Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Αν συνειδητοποιήσει τη δύναμή της, η εργατική τάξη μπορεί να γίνει κυρίαρχη του πλούτου που παράγει

Από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το σωματείο και εργαζόμενους της «Frigoglass»

Με το ΔΣ του σωματείου της «Frigoglass» και εργαζόμενους στην επιχείρηση συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, πριν από την έναρξη της ομιλίας του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα.

Οι εργαζόμενοι τον ενημέρωσαν για τον αγώνα που δίνουν για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για κλείσιμο του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα. Ο αγώνας των εργαζομένων για να μη βρεθούν στο δρόμο ακόμα 90 οικογένειες, ξεσήκωσε κύμα αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς της Πάτρας, με πρωτεργάτη το Εργατικό Κέντρο. Στο πλευρό τους σταθερά βρίσκεται και ο δήμος της Πάτρας.

Στον χώρο που έγινε η συνάντηση, τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκαν εργαζόμενοι μαζί με τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη. Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του σωματείου Θ. Παπαστεφανόπουλος, ο οποίος εστίασε μεταξύ άλλων στη στήριξη που δίνει το ΚΚΕ στον αγώνα τους. Ακολούθησαν παρεμβάσεις εργαζομένων, που με παραστατικό τρόπο ανέδειξαν το αδιέξοδο στο οποίο τους οδηγεί το κλείσιμο του εργοστασίου, μιας κερδοφόρας μάλιστα και αναπτυσσόμενης επιχείρησης.

Δεν διστάζουν πουθενά μπροστά στα κέρδη

Παίρνοντας το λόγο, αφού ευχήθηκε «καλή δύναμη» στους εργαζόμενους, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πείρα από τις εξελίξεις στη «Frigoglass». Οπως είπε, το εργοστάσιο είναι σύγχρονο και οι εργαζόμενοι έμπειροι με γνώσεις, ενώ ακόμα και στην περίοδο της κρίσης η εταιρεία είχε κέρδη.

«Παρ' όλα αυτά», συνέχισε, «η επιχείρηση πήρε μέτρα προκειμένου να βγάλει περισσότερα κέρδη, γιατί αυτό είναι ο στόχος του ιδιώτη καπιταλιστή: Θέλει να ξεζουμίζει όλο και περισσότερο τον εργαζόμενο, για να αυξάνει τη δική του κερδοφορία, να τα βάζει στην τσέπη του, να κάνει άλλες επενδύσεις.


Κι όταν βλέπει ότι βρίσκει κερδοφορία μεγαλύτερη σε άλλες χώρες, να παίρνει το εργοστάσιό του κάποια στιγμή και να το πηγαίνει εκεί, αφήνοντας στο δρόμο, σαν στυμμένες λεμονόκουπες, όπου σωστά είπε ο συνάδελφος πριν, τους εργαζόμενους, σ' αυτούς που στήριξε όλη αυτή την κερδοφορία, για να έχει αυτός να τρώει με τις πολλές χρυσές μασέλες και να πηγαίνει και τα λεφτά του τα ωραία στο εξωτερικό και να μην ξέρει τι έχει, και ο κόσμος να βασανίζεται».

«Αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτό είναι το σύστημα», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «εμείς αποζητάμε μια κοινωνική ιδιοκτησία, παλεύουμε γι' αυτή, ο εργάτης να είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει. Γιατί μόνο η εργατική τάξη παράγει αυτόν τον πλούτο, οι ιδιώτες οι καπιταλιστές πλέον είναι παράσιτα στην κοινωνία, γιατί η οικονομία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ο κοινωνικός καταμερισμός της εργασίας έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, οι δυνατότητες που έχει η ίδια η επιστήμη, η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, η εργατική τάξη είναι εξειδικευμένη, είναι έμπειρη, υπάρχει επίσης αρκετό τεχνικό επιστημονικό δυναμικό ικανό να διευθύνει το ίδιο την παραγωγή, το ίδιο να καθορίζει τις τύχες του και τις νόρμες της παραγωγής με βάση έναν κεντρικό σχεδιασμό και βεβαίως συμμετέχοντας στις παραγωγικές συνελεύσεις του εργοστασίου που θα αποφασίζει για μια σειρά ζητήματα.


