Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Ο λαός της Λέσβου δεν πρόκειται να συναινέσει σε νησιά - φυλακές της ΕΕ

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Θοδωρή Ασλανίδη, πρόεδρο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και τους αγώνες του λαού της Λέσβου

-- Πριν από λίγες μέρες, είδαμε την καθολική αντίδραση του λαού στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Λέσβο και τη Χίο σε φυλακές της ΕΕ με τη βία των ΜΑΤ. Ποια ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του λαϊκού ξεσηκωμού και πώς συνέβαλε το Εργατικό Κέντρο στην προετοιμασία, στη στήριξη και την οργάνωσή του;

-- Η συμβολή του Εργατικού Κέντρου της Λέσβου ήταν πολύ ουσιαστική στον λαϊκό ξεσηκωμό που έγινε στο νησί κατά της εισβολής των ΜΑΤ.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το αντιδραστικό της σχέδιο να προχωρήσει στη δημιουργία και κλειστού hot spot στο νησί, καλέσαμε άμεσα σε σύσκεψη σωματεία και φορείς για να οργανώσουμε την απάντησή μας, προκείμενου να το ματαιώσουμε. Για να μη γίνει η Λέσβος μια μεγάλη φυλακή της ΕΕ, με στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

Μαζί με άλλους φορείς και τις Επιτροπές Αγώνα των χωριών, όπως του Μανταμάδου, που είχαν δημιουργηθεί μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, βρισκόμασταν σε αγωνιστική ετοιμότητα. Ετσι, το βράδυ της Δευτέρας 24/2, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση στέλνει μυστικά διμοιρίες των ΜΑΤ, συνοδευόμενες με «αύρα» ρίψης νερού και μηχανήματα για να τρομοκρατήσει και να υποτάξει το λαό του νησιού, το Εργατικό Κέντρο μπήκε μπροστά και σήμανε συναγερμό.

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις του λαού της Λέσβου

INTIME NEWS

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις του λαού της Λέσβου
Αργά τη νύχτα, όταν έγινε γνωστό ότι η απόβαση θα γινόταν στο λιμάνι της πόλης, καλέσαμε το λαό να κατέβει στο λιμάνι. Και όταν τα ΜΑΤ με τη χρήση δακρυγόνων και των μηχανημάτων κατέλαβαν το χώρο της Καράβας, δίπλα στον Μανταμάδο, συνεχίσαμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Στις 5 το πρωί της Τρίτης 25/2 κηρύξαμε απεργία, καλέσαμε σε συγκέντρωση με ντουντούκες και εξορμήσεις. Καλέσαμε και τους άλλους φορείς για να γίνουν μαζικές συγκεντρώσεις στα μπλόκα που είχαν στήσει τα ΜΑΤ.

Αυτή η πρωτοβουλία και η αποφασιστικότητα του ΕΚ αποδείχθηκαν πολύ καθοριστικές στον λαϊκό ξεσηκωμό που ακολούθησε και ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσύρει κακήν κακώς τα ΜΑΤ. Την Τετάρτη και την Πέμπτη η Λέσβος είχε γενική απεργία. Ολα ήταν κλειστά. Στην πόλη και τις τρεις μέρες έγιναν μαζικά συλλαλητήρια το πρωί. Μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις και κατά των μπλόκων που είχαν στήσει οι δυνάμεις καταστολής.

Η οργή και η αποφασιστικότητα της παλλαϊκής κινητοποίησης, αντίθετα από ό,τι υπολόγιζε η κυβέρνηση και σε αντιπαράθεση με την αγριότητα των ΜΑΤ, γινόταν όλο και πιο αποφασιστική, όλο και πιο ορμητική. Ετσι αναγκάστηκε η κυβέρνηση να βάλει την ουρά στα σκέλια.

Αυτός ο ξεσηκωμός θύμισε το θρυλικό «Go Back», τα Χριστούγεννα του '44, που ο λεσβιακός λαός έδιωξε τότε τους Αγγλους εισβολείς. Είναι πραγματικά άξιο αναφοράς το σθένος που έδειξε ο λεσβιακός λαός, όπου αδιάκοπα για τρεις μέρες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, στέλνοντας παράλληλα με τη νίκη που πέτυχε το μήνυμα ότι χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν γίνεται.


