Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προειδοποιήσεις

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ που σχεδιάζουν να εκτελέσουν επιχειρήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες που προκύπτουν από τις ενέργειές τους». Αυτά τα ...γλυκόλογα έλεγε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο, αναφερόμενο στη γιγαντιαία ΝΑΤΟική άσκηση - «πρόβα πολέμου» απέναντι στη Ρωσία, που θα γίνει τους επόμενους μήνες, μαζί με την «επισήμανση» πως η Μόσχα θα απαντήσει στις «εχθρικές προθέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη των δικών της στρατιωτικών δυνατοτήτων». Κατά μία «διαβολικά καλή» σύμπτωση, την ίδια ακριβώς μέρα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μ. Πάλμερ, επιθεωρούσε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, σύμφωνα με τα αμερικανικά σχέδια, θα αποτελέσει φέτος σημείο εισόδου για τις αμερικανικές δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στην άσκηση, και σε ένα χρόνο, στην επόμενη τέτοια άσκηση, τη βασική πύλη για όλες τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, για χιλιάδες υλικά και στρατεύματα. Ε, αν σε αυτά προστεθεί και το κάλεσμα του Πάλμερ, Ελληνοτουρκικά και Μεταναστευτικό να λυθούν «με τέτοιον τρόπο ώστε να παραμείνει η Τουρκία σταθερά αγκυροβολημένη στη στρατηγική της Δύσης ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως εταίρος», εύκολα καταλαβαίνει κανείς τους «υψηλούς συμβολισμούς» της παρουσίας των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, αλλά και τι είδους «ασπίδα προστασίας» αποτελούν τα επικίνδυνα σχέδιά τους, στα οποία μπλέκουν το λαό η αστική τάξη και τα κόμματά της.

Επιδιαιτησία

Πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της για την ανάπτυξη περισσότερων δυνάμεων της Frontex στον Εβρο. Οι ένοπλοι αυτοί θα παραταχθούν στην πρώτη γραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων, για να συμβάλουν στην «προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και της ΕΕ». Σε έκθεση της Frontex τον Φλεβάρη του 2019, για την έως τότε παρουσία της στον Εβρο, διατυπωνόταν ως παρατήρηση ότι «οι ομάδες της Frontex στην Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη δεν περιπολούν στην πρώτη γραμμή της συνοριακής επιτήρησης, και ακόμα και όταν αυτό συμβαίνει, γίνεται για πολύ λίγο χρόνο και μετά κατευθύνονται από τις Αρχές σε πιο απομακρυσμένες περιοχές». Στο ίδιο κείμενο, αναφέρεται επίσης ότι οι δυνάμεις αυτές «θα πρέπει να διατηρήσουν παρουσία σε όλη την επιχειρησιακή περιοχή», όπως γίνεται τώρα, με τη νέα φουρνιά των «συνοριοφυλάκων» από χώρες της ΕΕ. Βήμα το βήμα λοιπόν προχωρά η ανάληψη πιο ενεργού ρόλου ενός ακόμα ευρωπαϊκού μηχανισμού - δερβέναγα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με πρόσκληση μάλιστα των ελληνικών κυβερνήσεων. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι κινδύνους κρύβει αυτό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου στα Ελληνοτουρκικά «ψήνονται» διευθετήσεις, με ευρωατλαντική ομπρέλα και επιδιαιτησία...

Καθόλου...

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση παρουσίασε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης» για τις ευέλικτες μορφές εργασίας και κυρίως για την τηλεργασία. Τα συμπεράσματα της έκθεσης γίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σήμερα, που, εξαιτίας του κορονοϊού γενικεύεται το μέτρο της τηλεργασίας. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία ετήσια έκθεση της πολυεθνικής IWG, η τάση εξάπλωσης των διαφόρων συνδυασμών «ευέλικτης» εργασίας έχει μετατραπεί πλέον στο κυρίαρχο ρεύμα, καθώς οι εταιρείες αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας και μείωσης του κόστους λειτουργίας, όσο και του μισθολογικού κόστους. Σύμφωνα με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, η αξιοποίηση των διάφορων μορφών «ευελιξίας» περιλαμβάνει μια σειρά από «στρατηγικά πλεονεκτήματα» για τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, όπως απάντησε το 87% (από 67% το 2016), η αύξηση της παραγωγικότητας (82%), η προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων εργαζομένων (80%) και η μεγιστοποίηση των κερδών (83%). Το 85% δήλωσαν επίσης ότι η «ευέλικτη» εργασία έχει ήδη αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους, ενώ το 67% θεωρούν πως η «ευελιξία» μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά τουλάχιστον 1/5. Το 91% των επιχειρήσεων δηλώνει πως η αξιοποίηση «ευέλικτων χώρων εργασίας» ανεβάζει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

