Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Action 24»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα δώσει συνέντευξη σήμερα Τετάρτη, στις 21.30, στο κανάλι «Action 24» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιάννη Πολίτη.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει στις εξής πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, στο διάστημα 14-18 Γενάρη:

-- Σήμερα Τετάρτη, στη Λάρισα, στις 19.00, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

-- Αύριο Πέμπτη, στην Πάτρα, στις 18.30, στο κλειστό γήπεδο της ΕΑ Πατρών

-- Την Παρασκευή 16/1, στα Ιωάννινα, στις 21.00, στο κέντρο Καρβούνη στην Ελεούσα

-- Το Σάββατο 17/1, σε συγκέντρωση νεολαίας στην Αθήνα, στις 19.00, στο γήπεδο Σπόρτιγκ

-- Την Κυριακή 18/1, στη Θήβα, στις 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας

Αρκετά μάτωσαν οι ναυτεργάτες για τους εφοπλιστές, τώρα δυνατό ΚΚΕ

Κάλεσμα από τους 4 ναυτεργάτες υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος

Οι κομμουνιστές βρέθηκαν πάντα στην πρώτη γραμμή του ναυτεργατικού κινήματος (φώτο από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιστράτευση των ναυτεργατών)
Οι κομμουνιστές βρέθηκαν πάντα στην πρώτη γραμμή του ναυτεργατικού κινήματος (φώτο από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιστράτευση των ναυτεργατών)
«Ο κάθε ναυτεργάτης που ζει τόσα χρόνια την ολομέτωπη επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντά του και της ΕΕ, ο κάθε ναυτεργάτης που βλέπει για κάθε πρόβλημα δίπλα του τους κομμουνιστές, καλείται να αξιοποιήσει τις εκλογές στις 25 Γενάρη και να συμβάλει στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Αυτή η επιλογή αντιστοιχεί στα ναυτεργατικά συμφέροντα και δυναμώνει τον αγώνα των εργατών της θάλασσας».

Αυτό επισημαίνουν οι 4 ναυτεργάτες υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, Σάββας Τσιμπόγλου, Γιώργος Τούσσας και Θανάσης Ευαγγελάκης, σε κάλεσμά τους. Συγκεκριμένα τονίζουν:

«Ο κάθε ένας γνωρίζει ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οργιάζουν τα ψεύτικα διλήμματα, οι υποσχέσεις, η καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών για να αρπάξουν τα κόμματα του κεφαλαίου τη λαϊκή ψήφο, την ψήφο των ναυτεργατών.

Μ' αυτή την ψήφο, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις συνεργασίας, εφαρμόζουν πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, τα εφοπλιστικά συμφέροντα και επιβάλλουν αντεργατικά, αντιναυτεργατικά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Πολλοί εργαζόμενοι, πολλοί ναυτεργάτες, μετά τις εκλογές, μετανιώνουν για την επιλογή τους, η ίδια τους η πείρα αποδεικνύει ότι με την ψήφο τους έδωσαν δύναμη στους αντιπάλους τους και το πλήρωσαν ακριβά.

Αυτό είναι ένα μεγάλο δίδαγμα.

Κι αυτό το δίδαγμα πρέπει να εκφραστεί στην επιλογή των ναυτεργατών στις ερχόμενες εκλογές, υπολογίζοντας καλά ότι η μοναδική δύναμη που δίνει τη μάχη μαζί τους είναι το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του για την οργάνωση της πάλης.

Το ΚΚΕ αντιπαρατίθεται στην εφοπλιστική επιθετικότητα, αντιστέκεται σε κάθε αντιναυτεργατικό μέτρο, συγκρούεται με τις επικίνδυνες αποφάσεις και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι κομμένες και ραμμένες στην προώθηση των εφοπλιστικών συμφερόντων.

