Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ για να γίνει πιο δυνατός ο λαός

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καρδίτσα μίλησε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος

Με μια δυναμική προσυγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης και με το σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό» να δονεί το κέντρο της Καρδίτσας, ξεκίνησε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιούνη στην πλατεία Πλαστήρα.

Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, άνθρωποι που συμπορεύονται μαζί του στους καθημερινούς αγώνες, κατέκλυσαν κυριολεκτικά την πλατεία.

Στην εκδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Τέγος, Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Μετά τις ομιλίες, έγινε η παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ στον νομό. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα.

Ο λαός της Καρδίτσας έχει πολύτιμη πείρα

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και ανέργους, όλους τους φτωχοποιημένους στις πόλεις και την ύπαιθρο, αυτούς που έχουν ανοικτά αυτιά για τις θέσεις μας, εκτιμούν τη δράση του Κόμματος στη Βουλή και στην οργάνωση των αγώνων. Τους καλούμε να σκεφθούν ένα πράγμα: Ανεξάρτητα τι κυβέρνηση θα έχουμε, αυτοδύναμη ή όχι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία να βρει προθύμους, ότι την επόμενη μέρα θα είναι παρόντα τα αποτελέσματα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, θα είναι παρόντα τα αποτελέσματα των βάρβαρων μνημονίων, ενώ ήδη είναι δρομολογημένα νέα βάσανα, που προκύπτουν από τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που όλα τα κόμματα έχουν αποδεχτεί ως δεσμευτικούς νόμους. (...)


Η αγροτομάνα Καρδίτσα έχει πολύτιμη πείρα για το τι σημαίνει κεφάλαιο, Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ξέρει καλά τι έλεγε το ΚΚΕ όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά εδώ και 20, 30 χρόνια για την πορεία του μικρού αγροτοπαραγωγού και κτηνοτρόφου.

Στην Ελλάδα, την περίοδο 2005 - 2016, περίπου 140.000 νοικοκυριά βιοπαλαιστών, ατομικών αγροτοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, αλιέων, πετάχτηκαν από την παραγωγή. Από την άλλη πλευρά, την ίδια περίοδο καταγράφεται μια συνεχής τάση συγκέντρωσης της γης σε εκμεταλλεύσεις με έκταση μεγαλύτερη των 200 στρεμμάτων. Μεγαλύτερα σε μέγεθος κεφάλαια εκτοπίζουν τα μικρότερα.

Τη 10ετία του '90 και την επόμενη, τα αστικά κόμματα και ο τότε Συνασπισμός έλεγαν στους μικροϊδιοκτήτες να αλλάξουν καλλιέργειες π.χ. να ξεριζώνουν τα μπαμπάκια και να φυτεύουν καρπούζια και αρωματικά φυτά, να ξεριζώνουν τον καπνό όχι βέβαια για να φυλάξουν την υγεία του λαού, αλλά για να αυξηθούν οι εισαγωγές από τα μονοπώλια των τσιγάρων. Τώρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αναχώματα στήριξης του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος λένε ότι οι αγρότες πρέπει να παράγουν καινοτόμα προϊόντα, ενώ ξέρουν καλά ότι τα μέσα της καινοτομίας τα κατέχουν και τα αξιοποιούν μόνο οι κεφαλαιοκρατικές επιχειρήσεις.

Μόνο το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για την αναγέννηση του εργατικού κινήματος και τη συμμαχία με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, γι' αυτό και η ενίσχυσή του στην κάλπη και στο κίνημα θα συμβάλει ώστε ο λαός να βρίσκεται σε κατάσταση επίγνωσης και εγρήγορσης απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τους ανταγωνισμούς για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο.

Δύο στρατόπεδα αναμετρούνται στην κάλπη

Ο λαός έχει γνωρίσει πεντακομματική, εξακομματική έως και οκτακομματική Βουλή, όπως έχει γνωρίσει κυβερνήσεις μονοκομματικές, στις οποίες εναλλάχθηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και κυβερνήσεις συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ., ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στελέχη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και κεντρικά στελέχη από ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

Οι φίλοι και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ λίγα χρόνια πριν δεν διανοούνταν ότι θα γινόταν συνεργασία με τη ΝΔ. Ποιος φίλος και οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερος ή νεοφώτιστος περίμενε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επίσης με στελέχη από τη ΝΔ;

Ποιος οπαδός παλαιός ή νεοφώτιστος του ΣΥΡΙΖΑ περίμενε ότι ως κυβερνητικό κόμμα και μάλιστα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα γινόταν αντικείμενο ανεπιφύλακτου θαυμασμού, εκτίμησης από τα όργανα της ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την ηγεσία των ΗΠΑ κ.λπ. Ποιος σταθερός οπαδός της ΝΔ περίμενε ότι ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ θα στηριζόταν από τους παραδοσιακούς τους φίλους, βιομήχανους, εφοπλιστές, ακόμα και τραπεζίτες;

Στην τελευταία Βουλή π.χ. ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, εκτός από τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ γιατί συγκυβερνούσαν, όλοι τους λοιπόν σε συνθήκες μνημονιακής βαρβαρότητας, ψήφιζαν όλα τα νομοσχέδια που έκαναν προκλητικές παραχωρήσεις, έδιναν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, αποδέχονταν τις ευρωενωσιακές εντολές κατά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ και επιστημόνων. Τσιμουδιά δεν έβγαλαν για τα δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται στο ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές και πολεμικές επιχειρήσεις, δαπάνες που δεν έχουν καμία σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Και κάποια νομοσχέδια που καταψήφιζαν π.χ. ιδιωτικοποιήσεων, εκχωρήσεων δεν είχαν διαφωνία αρχής, αλλά πρότασσαν δευτερεύουσες δικαιολογίες μόνο και μόνο για να μπορούν να δίνουν την εντύπωση στους ψηφοφόρους της μαχητικής αντιπολίτευσης.