Eurokinissi

Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του ΕΚ και στο να κυριαρχήσουν σε αυτόν τον ξεσηκωμό τα συνθήματα και τα αιτήματα, που εκφράζουν τη μόνη λύση που είναι προς όφελος και των νησιωτών και των προσφύγων - μεταναστών και στρέφονται ενάντια στις αντιδραστικές επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεων, σήμερα της ΝΔ, χτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν να υπάρξει εδώ και τώρα απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα και από εκεί να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους, ούτε κλειστά, ούτε ανοικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά!

Ολο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε, με τις θέσεις και τη δράση μας, σκληρή μάχη και ενάντια στην προπαγάνδα των κομμάτων που υπερασπίζονται την αντιδραστική πολιτική και τους πολέμους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αλλά και κατά των ακροδεξιών ομάδων, που προσπαθούν να στρέψουν τους κατοίκους ενάντια στα θύματα αυτών των πολέμων, «βγάζοντας λάδι» τους θύτες και τη δολοφονική πολιτική τους.

-- Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη Λέσβο μετά τα τελευταία γεγονότα στον Εβρο; Τι στάση κρατάει η κυβέρνηση, η Τοπική Διοίκηση απέναντι στην καθολική αντίδραση του λαού στην πολιτική του εγκλωβισμού;

-- Με το που ξεκίνησαν τα γεγονότα στον Εβρο, η κυβέρνηση προσπαθεί να τα αξιοποιήσει για να κάμψει τις αντιδράσεις των νησιωτών στους σχεδιασμούς της για κέντρα - φυλακές. Προσπαθεί να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε με τα ΜΑΤ, να εμφανίσει δηλαδή ως αναγκαίο το να γίνουν στα νησιά ή ακόμη και σε ξερονήσια τα νέα κέντρα.

Η προπαγάνδα της για απόκρουση του «εχθρού», στο πρόσωπο προσφύγων και μεταναστών, τροφοδοτεί και ορισμένες περιθωριακές ομάδες, που την εξυπηρετούν στα σχέδιά της. Οι ομάδες αυτές, όπως και η κυβέρνηση, κρύβουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τα παζάρια με την Τουρκία, το γεγονός ότι στηρίζουν την εισβολή της στη Συρία. Αποσιωπούν βέβαια και την ελληνική εμπλοκή σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και τα παζάρια, με στόχο να διατηρηθεί η ΝΑΤΟική συνοχή, στόχο για τον οποίο μάχεται και η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ.

Μέσα σ' αυτό το κάδρο εξελίχθηκαν και οι σκηνές της ντροπής στο λιμανάκι της Θερμής, ενάντια στη βάρκα με τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπου υπήρχαν και μωρά, στις οποίες πρωταγωνιστούσαν ακροδεξιοί με τη μάσκα του «αγανακτισμένου». Είχαμε επιθέσεις σε πρόσφυγες και σε εργαζόμενους των ΜΚΟ, νυχτερινά μπλόκα στους δρόμους και έλεγχο αυτοκινήτων. Είχαμε παρουσία των ναζιστών από τη Γερμανία και την Αυστρία, εμπρησμούς εγκαταστάσεων που εξυπηρετούσαν πρόσφυγες, φθορές σε αυτοκίνητα.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη, γιατί ανέχεται αυτήν την εγκληματική και προβοκατόρικη δραστηριότητα και επειδή την αξιοποιεί στον αρχικό της σχεδιασμό, για τη δημιουργία κλειστών κέντρων, προτάσσοντας τώρα τη δημιουργία τους σε βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά.

Τελευταία μάλιστα βλέπουμε και ότι ορισμένοι παράγοντες στην Τοπική Διοίκηση «τα γυρίζουν», υιοθετώντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα και τις θέσεις, ενώ μέχρι τώρα καμώνονταν πως στηρίζουν τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα του λαού. Απέναντι στα νέα σχέδια της κυβέρνησης, τη δράση και το δηλητήριο των ακροδεξιών, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός της Λέσβου πρέπει να αντιταχθούν και θα το κάνουν ξανά με αποφασιστικότητα. Το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του θα δώσουν όλες τις δυνάμεις για αυτό.

-- Το Εργατικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών, ανοίγοντας ταυτόχρονα μέτωπο στην πολιτική του εγκλωβισμού, αλλά και στην προσπάθεια εθνικιστικών και ξενοφοβικών φωνών να αποπροσανατολίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Περιγράψτε μας λίγο τις πρωτοβουλίες και τη δράση σας και τι απήχηση βρήκαν αυτές στους εργαζόμενους και το λαό του νησιού.

