Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΓΟΡΓΗ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ SARS-COV-2
Στην επιφάνεια τα εγκληματικά κενά από την πολιτική εγκατάλειψης των δημόσιων νοσοκομείων
  • Χαρακτηριστικά τα στοιχεία για την Ιταλία
  • Οι ρυθμοί εξάπλωσης μεγαλώνουν την ανάγκη για ευρείς ελέγχους και εντοπισμό των κρουσμάτων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε μεσοβδόμαδα την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του νέου κορονοϊού (SARS-COV-2) ως παγκόσμια πανδημία (η ασθένεια λέγεται COVID 19). Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε πως «η λέξη "πανδημία" δεν χρησιμοποιείται εύκολα ή χωρίς προσοχή. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιηθεί εσφαλμένα μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο πόνο ή την αίσθηση πως η μάχη χάθηκε, οδηγώντας σε αχρείαστη αγωνία και θάνατο», αλλά και πως «η ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη». Ακόμα, εκτίμησε ότι «πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί» και επέστησε την προσοχή στη σημασία της καλύτερης παρακολούθησης της κατάστασης. Επίσης την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο «επίκεντρο της πανδημίας» καλώντας τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο νέος ιός είχε προσβάλει επιβεβαιωμένα πάνω από 142.897 άτομα σε πάνω από 135 χώρες και περιοχές όλου του πλανήτη και είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 5.375 ατόμων.

Η Ιταλία αποτελεί την περισσότερο πληττόμενη χώρα, μετά την Κίνα, όπου ξέσπασε η επιδημία τον περασμένο Δεκέμβρη (στην κεντρική επαρχία Χουμπέι) αλλά της οποίας οι αρχές εκτιμούν ότι πλέον η κατάσταση βρίσκεται σε φάση υποχώρησης. Στην Ιταλία τα κρούσματα έφτασαν 17.660 και τα θύματα 1.266.

Στο Ιράν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφταναν τα 11.364 (αυξημένα κατά 1.289 σε σχέση με μία μέρα πριν) και τα θύματα τα 514 (αυξημένα κατά 85).

Στη Νότια Κορέα τα κρούσματα έφταναν τα 7.979 (αυξημένα κατά 110) και τα θύματα τα 71 (αυξημένα κατά 5).

Ολα δείχνουν ότι η επιδημία εξαπλώνεται γοργά και στην Ισπανία, με 3.958 κρούσματα (αυξημένα κατά 812) και 91 θύματα (+5), στη Γαλλία, με 2.882 κρούσματα και 61 θύματα, και στη Γερμανία, με 3.353 κρούσματα και 7 θύματα.

Τεράστια κενά στα δημόσια νοσοκομεία

Η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας αναδεικνύει την τεράστια αξία της ολοκληρωμένης επάνδρωσης και του εξοπλισμού των δημόσιων δομών Υγείας, αποκαλύπτοντας έτσι και τα κενά που έχει δημιουργήσει η πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα και υποβαθμίζει σχεδιασμένα τα δημόσια νοσοκομεία.

Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση στην Ιταλία, όπου η υψηλή αναλογία κρουσμάτων - θυμάτων γεννά διάφορα ερωτήματα. Πληθαίνουν οι καταγγελίες υγειονομικών ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τόσο ασφυκτική, που επιβάλλονται απαράδεκτα διλήμματα σε γιατρούς, αναγκάζοντάς τους στην πραγματικότητα να διαλέγουν ποιος θα μείνει εκτός ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, «οι εντολές που έχουν είναι να εξοικονομούνται οι λιγοστοί πόροι των νοσοκομείων για αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης». Αλλα ρεπορτάζ περιγράφουν τους εξοντωτικούς ρυθμούς απασχόλησης των υγειονομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επάρκεια με την οποία μπορούν να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (π.χ. την Εθνική Υπηρεσία Υγείας), τα τελευταία 40 χρόνια η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία είναι τεράστια: Μόλις το 6,6% του ΑΕΠ κατευθύνεται στην Υγεία, ενώ μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αφαιρεθεί 37 δισ. ευρώ από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ενώ η αναλογία νοσηλευτών - ασθενών θα έπρεπε να είναι 1 προς 6 με 7, υπάρχουν περιοχές όπου δεν είναι ούτε 1 προς 15. Οι διαθέσιμες κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία (υπολογίζονται σε 151.646) αντιστοιχούν σε μόλις 2,5 ανά 1.000 κατοίκους, ενώ συνολικά οι κλίνες στα νοσοκομεία (στα ιδιωτικά φτάνουν τις 40.000) υπολογίζεται ότι έχουν μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2000. Οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, που μόλις ξεπερνούν τις 3.700 (αν προστεθούν στις ιδιωτικές φτάνουν τις 5.300), αντιστοιχούν σε 8,44 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Το αποτέλεσμα είναι σε περιοχές που ήδη μαστίζονται από την επιδημία, όπως η Λομβαρδία, ήδη να μην υπάρχουν άδεια κρεβάτια σε ΜΕΘ, ενώ όλα δείχνουν ότι ακόμα περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε τέτοιες Μονάδες.