Το ΚΚΕ προβάλλει και διεκδικεί τα ναυτεργατικά αιτήματα, πρωτοστατεί στους αγώνες και η πολιτική του πρόταση αναδεικνύει την αναγκαιότητα της εργατικής, λαϊκής εξουσίας και διακυβέρνησης που είναι το καθοριστικό εργαλείο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αυτή η πείρα είναι πολύ χρήσιμη μπροστά στις βουλευτικές εκλογές, γιατί η αποφασιστική στάση του ΚΚΕ στο πλευρό των ναυτεργατών και των οικογενειών τους, αποτελεί κριτήριο μαζικής στήριξης, ακόμα και γι' αυτούς που δε συμφωνούν σε όλα μαζί του, αλλά εκτιμούν την πάλη και την προσφορά του, για το δικαίωμα στη δουλειά, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, που κινδυνεύει από την ανάπτυξη και την πολιτική που έχει κριτήριο το κέρδος.

Αυτή η πείρα είναι πολύτιμη, γιατί δείχνει το δρόμο και ξεκαθαρίζει πως κάθε ψήφος στα κόμματα που στηρίζουν το κεφάλαιο, που κάνουν παιχνίδια με τους εφοπλιστές και εφαρμόζουν την πολιτική που χαράζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γυρίζει κατά των ναυτεργατών και των δικαιωμάτων τους.

Αυτό αφορά την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που "έκαψαν τη γούνα" των ναυτεργατών και οι θέσεις τους είναι ταυτισμένες με νέα σκληρά αντιναυτεργατικά μέτρα.

Αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρά τις επιμέρους διαφορές, βαδίζει στον ίδιο δρόμο, δίνει διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, κινείται μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, καθησυχάζει τους εφοπλιστές ότι δεν πρόκειται να πειραχτούν τα προνόμιά τους.

Αφορά κόμματα όπως το Ποτάμι, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που ορκίζονται στην υπεράσπιση των εφοπλιστικών συμφερόντων.

Κάθε ναυτεργάτης έχει υποχρέωση να σκεφτεί καλά. Η ΝΔ καλλιεργεί το φόβο για να συντηρήσει την ίδια κατάσταση που οδήγησε στη δραματική αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των συντάξεων και των μισθών, στην υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, στη χειροτέρευση των εργασιακών όρων, στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην αβάσταχτη αύξηση της φορολογίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καρπωθεί την αγανάκτηση των ναυτεργατών από την εφαρμοζόμενη πολιτική, καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι αρκεί να φύγουν αυτοί που κυβερνούν τώρα και να αναδειχτεί αυτός σε κυβέρνηση, για να διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να αλλάξει η ουσία της αντιναυτεργατικής πολιτικής. Χωρίς σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτές π.χ. για την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας, την Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική που προβλέπει μεγαλύτερη κερδοφορία - ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστικών εταιρειών, μειώσεις των συνθέσεων, αλλά και τις γενικότερες αποφάσεις της ΕΕ που απαιτούν την κατάργηση θεμελιακών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Πίσω από τις άσφαιρες αντιπαραθέσεις, πίσω από τις κοκορομαχίες, κρύβεται η στρατηγική σύγκλιση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην αντεργατική στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου.

Η εργατική τάξη, οι ναυτεργάτες έχουν γνώση - δύναμη και μπορούν να αφοπλίσουν τα ψεύτικα διλήμματα, την κινδυνολογία της ΝΔ και τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεπεράσουν την παγίδα του "μικρότερου κακού" που κάθε φορά αποδεικνύεται μεγαλύτερο και να επιλέξουν με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα.

Να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ. Φτάνει πια.

Αρκετά μάτωσαν οι εργαζόμενοι, αρκετά μάτωσαν οι ναυτεργάτες για την πλουτοκρατία, για τους εφοπλιστές.

Καμιά ανοχή στον εμπαιγμό των κομμάτων του διπολισμού.

Τώρα μαζί με το ΚΚΕ που συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα και τους κάθε λογής ψευτοσωτήρες, που είναι δύναμη εμπιστοσύνης και ελπίδας.

Τώρα, μαζί με το ΚΚΕ που παλεύει για την ανασυγκρότηση και την ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος και το κτίσιμο γερής Λαϊκής Συμμαχίας, που αγωνίζεται για την ανάκτηση των απωλειών των ναυτεργατών, των εργαζομένων από την κρίση, που ανοίγει το δρόμο για την προοπτική ώστε οι εργαζόμενοι να κάνουν κουμάντο στον τόπο μας, χωρίς εκμεταλλευτές, χωρίς αφεντικά».