-- Από το 2015 που ξεκίνησαν οι μεγάλες προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, το Εργατικό Κέντρο και τα ταξικά σωματεία στάθηκαν αταλάντευτα στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών, στο πλευρό των εργαζομένων στο ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και των κατοίκων της γύρω περιοχής. Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε τις πραγματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, τις αιτίες που δημιουργούν προσφυγικές ροές, τον ύποπτο ρόλο και την εμπλοκή δεκάδων ΜΚΟ.

Ολα αυτά τα χρόνια, το Εργατικό Κέντρο πρωτοστάτησε στην έκφραση της αλληλεγγύης, κυρίως όμως στην καταγγελία των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που ξεριζώνουν τους λαούς, στην ανάδειξη των ευθυνών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που διπλοεγκλωβίζουν στα νησιά μας και στη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες.

Διοργανώσαμε και συμμετείχαμε σε δεκάδες συσκέψεις, που ανέδειξαν τα πραγματικά ζητήματα γύρω από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, αλλά και τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για το λαό, τη λύση που προτείνουν τα ταξικά σωματεία και το Εργατικό Κέντρο, και προϋποθέτει σύγκρουση για τον τερματισμό της πολιτικής του εγκλωβισμού, με κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του «Δουβλίνου».

Καλέσαμε σε δεκάδες συλλαλητήρια ενάντια στον εγκλωβισμό, ενάντια στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot, ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στις πολιτικές που ματώνουν και ξεριζώνουν τους λαούς, ενάντια στην έλευση της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο.

Ολα αυτά συνέβαλαν στον προσανατολισμό των αγώνων του λεσβιακού λαού, διεύρυναν την απήχηση που είχαν οι θέσεις του Εργατικού Κέντρου σε εργαζόμενους και κατοίκους του νησιού. Παρά τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές κραυγές, τις φωνές μισαλλοδοξίας που κατά καιρούς εμφανίζονταν και προσπαθούσαν να παγιδεύσουν το λαό, εμποδίστηκε σε μεγάλο βαθμό να βρει απήχηση το φασιστικό δηλητήριο μέσα στους εργαζόμενους.

Οι προσπάθειες που έκαναν όλα αυτά τα μορφώματα να παρουσιάσουν τα θύματα, τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ως θύτες, είχαν κορυφαία έκφραση τη θρασύδειλη δολοφονική επίθεση σε γυναίκες και παιδιά στην πλατεία Σαπφούς στις 22/4/2018.

Αμεσα το Εργατικό Κέντρο κάλεσε σε συγκέντρωση καταδίκης, δίνοντας απάντηση ότι το ταξικό κίνημα είναι στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, αναδεικνύοντας τον πραγματικό ρόλο των ομάδων αυτών, αλλά και της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που με την πολιτική του εγκλωβισμού, την οποία συνυπέγραψε στη Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ, τροφοδοτούσε την ξενοφοβία και το ρατσισμό, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στη ΝΔ. Η δυναμική των κινητοποιήσεων δεν άφηνε περιθώρια σε τέτοιες φωνές.

Ιδιαίτερη αξία είχε και η πρωτοβουλία που πήρε το Εργατικό Κέντρο να καλέσει τα άλλα Εργατικά Κέντρα του Αιγαίου να οργανώσουν διήμερο εκδηλώσεων, αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε το 2ο εργατικό Φεστιβάλ στις 1-2 Ιούλη του 2017, όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου. Εκτοτε το εργατικό Φεστιβάλ - φέτος θα πραγματοποιηθεί το 5ο - έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων για τον χαρακτήρα του και το περιεχόμενό του.

-- Πώς σας ακούγονται οι συζητήσεις που γίνονται τώρα για την αναθεώρηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας;

-- Οι νέες συζητήσεις που γίνονται για την αναθεώρηση της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν τον λαό. Η πάλη για την κατάργηση της Συμφωνίας αυτής πρέπει είναι σταθερή, διαρκής. Η όποια αναθεώρηση διαπραγματεύονται η ΕΕ με την Τουρκία, θα σημαίνει ότι θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν την προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα να σταθούν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που στηρίζει και εμπλέκει τη χώρα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που εξαπολύουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Μόνη λύση απέναντι στα ευχολόγια και στις κούφιες υποσχέσεις που προβάλλουν όλοι αυτοί που δεν διστάζουν να μπλέξουν λαούς σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους, είναι να ενταθεί η πάλη ενάντια σε συμφωνίες, συνθήκες και «κοινές δηλώσεις» που προδιαγράφουν μαύρο το μέλλον για πρόσφυγες και μετανάστες, για τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