Στην κάλπη αναμετρούνται δύο αντίπαλα στρατόπεδα: Το ένα περιλαμβάνει τις δυνάμεις του κεφαλαίου που περνάνε κάθε μέρα σε νέες επιθετικές κινήσεις κατά του λαού και τα κόμματα που διαχειρίζονται τα συμφέροντά του με διάφορες παραλλαγές που καταλήγουν στον ίδιο αντιλαϊκό σκοπό. Το άλλο είναι η εργατική τάξη, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις και την ύπαιθρο, η νεολαία και οι γυναίκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, οι επιστήμονες και καλλιτέχνες και όλοι όσοι υποφέρουν από την καταθλιπτική πίεση των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. (...)

Τα επενδυτικά προγράμματα ανάπτυξης δεν αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους

Δεν είναι καθόλου επίσης τυχαίο ότι όλα τα κόμματα, οι δύο και οι αυριανοί πιθανοί συνεταίροι τους, ρίχνουν βάρος στον καβγά τους για το ποιος αδίκησε περισσότερο ή λιγότερο τη μεσαία τάξη, και οι δύο υπόσχονται ότι θα την ανταμείψουν πλουσιοπάροχα. Και οι δυο τους βαφτίζουν μεσαία τάξη όποιον ζει πάνω από τα όρια της φτώχειας, κρύβοντας ότι τα μεγάλα θύματα της κρίσης ήταν η εργατική τάξη και τα κατώτερα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, τα μικρομάγαζα και μικροσυνεργεία, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, η φτωχή αγροτιά, οι ξεκληρισμένοι αγρότες κ.λπ. Τα μεσαία στρώματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους ενιαία συμφέροντα, τα κατώτερα μεσαία στρώματα, δηλαδή τα πιο φτωχά όπως η αγροτιά, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα με την εργατική τάξη και άμεσα και στην πορεία.

Τα φτωχά μεσαία στρώματα - εδώ ανήκει και η φτωχή αγροτιά - έχουν απέναντί τους την πίεση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων που διεισδύουν παντού πια, πιο βαθιά από ό,τι γινόταν πριν από 10, 20 και 30 χρόνια. Οι ρυθμίσεις για τα χρέη που πλασάρουν αφορούν πολύ λιγότερους από τους πραγματικά χρεωμένους, απλά μακραίνουν το χρόνο της υπερχρέωσης με αύξηση των δόσεων και με υποχρέωση να πληρώνονται όλα τα τρέχοντα. Στην πραγματικότητα, ωφελημένες θα είναι ορισμένες καταχρεωμένες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, που χρεοκόπησαν από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων.

Οποια ρύθμιση ή δήθεν μικροπαροχές ψίχουλα τους υπόσχονται, δεν πρόκειται να ανακόψουν την επέλαση των μονοπωλίων σε βάρος τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων θα φυτοζωεί την επόμενη μέρα όποια κυβέρνηση και αν προκύψει. Τους αυτοαπασχολούμενους δεν τους αφορά κανένα πρόγραμμα επενδυτικής ανάπτυξης. (...)

Συμπόρευση με το ΚΚΕ

Ο άνθρωπος που θέλει να εργαστεί στο χωράφι, στο εργοστάσιο, στην Εκπαίδευση, στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στις Τηλεπικοινωνίες, στις Μεταφορές, στον Τουρισμό - Επισιτισμό, σε οποιαδήποτε χρήσιμη για την κοινωνία εργασία, τίποτα δεν έχει να φοβηθεί από την εργατική - λαϊκή εξουσία ως καρπό του αγώνα του, θα κερδίσει την κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Γι' αυτό πρέπει να κάνει την ανάλογη πολιτική επιλογή. Να συμπορευτεί, να στρατευτεί με το ΚΚΕ, ακόμα κι αν δεν έχει πειστεί, δεν έχει συμφωνήσει σε όλα.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, αυτή που συναντιέται με τη λαϊκή πάλη και διεκδίκηση (...)

Δυνατό NAI στο ΚΚΕ για να γίνει πιο δυνατός ο λαός, για να αποδείξει ότι ξέρει να βγαίνει από τα σιδερένια τείχη της μετακόμισης ψήφου από το ένα κόμμα στο άλλο, που τώρα πια ξέρει τι έκανε, άρα και τι θα κάνει την επόμενη μέρα.

Είναι ΝΑΙ στην Ελλάδα με το λαό και για το λαό».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org