ΑΘΗΝΑ
Στις 22 Γενάρη η κεντρική συγκέντρωση

Το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 Γενάρη, στις 7.00 το απόγευμα, στο Σύνταγμα. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 20 Γενάρη η συγκέντρωση

Σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 20 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ελπίδα στους αγώνες του λαού, στην ενίσχυση του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε τη Δευτέρα 12/1 συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR» και την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

***

-- Να ξεκινήσουμε, ζητώντας ένα σχόλιό σας για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και τη χτεσινή(σ.σ. της Κυριακής)πολύ μεγάλη κινητοποίηση.

-- Δυστυχώς, όλες αυτές οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί, η κρίση και τα προβλήματα που βιώνει το σύστημα σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και σε ισχυρές οικονομίες, μαζί με τα παιχνίδια που γίνονται για τα δικά του συμφέροντα από μυστικές υπηρεσίες μέχρι ολόκληρες κυβερνήσεις, κράτη και άλλα συμφέροντα, βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς. Τέτοιο φαινόμενο είναι και αυτό το ζήτημα του «κινήματος των τζιχαντιστών» - πώς λέγονται - του «Ισλαμικού Κράτους» κ.λπ.

Εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή ως ΚΚΕ την αλληλεγγύη μας, τη συμπαράσταση, ταυτόχρονα με τη θλίψη, την οργή, για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων στη Γαλλία, όπως και πιο πριν σε άλλες χώρες του κόσμου, με τις εκτελέσεις και όλα αυτά που έχουν δει τα μάτια μας μέσα από τα ΜΜΕ. Το κύριο όμως ζήτημα είναι να δούμε, να σκεφτούμε, τι κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά. Και, βεβαίως, να σκεφτούμε ποιοι δημιούργησαν όλον αυτόν το στρατό των τζιχαντιστών, των ακραίων, της τρομοκρατίας κ.λπ. Και εδώ υπάρχουν ευθύνες από τις ΗΠΑ - όχι συνολικά φυσικά ως χώρα, από συγκεκριμένες υπηρεσίες και συμφέροντα - που τους χρηματοδότησαν, για να αντιμετωπίσουν άλλους αντιπάλους τους, που τους θεωρούσαν αντιπάλους σε άλλες χώρες, τους έδωσαν πολεμοφόδια, όπλα, οπλισμό, τους εκπαίδευσαν, πολλές απ' αυτές τις χώρες, άρα λοιπόν πρέπει να τα βλέπουμε κι αυτά. Και βεβαίως πρέπει να πούμε και τις προειδοποιήσεις ανθρώπων, πολιτικών κομμάτων, όπως είναι το ΚΚΕ, που από την αρχή είχαμε αναδείξει όλα αυτά τα ζητήματα.

Αντικειμενική βάση για να τα βρούνε μετεκλογικά η αντιλαϊκή στρατηγική τους σύγκλιση


-- Στα δικά μας τώρα, με τη μάχη των εκλογών. Κατ' αρχάς, εσείς πιστεύετε ότι θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών ή θα πάμε και σε δεύτερη;

-- Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε κυβέρνηση, το λέω με βεβαιότητα. Ετσι δείχνουν όλα τα στοιχεία - κι όχι αν θέλετε τα αριθμητικά, γιατί δεν μπορείς με βάση αυτά να πεις με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα γίνει έτσι. Υπάρχει αντικειμενική βάση: Τα προγράμματα των κομμάτων, οι στρατηγικές κατευθύνσεις, παρά τις επιμέρους διαφορές τους. Φυσικά και δεν είναι όλα ίδια, άλλωστε έτσι λειτουργεί το σύστημα, έτσι λειτουργεί και το παιχνίδι το προεκλογικό, πρέπει να υπάρχουν και διαφορές ανάμεσα στα κόμματα του δικομματισμού, του διπολισμού, κυρίως το πρώτο και το δεύτερο ή και άλλα μικρότερα, για να μπορούν να παίζουν στην αντιπαράθεση αυτή και να εγκλωβίζουν βέβαια τη λαϊκή ψήφο, το λαό, ώστε να τους ψηφίζει και μετά τις εκλογές... Θυμόμαστε παλιότερα βέβαια το γνωστό «φως και σκότος» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ένας ήταν «φως» ο άλλος «σκότος», ο ένας ήταν η δεξιά και η συντήρηση...