... έκτακτη

Είναι φανερό ότι το «δέλεαρ» της εξ αποστάσεως εργασίας είναι πολύ μεγάλο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μιας και προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κάνοντας εντελώς δυσδιάκριτα τα όρια και την έννοια του χρόνου εργασίας. Απ' αυτήν τη σκοπιά, η επιδημία του κορονοϊού γίνεται αφορμή για τη γενικευμένη εφαρμογή μιας ακόμα μορφής ευελιξίας, όχι ως προσαρμογή σε έκτακτες ανάγκες, όπως παρουσιάζεται, αλλά με στόχο τη μονιμοποίησή της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 14 Μάρτη

1489 Η βασίλισσα της Κύπρου, Κατερίνα Κορνάρο, πουλάει το βασίλειό της στους Βενετούς και αναχωρεί από το νησί. Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους οθωμανούς.

1879 Γεννιέται ο κορυφαίος Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν.

1883 Φεύγει από τη ζωή ο Καρλ Μαρξ.

1938 Γεννιέται ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

1961 Κατάληψη εδαφών της από την Κίνα και περαιτέρω εδαφικές βλέψεις του Πεκίνου καταγγέλλει η Ινδία. Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών θα εξελιχθούν σε ένοπλη σύγκρουση τον Οκτώβρη του επόμενου έτους, με την Κίνα να πετυχαίνει συντριπτική νίκη.

1970 Από τις φυλακές Κορυδαλλού 27 νέοι πολιτικοί κρατούμενοι στέλνουν χαιρετιστήριο στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, με το οποίο εγκρίνουν τη Διακήρυξη της Α' Συνδιάσκεψης της ΚΝΕ και καλούν τη νεολαία να πυκνώσει τις γραμμές της.

Κυριακή 15 Μάρτη

1884 Γεννιέται ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός.

1917 Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της Φεβρουαριανής επανάστασης στη Ρωσία, μενσεβίκοι και εσέροι παραδίδουν ουσιαστικά την εξουσία στα χέρια της αστικής τάξης. Ο σχηματισμός της Προσωρινής Κυβέρνησης δίπλα στο Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών σήμαινε πως στη Ρωσία είχε δημιουργηθεί μια ιδιόμορφη περιπλοκή δύο εξουσιών - δυαρχία, όπως τη χαρακτήρισε ο Β. Ι. Λένιν («Απαντα», τ. 24, σελ. 19). Η πάλη για την εξουσία μεταξύ της εργατικής τάξης και της αστικής θα συνεχιζόταν μέχρι τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση 7 μήνες αργότερα.

1924 Ξεκινά το 2ο Συνέδριο της ΟΚΝΕ, που αποφασίζει την αναδιοργάνωση των πυρήνων και της δράσης της με βάση τους χώρους δουλειάς.

1938 Εκτελείται ο Νικολάι Μπουχάριν. Αποτέλεσε κύριο εκφραστή της δεξιάς παρέκκλισης στο ΠΚΚ(μπ) τη δεκαετία του 1920, τασσόμενος με τα συμφέροντα των κουλάκων, αντιτάχθηκε στην κολεκτιβοποίηση και στήριξε στην ΚΔ μια γραμμή συμβιβασμού με δεξιά οπορτουνιστικά στοιχεία. Η δεξιά παρέκκλιση καταδικάστηκε στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΠΚΚ(μπ) τον Απρίλη του 1929. Διαγράφτηκε από το ΠΚΚ(μπ) το 1937 με Απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ για αντικομματική δράση. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε στρατιωτικοπολιτική συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας. Δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1938. Ο Μπουχάριν αποκαταστάθηκε πολιτικά το 1988 από τον Μ. Γκορμπατσόφ.

1939 Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία, την οποία καταλαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ, αν και γνώριζαν για την εισβολή, δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να την εμποδίσουν. Μόνο η Σοβιετική Ενωση την καταδίκασε απερίφραστα. Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ήταν το αποτέλεσμα της «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν (πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας), ο Νταλαντιέ (πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Μουσολίνι.

1944 Στις 15 - 16 του Μάρτη πραγματοποιείται επιδρομή 2.000 χιτλερικών, ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων κατά του συνοικισμού Καλογρέζα στην Αθήνα.

1950 Συνέρχεται στη Στοκχόλμη η 3η Σύνοδος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (15 - 19/3/1950). Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης υιοθετεί την «Εκκληση της Στοκχόλμης», την οποία υπέγραψαν πάνω από 500.000.000 άνθρωποι.

1951 Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Ελληνας αστρονόμος Ιωάννης Παρασκευόπουλος, του οποίου το όνομα φέρει ένας κρατήρας της Σελήνης.

1968 Πεθαίνει ο Ιωάννης Πασαλίδης, Πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org