Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προαναγγελία νέων αυξήσεων στα τιμολόγια και εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές ρεύματος

Την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πουλάνε παραμύθια περί «ευημερίας» από τα «οικόπεδα» που δίνουν στους ενεργειακούς κολοσσούς, ο λαός βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια

Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη έταζαν εκ νέου χτες - με αφορμή και την παράδοση ενός ακόμα πολύτιμου ενεργειακού πόρου στην κοινοπραξία «ExxonMobil, Total, ΕΛΠΕ» - λαγούς με πετραχήλια στο λαό, οι χτεσινές ανακοινώσεις στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ όσο και οι ανακοινώσεις του ΔΕΔΔΗΕ έδιναν μια ακόμα εικόνα για το τι έχει να προσδοκά ο λαός όσο προχωράνε (και) τα ενεργειακά σχέδια του κεφαλαίου, προαναγγέλλοντας την ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση της ενεργειακής φτώχειας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση της εταιρείας ζήτησε «αναδιάρθρωση τιμολογιακής πολιτικής» και ανάληψη από το κράτος της ευθύνης άσκησης «κοινωνικής πολιτικής» στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ξανά μέτρα για την «ενίσχυση της εισπραξιμότητας» ανεξόφλητων οφειλών.

Με τον παραπάνω «κομψό» τρόπο ο πρόεδρος της επιχείρησης ανακοίνωσε ότι επέρχονται αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, εγκατάλειψη ακόμη κι αυτού του λειψού κοινωνικού τιμολογίου, παράλληλα με την ένταση του κυνηγητού προς τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ. Ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό ο Μ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση των οφειλών, που θα επιτευχθεί μέσω «στοχευμένης και συστηματικής αναζήτησης των οφειλών σε όλη τη χώρα, με τη συνδρομή κατάλληλου ισχυρού δικτύου εξωτερικών συνεργατών».

Επιπλέον, ανακοίνωσε μείωση προσωπικού κατά 4.414 άτομα την 5ετία μέχρι το 2022, για να περιοριστεί έτσι το «μισθολογικό κόστος», δείχνοντας και το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο από την «απελευθέρωση».

Την ίδια στιγμή, χτες, ο ΔΕΔΔΗΕ, απαντώντας σε προηγούμενες αναφορές του προέδρου της ΔΕΗ περί μη εκτέλεσης εντολών αποκοπής λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών και δείχνοντας το μέγεθος του «πογκρόμ» εκβιασμών, πιέσεων και απειλών προς τα λαϊκά νοικοκυριά που έχει εξαπολυθεί, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το 2018, «το σύνολο των εντολών που δέχθηκε πανελλαδικά για αποκοπές από όλους τους προμηθευτές, διαμορφώθηκε στις 536.647, εκ των οποίων οι 228.674 εντολές ανακλήθηκαν (λόγω εξόφλησης του χρέους και σε αρκετές περιπτώσεις μετά την επίσκεψη συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ) και οι 298.992 εκτελέσθηκαν, αφήνοντας σε εκκρεμότητα για αποκοπή μόλις το 2% επί του συνόλου».

Για το 2019, έως σήμερα, ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι έχει δεχθεί 192.480 εντολές για αποκοπές λόγω χρέους, εκ των οποίων οι 55.491 έχουν ανακληθεί λόγω εξόφλησης ή ρύθμισης και οι 87.113 έχουν ήδη εκτελεσθεί, με τις εκκρεμότητες να διαμορφώνονται στο 26%, ποσοστό που όπως αναφέρει θα μειωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με τη συνέχιση της εκτέλεσης των εντολών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org