τον Εβρο σύνορο της ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» θεωρούν «διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας» τη σχεδιασμένη και συνεχή παραβίαση, από την τουρκική άρχουσα τάξη, του εναέριου χώρου, της κυριαρχίας σε νησιά και νησίδες, του καθορισμού ΑΟΖ, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
  • Ξεχωρίζουμε την πρότασή μας για εξέταση ασύλου στα σύνορα της Τουρκίας και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Χρειάζεται να απομονωθούν διάφοροι ανεγκέφαλοι, οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα προπαγανδίζουν το άνοιγμα των συνόρων με το σκεπτικό, λίγο ως πολύ, να μιμηθούμε τον Ερντογάν, πιέζοντας με τη σειρά μας, μέσω της αξιοποίησης των προσφυγικών ροών, τα σύνορα με άλλα γειτονικά κράτη της ΕΕ, ώστε υποτίθεται η ΕΕ να αναγκαστεί να ανοίξει τις πόρτες της. Δημιουργώντας έτσι νέες «Ειδομένες» στο ελληνικό έδαφος.
  • Στεκόμαστε απέναντι στον εθνικισμό, στην πατριδοκαπηλία, στην ανοιχτή ή καλυμμένη φασιστική προπαγάνδα. Στεκόμαστε απέναντι στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και σε θελημένους ή «αθέλητους» υποστηρικτές του με τις θεωρίες περί ανοιχτών συνόρων, με αυτούς που σπρώχνουν με τις ευχές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση παίζει και στα δύο ταμπλό, γι' αυτό στήριξε, με την αφωνία και την αποδοχή, την εισβολή του Ερντογάν στη Συρία, το «σκίσιμο» δηλαδή της συνθήκης της Λοζάνης, μιλώντας με όρους «αλά καρτ» για το Διεθνές Δίκαιο.

Το Κόμμα με την Ανακοίνωση του ΠΓ, με τις συνεχόμενες παρεμβάσεις του στον μαζικό και πολιτικό αγώνα, κόντρα στην οργανωμένη - μεθοδευμένη αποσιώπηση από τα αστικά ΜΜΕ των θέσεων και των πρωτοβουλιών του, δυνάμωσε το δρόμο της πάλης κόντρα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και τη συμμετοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας. Μπροστά στην επικίνδυνη κλιμάκωση αυτών των σχεδιασμών είναι κρίσιμος ο εξοπλισμός, η εκλαΐκευση, η πρωτοπόρα δράση στην εργατική τάξη και στα ριζοσπαστικά λαϊκά τμήματα, η ικανότητα που έδειξε το Κόμμα να παρεμβαίνει αποφασιστικά στις σύνθετες εξελίξεις που είχαμε και θα έχουμε μπροστά μας.


Του
Νίκου ΣΟΦΙΑΝΟΥ
Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