Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εδαφος για νέα παζάρια με αντιλαϊκούς εκβιασμούς

Ενώ κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα επανέρχονται εκκλήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ οι εντάσεις διατηρούνται υψηλές στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως δείχνει η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και οι «τριβές» των ΗΠΑ - Τουρκίας, στρώνεται το έδαφος και για όξυνση των αντιλαϊκών παζαριών, με αντιλαϊκούς εκβιασμούς που φουντώνουν, για να στηριχτούν τα σχέδια της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου.

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πλησιάζει ολοταχώς στα ανοιχτά της Κύπρου, όπου στις αρχές Ιούλη η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις, με την κυβέρνηση Ερντογάν να διαμηνύει ότι η τουρκική πλευρά ξέρει να μοιράζεται το φυσικό αέριο και υποστηρίζει λύσεις αμοιβαίου οφέλους, άρα και η «απέναντι πλευρά πρέπει να συμπεριφέρεται δίκαια...». Σε δηλώσεις που έκανε πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο των «G20» στην Ιαπωνία, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε ότι «η Τουρκία και η "βόρεια Κύπρος" έχουν δικαιώματα» στην περιοχή, εξαπολύοντας νέα επίθεση σε χώρες που δεν έχουν - όπως υποστήριξε - στοχοποιώντας συγκεκριμένα και τις ΗΠΑ, με αφορμή το νομοσχέδιο «East Med Act» που εγκρίθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας και πλέον θα συζητηθεί στην Ολομέλεια (με στόχο τη σύσφιξη της στρατιωτικής και ενεργειακής συνεργασίας των ΗΠΑ ειδικά με Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα). Ο Ερντογάν είπε ότι σε συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντ. Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου «αν έρθει στην ατζέντα θα το συζητήσουμε» και έκρινε σκόπιμο να «αναρωτηθεί» δημόσια «τι δικαιώματα έχουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο... Εμείς εδώ έχουμε δικαιώματα εγγυήτριας δύναμης. Επομένως, εμείς είμαστε εγγυητές έναντι κάθε επίθεσης που μπορεί να γίνει εναντίον της βόρειας Κύπρου. ...Εμείς λέμε πως για ό,τι βγει από τη θάλασσα εκεί, έχουν ίσα δικαιώματα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο». Και κάλεσε ξανά η «νότια Κύπρος» και η «βόρεια Κύπρος» «να καθίσουν μαζί στο τραπέζι, να σχηματίσουν αντιπροσωπείες και να δουν τι βγήκε. Να αποφασίσουν πόσο θα πάρει ο βορράς και πόσο ο νότος...».

Επίσης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των «S-400», σχολιάζοντας ειρωνικά ότι «δεν ξέρω πλέον αν οι χώρες του ΝΑΤΟ ξεκινήσαμε να επιβάλλουμε η μία κυρώσεις στην άλλη. Δεν εξέλαβα καμιά τέτοια εντύπωση από την (τελευταία) συνάντησή μου με τον Τραμπ...». Ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο «θα είναι σημαντική για την άρση του αδιεξόδου στις διμερείς σχέσεις μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «συζητείται μια επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλη». Πάντως, μιλώντας σε ιαπωνική εφημερίδα για το θέμα των «F-35», για το οποίο πλέον οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία για διακοπή της συνεργασίας τους, ο Ερντογάν δεν απέκλεισε μια τουρκική προσφυγή σε «διεθνές επιδιαιτητικό δικαστήριο, διότι θα ζητήσουμε να μας δώσουν πίσω τα χρήματα που έχουμε δαπανήσει έως τώρα». Να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στην τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» εμφανίστηκε δημοσίευμα «ας μην πάρουμε τα "F35"», με εκτιμήσεις ότι στην περίπτωση που «αυτή η ένταση οδηγήσει σε μη αγορά των "F35" θα είναι μια καλή εξέλιξη».

Επιστολές για διαπραγματεύσεις με φόντο προτάσεις για «μοντέλο Μονακό»

Την ίδια στιγμή, επανέρχονται παλιές και νέες προτάσεις για τη διχοτόμηση της Κύπρου (με αφορμή και τη συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους για συνεργασία στον εντοπισμό ερευνών πετρελαίου και άλλων που γίνονται από τρίτες χώρες «χωρίς άδεια»), όπως αυτή για την υιοθέτηση του «μοντέλου Μονακό», δηλαδή της «εκχώρησης» των υποθέσεων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του ψευδοκράτους στην Τουρκία και τη διατήρηση μιας «αυτονομίας» στις υπόλοιπες «εσωτερικές υποθέσεις».

Να σημειωθεί πάντως ότι τα επενδυτικά σχέδια ψευδοκράτους και Τουρκίας σιγοντάρουν μια σειρά από μονοπώλια. Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν και χτες ότι στην προετοιμασία και τον εφοδιασμό του «Γιαβούζ» συμμετέχει και το νορβηγικό ειδικό πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων σε βαθιά νερά «Bourbon Topuz». Το πλοίο ανήκει στην «Bourbon Offshore», με έδρα τη Γαλλία, που διαθέτει θυγατρική και στην Τουρκία, την «Inebolu Petrol Deniz Hizmetleri», μία από εκείνες που έχουν συνεργαστεί με την τουρκική ΤΡΑΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Τα ίδια ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το «Γιαβούζ» συνοδεύει ως πλοίο υποστήριξης και το πλοίο «Altan», που μέχρι το Μάη ανήκε στη συνοδεία του άλλου τουρκικού γεωτρύπανου, του «Φατίχ» όμως μετά τα διπλωματικά και νομικά μέτρα που δρομολογήθηκαν κατά εταιρειών που συνεργάζονται με την ΤΡΑΟ, άλλαξε όνομα και σημαία, χρησιμοποιώντας πλέον την τουρκική.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έγινε γνωστό ότι πριν από λίγες μέρες η επιτετραμμένη της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πόλυ Ιωάννου, έστειλε νέα επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τις τουρκικές παραβιάσεις, διαμαρτυρόμενη για «επίμονη πολιτική παραβίασης του διεθνούς Δικαίου και παραβίασης των διεθνών κανόνων και κανονισμών», που «αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιδρά αρνητικά στην περιφερειακή σταθερότητα», αλλά και «εμποδίζει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της κυπριακής ειρηνευτικής διαδικασίας» και παρότρυνε Τουρκία και «τουρκοκυπριακή κοινότητα» να «συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας...».

Μάλιστα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο «Κανάλι 6» ότι και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, έστειλε στον γγ του Οργανισμού επιστολή με τρεις προτάσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων (συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί με την παρουσία της απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, συνάντηση των δύο ηγετών παρουσία του ίδιου του Γκουτέρες, συνέχιση της διαδικασίας με συνάντηση στη μορφή που έγινε στο Κραν Μοντανά), αφού σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Τουρκία ετοιμάζει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ(5/10/2019)
Νέα ...πεντάμηνη δέσμευση περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία(22/8/2019)
Στα ανοιχτά της Κύπρου και το «Γιαβούζ»(9/7/2019)
Η Τουρκία ετοιμάζει και το «Γιαβούζ»(8/7/2019)
Οι ΗΠΑ επιμένουν να καλούν «όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση»(21/6/2019)
Καταγγελία στον ΟΗΕ για τις τουρκικές απειλές(8/10/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org