Γι' αυτό λέμε ότι η εργατική τάξη πρέπει να πάρει την εξουσία, αρκεί να καταλάβει τη δύναμή της. Δεν χρειάζονται καπιταλιστές - ιδιώτες για να κάνουν ανάπτυξη. Μπορεί η εργατική τάξη, άμα πάρει την εξουσία στα χέρια της, και να διευθύνει την παραγωγή και να κάνει την οικονομία να είναι για το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού, δηλαδή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, και να προχωράμε μπροστά.

Αυτό είναι το σημερινό, το σύγχρονο, το ρεαλιστικό και αυτό είναι η προοπτική της ανθρωπότητας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πειστεί η πλειοψηφία της εργατικής τάξης γι' αυτό, το εργατικό κίνημα είναι σε υποχώρηση κάτω από διάφορους παράγοντες, και βεβαίως εδώ θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να βάλει ο καθένας το δικό του λιθαράκι».

Να διαλέξουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε

«Αρα λοιπόν», συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας, «συνειδητοποιώντας αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να επιλέξουμε με ποιους να πάμε και ποιους να αφήσουμε. Εμάς μας ξέρετε. Το θεωρούμε καθήκον μας, θεωρούμε αυτονόητο να είμαστε εδώ, όταν οι εργάτες της "Frigoglass" έχουν προβλήματα και τίθεται ζήτημα ζωής και θανάτου, να κλείσει ή να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, να απολυθούν ή να μείνουν στις δουλειές τους.

Και βεβαίως, εδώ είμαστε σήμερα, δέκα μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, για να δώσουμε κι ένα μήνυμα: Οτι το εργοστάσιο πρέπει να μείνει ανοιχτό, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει, δεν πρέπει να γίνει καμιά απόλυση, όλοι οι εργαζόμενοι να μείνουν στη θέση τους. Και βεβαίως αυτό θα το παλέψουμε και τώρα και μετά τις εκλογές. Κι όσο πιο δυνατοί θα είμαστε, τόσο θα μπορούμε να πιέζουμε κυβερνήσεις, εργοδότες, παρατρεχάμενους, δεν ξέρω τι, όσοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που έφτασε έως εδώ.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε ήδη για κάθε εκδοχή. Σας λέμε ότι πρέπει να προστατευθούν οικονομικά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή, για παράδειγμα, λέω κάποιες σκέψεις σκόρπιες, αυτοί που είναι για σύνταξη δεν μπορεί παρά να ενταχθούν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ με ασφαλιστικά δικαιώματα κανονικά, να έχουν τα όρια συνταξιοδότησης, να τα καλύψουν ώστε να μη μείνουν ξεκρέμαστοι, να μπορούν να έχουν τη σύνταξή τους.

Το Ταμείο Ανεργίας, για όσους βρεθούν εκτός εργασιακού χώρου, να είναι όχι μόνο όσο δικαιούται ο καθένας, αλλά να είναι συνέχεια, μέχρι να βρει δουλειά, να παγώσουν τυχόν δάνεια, χρέη που υπάρχουν. Να υπάρχουν εκτός από τα κοινωνικά τιμολόγια, διευκολύνσεις που υπάρχουν στη ΔΕΗ, στο νερό, στα πάντα, που θα μπορούσαν να διευκολυνθούν. Να παρθούν μέτρα για τα παιδιά των εργαζομένων να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους με ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους κ.ά.

Εμείς θα τα παλέψουμε, εάν τελικά φτάσουμε στο κλείσιμο του εργοστασίου. Οπωσδήποτε πρέπει να σκεφτούμε προτάσεις και εσείς να κάνετε προτάσεις. Αρα λοιπόν να είστε σίγουροι ότι εμείς θα είμαστε μπροστά σ' αυτόν τον αγώνα, σε όλους αυτούς τους αγώνες, για οποιοδήποτε αίτημα και οτιδήποτε εσείς, από τη συλλογική σας δράση, τη συζήτηση σκεφτείτε και μας πείτε και είναι δίκαιο και μπορούμε να το προχωρήσουμε, θα το προχωρήσουμε.

Και θα είμαστε παντού: Και μέσα στη Βουλή και έξω από τα υπουργεία και μέσα στα υπουργεία θα μπαίνουμε και έξω από αυτά στο λαϊκό κίνημα, στους δρόμους του αγώνα, έτσι ώστε να τους πιέζουμε, να διεκδικούμε και να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org