Ειδικά στην περίπτωση της Ιταλίας, τη σημασία ενός σύγχρονου και αντίστοιχου των λαϊκών αναγκών δημόσιου συστήματος Υγείας αναδεικνύει και ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας, καθώς η μέση ηλικία είναι 46,3 χρόνια (στην Ευρώπη συνολικά είναι 43,1). Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στα άνω των 80 ετών επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 202 θάνατοι (56,6%). Επίσης, ενώ τα κρούσματα στις μικρές ηλικίες είναι πάρα πολύ λίγα (π.χ. τα κρούσματα από την κατηγορία 0 - 9 ετών είναι μόλις το 0,5% του συνόλου, από την κατηγορία 10 - 19 ετών μόλις 1% και από την κατηγορία 20 - 29 ετών το 3,5%), τα κρούσματα αυξάνονται όσο ανεβαίνει η ηλικιακή κατηγορία. Για παράδειγμα, στην κατηγορία 30 - 39 ετών τα κρούσματα αντιστοιχούν σε 5,6% του συνόλου, στην κατηγορία 40 - 49 ετών σε 10,7%, στην κατηγορία 50 - 59 ετών σε 17,4%, στην κατηγορία 60 - 69 ετών σε 17,7%, στην κατηγορία 70-79 ετών σε 21,4% και στην κατηγορία άνω των 80 ετών στο 18,4%.

Εξίσου χρήσιμα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν και για τη σημασία των όσο το δυνατόν ευρύτερων ελέγχων του πληθυσμού, ώστε να ανιχνεύονται τα περισσότερα κρούσματα και να σχεδιάζεται η προστασία των ευπαθών ομάδων. Στη Νότια Κορέα, όπου η αντιστοιχία κρουσμάτων - θυμάτων είναι μικρή, πολλά ρεπορτάζ καταγράφουν ότι γίνονται χιλιάδες εξετάσεις τη μέρα για τον ιό (οι «Korea Times» έκαναν λόγο για 10.000 εξετάσεις τη μέρα).

Συνέχεια στην κόντρα ΗΠΑ - Κίνας

Στο μεταξύ, η εξάπλωση της επιδημίας ανατροφοδότησε και την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, δήλωσε ότι η Κίνα δεν διαχειρίστηκε σωστά το αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας και ότι θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ, που χαρακτήρισε ανήθικη και ανεύθυνη τη συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης. Αξίζει να καταγραφεί και η αντίδραση ενός άλλου εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, του Ζάο Λιτζιάν, ο οποίος αξιοποίησε αναφορά του διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Λοιμώξεων, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, σε ακρόασή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ότι «έγινε λανθασμένη διάγνωση στα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ». Παρέθεσε δε στο λογαριασμό του στο «Twitter» το σχετικό απόσπασμα σε βίντεο, ενώ διατύπωσε δηκτικά ορισμένα ερωτήματα: «Πότε ξεκίνησε ο "ασθενής μηδέν" στις ΗΠΑ; Πόσα άτομα έχουν μολυνθεί; Ποια τα ονόματα των νοσοκομείων αναφοράς; Μήπως ήταν ο στρατός των ΗΠΑ αυτός που έφερε τον κορονοϊό στη Γουχάν της Κίνας; Μιλήστε καθαρά. Δώστε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σας, οι ΗΠΑ μας χρωστάτε μια εξήγηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