Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προκλητικός

«

Οι αριθμοί λένε ότι τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί η αναλογία ανάμεσα σε σταθερή και μερική απασχόληση προς τη σταθερή απασχόληση, έχει επιστρέψει κοντά στην αναλογία που ήταν πριν τα χρόνια της κρίσης, κοντά στο 70-30, είναι 65-35 τώρα, ενώ εμείς την παραλάβαμε 40-60, υπέρ της μερικής απασχόλησης. Το ότι είναι κακοπληρωμένες (οι τέτοιες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ) δεν αντιλέγω, οφείλω να το παραδεχτώ, γι' αυτό και εμείς είμαστε εδώ για να φροντίζουμε να τηρείται η εργατική νομοθεσία, δεύτερον να αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, τον οποίο εμείς τον αυξήσαμε κατά 11% με Υπουργική Απόφαση».

Τάδε έφη Αλ. Τσίπρας, χτες, μιλώντας στο «Open», για ένα από τα θέματα που καίνε κάθε λαϊκή οικογένεια, και ειδικά τους νέους. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεσμευόταν ότι ο πρώτος νόμος που θα έφερνε στη Βουλή θα ήταν η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, διατήρησε επί 4 ολόκληρα χρόνια τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μεικτά, όπως και το αίσχος του «υποκατώτατου» των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους κάτω των 25 χρόνων.

Το Φλεβάρη του 2019, τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και... σε «μεταμνημονιακό» περιβάλλον, βάζοντας μπροστά το «καρότο» μερικών δεκάδων ευρώ στον κατώτατο μισθό (διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ μεικτά, δηλαδή 100 ευρώ λιγότερα από όσο ήταν έως το 2012), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε σε εφαρμογή έναν από τους πιο εμβληματικούς μνημονιακούς νόμους: Τον νόμο 4172/2013 για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, γνωστό μέχρι τότε ως νόμο Βρούτση, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε «νόμο - δολοφόνο» και έλεγε ότι θα τον καταργούσε, για να τον κάνει τελικά... νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και με τη βούλα! Με την εφαρμογή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο καθορισμός του οποίου θα γίνεται με Υπουργική Απόφαση και με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα», δηλαδή με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Με βάση, τέλος, τα επίσημα στοιχεία, το Μάη του 2019, 1 στις 2 προσλήψεις ήταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία. Το 2017 το 55% των νέων συμβάσεων που υπογράφτηκαν ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ και οι υπόλοιπες στην πλειοψηφία τους δεν είναι σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας και εργασιακή ανασφάλεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα, για την οποία έχει τεράστια ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org