Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευαισθησία «αλά καρτ»

«Γροθιά στο στομάχι»: Με τον τίτλο αυτό, που έχει καταντήσει μία από τις πιο κλισέ φράσεις - καμουφλάζ στην υποκρισία τους, σχολίασαν διάφορα Μέσα και πολιτικές δυνάμεις την τραγική εικόνα του νεκρού πατέρα, αγκαλιά με την επίσης πνιγμένη δίχρονη κόρη του, στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. Μια εικόνα ικανή να συγκινήσει και τους πιο χοντρόπετσους, που όμως δεν πρέπει να κρύψει τους υπαίτιους. Γιατί αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη βαρβαρότητα που ζουν τα καραβάνια των προσφύγων στο νότο των ΗΠΑ, εδώ αποθεώνουν τον «διαβολικά καλό» Τραμπ. Η αμερικανική κυβέρνηση, που στα σύνορα με το Μεξικό έχει στήσει ένα πραγματικό κολαστήριο, με εκατοντάδες νεκρούς, στην Ελλάδα παρουσιάζεται από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα ως «εγγυήτρια δύναμη» και «παρουσία ασφαλείας». Οι «κοσμοπολίτες» της κυβέρνησης, που δηλώνουν συγκλονισμένοι στη θέα αυτής της τραγωδίας, είναι οι ίδιοι που συμφωνούν και υλοποιούν την ευρωπαϊκή εκδοχή του μεξικανικού μεταναστευτικού δράματος, υλοποιώντας τις συμφωνίες του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, οι οποίες γεννούν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως στη Μόρια της Λέσβου κ.α. Η «αλά καρτ» ευαισθησία όλων των παραπάνω μπορεί και πρέπει να γίνει κριτήριο πολιτικής στάσης και δράσης μπροστά και στις εκλογές της 7ης Ιούλη.

Είδες η ΔΕΗ;

Θυμάστε εκείνη την περίφημη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για την ηλεκτρική ενέργεια, που νομοθέτησε με πολλά «ταρατατζούμ» η κυβέρνηση τον περασμένο Μάη, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές; Λέγαμε και τότε ότι η συγκεκριμένη μείωση, την οποία καλοδέχτηκαν προπάντων οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, αποτελούσε στην πραγματικότητα μια έμμεση κρατική στήριξη στη ΔΕΗ, αφού της έδινε το περιθώριο να κάνει αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, στη θέση των μειώσεων που θα εμφανίζονταν στα τιμολόγια μετά τη αλλαγή του ΦΠΑ. Δεν πέρασαν καλά καλά δυο μήνες, και τις προάλλες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είπε στη γενική συνέλευση των μετόχων ότι «η ΔΕΗ μπορεί σίγουρα να ανακάμψει και να γίνει σημαντικά κερδοφόρα, με μικρές, απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης». Με απλά λόγια, έρχονται αυξήσεις που θα απορροφήσουν την όποια μείωση είδαν τα λαϊκά νοικοκυριά με την αλλαγή της κλίμακας του ΦΠΑ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι τα όποια «μέτρα ελάφρυνσης» παίρνει η κυβέρνηση (η σημερινή και η επόμενη) εξαϋλώνονται μέσα στο γενικότερο αντιλαϊκό πλαίσιο, που στην προκειμένη περίπτωση ορίζεται από τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» στην αγορά της Ενέργειας. Για τον ίδιο λόγο, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέο σαφάρι για την είσπραξη παλιών οφειλών, βάζοντας στο στόχαστρο χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν. Δηλαδή, μονά - ζυγά χαμένοι είναι πάντα οι εργαζόμενοι, που πρέπει να αξιοποιήσουν ως κριτήριο ψήφου την κοροϊδία των δήθεν «μέτρων ελάφρυνσης» και με ισχυρό ΚΚΕ να δώσουν από αύριο κιόλας τον αγώνα για καμία νέα αύξηση στην τιμή του ρεύματος, καμία ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης», φτηνή και επαρκή Ενέργεια σε όλο το λαό.

Ποιος μιλάει;

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «ξεπλύνει» τις αμαρτίες του για την αντιασφαλιστική πολιτική που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας κριτική στην πλειοδοσία της ΝΔ σε ό,τι αφορά την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος, έρχονται ορισμένα παραδείγματα να επιβεβαιώσουν ότι και σ' αυτόν τον τομέα υπηρετούν το ίδιο σχέδιο. Ενα τέτοιο είναι ο ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο επικούρησης και περίθαλψης των δημοσιογράφων, για τον οποίο η «Αυγή» διαμαρτύρεται ότι «οι καναλάρχες, το ίντερνετ αλλά και ορισμένοι εκδότες (...) αφού επωφελήθηκαν από τη μείωση του φόρου τηλεόρασης περί τα 40 εκατ. το χρόνο, αρνούνται να καταβάλλουν το 2% επί του τζίρου τους, περί τα 4 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί». Αλήθεια όμως, αυτές οι φοροαπαλλαγές, σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερες από την ασφαλιστική εισφορά που νομοθετήθηκε για τους ιδιοκτήτες των Μέσων, ποιανού έργο είναι αν όχι του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτός κατάργησε το αγγελιόσημο και «μπούκωσε» με απαλλαγές τούς επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Το γεγονός ότι σήμερα οι επιχειρηματίες αυτοί αρνούνται να πληρώνουν και τα ελάχιστα, προσφεύγοντας μάλιστα στα δικαστήρια, δεν αναιρεί τις ευθύνες της κυβέρνησης. Ομως συνένοχοι είναι και εκείνες οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) που έβαλαν πλάτη στο σχετικό νόμο για τον ΕΔΟΕΑΠ και διατυμπάνιζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έσωσε» το Ταμείο. Τώρα, ορισμένοι το παίζουν «απατημένες σύζυγοι», καθώς αποκαλύπτεται ότι με πρόσχημα τη «σωτηρία» του Ταμείου οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ εξασφάλισαν τα συμφέροντά τους με το παραπάνω, ενώ οι δημοσιογράφοι έμειναν «επί ξύλου κρεμάμενοι»! Ο,τι συμβαίνει δηλαδή με τα ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους κλάδους, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ.

Δεν χωράνε

Σε ομιλία του από το βήμα συνεδρίου για τις υποδομές και τις μεταφορές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Fraport Greece», που εκμεταλλεύεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών και μεταξύ άλλων τόνισε ότι στόχος της εταιρίας «δεν είναι η οικοδόμηση υποδομών που να εξυπηρετούν το μέλλον της Ελλάδας, αλλά η οικοδόμηση έργων που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε δημόσιο τομέα και τουρισμό». Με άλλα λόγια, ο όποιος εκσυγχρονισμός των υποδομών γίνεται από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για την τόνωση του τουρισμού και τη στήριξη του «αναπτυξιακού» σχεδιασμού του κράτους, όπου δεν χωράνε προφανώς οι ανάγκες του λαού για τακτικές, φτηνές και ασφαλείς μεταφορές, όπως κυνικά ομολογεί ο εκπρόσωπος της «Fraport»...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org