-- Το ίδιο είναι τώρα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

-- Βεβαίως. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο από την άποψη μόνο του προφίλ του, των ανθρώπων που έχουν στελεχώσει και τα ψηφοδέλτιά του ή προωθούνται, αυτούς που βλέπουμε να μιλάνε, αλλά κυρίως από την άποψη των προγραμμάτων και των θέσεων. Δηλαδή, είναι καταπληκτικές οι αλλαγές, οι κωλοτούμπες όπως έχουμε όλοι μας συνηθίσει να τις λέμε, τα 2,5-3 χρόνια που μεσολάβησαν από τις εκλογές του 2012.

-- Πρόκειται για κωλοτούμπες ή για προσαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα κόμμα που έχει την προοπτική της εξουσίας και που πρέπει να είναι και ρεαλιστικό;

-- Σύμφωνοι. Είναι άλλο ζήτημα η προσαρμογή και ο εκσυγχρονισμός του προγράμματος ενός κόμματος - όλα τα κόμματα κάνουν τέτοια - και άλλο όταν τη μία μέρα, έστω ως σύνθημα λες θα καταργήσω με ένα άρθρο το μνημόνιο και άρα θα καταργήσω και όλους τους αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους του που έχουν έρθει στη χώρα - εμείς ποτέ δεν το πιστέψαμε και τότε προειδοποιούσαμε - και μετά να λες ότι θα βρούμε έναν έντιμο συμβιβασμό... Αυτό δεν είναι προσαρμογή, αυτό κι αν είναι όχι κωλοτούμπα, αλλά συνολική αλλαγή ρότας. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ταυτίζεσαι - στο συγκεκριμένο ζήτημα, όχι σε άλλα - με την κυβέρνηση, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν και που έλεγαν ότι είναι απαραίτητα τα μνημόνια, ψηφίσαμε αυτούς τους εφαρμοστικούς νόμους. Αρα μια ομοιότητά τους είναι αυτή, για να πω συγκεκριμένα πού μπορούν να βρουν και τρόπο να τα βρουν μετά τις εκλογές, η αντικειμενική βάση που έλεγα.

Διαθέσιμοι υπάρχουν...

-- Ποιοι να τα βρουν μετά τις εκλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

-- Οχι. Τα κόμματα τα διάφορα. 'Αλλα θα είναι με κορμό με τη ΝΔ...

-- Μπορείτε να μου κάνετε μια εκτίμηση, ποιοι συνασπισμοί μπορεί να υπάρξουν;

-- Μπορεί να γίνει και μεγάλος συνασπισμός, εγώ θα σας έλεγα και ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και δεν ξέρω τι άλλα κόμματα. Μπορεί να γίνει αντικειμενικά διότι έχουν ίδια κατεύθυνση τα προγράμματά τους. Δηλαδή, στα μεγάλα στρατηγικά ζητήματα ΕΕ, μνημόνιο κ.λπ., απλά δεν είναι ώριμο αυτήν τη στιγμή.

-- Μα ακούμε τι λένε ο ένας για τον άλλο...

-- Μα πάντα έτσι γίνεται προεκλογικά και μετεκλογικά βλέπουμε ότι γίνονται συμφωνίες. Θα σας πω το εξής: Δεν το βλέπω ώριμο αυτήν τη στιγμή να γίνει ο μεγάλος συνασπισμός. Το πιο ώριμο αυτήν τη στιγμή είναι μια κυβέρνηση είτε με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση από την άλλη πλευρά με βασικό κορμό τη ΝΔ και βεβαίως με τις διάφορες φτερούγες και συμπληρώματα. Είναι διαθέσιμοι τέτοιοι, το Ποτάμι έχει πει ότι μπορεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι μπορεί επίσης και με τον ΣΥΡΙΖΑ να δει, άρχισε να κάνει βήματα - εννοώ το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου - και με τη ΝΔ επίσης. Το κόμμα του κ. Παπανδρέου, αν μπει στη Βουλή, το υπόλοιπο του ΠΑΣΟΚ, επίσης έχει μιλήσει και για συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, κάποια ευρύτερη κυβέρνηση. Και οι ΑΝΕΛ έχουν μιλήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ήταν διαθέσιμοι, αν μπουν στη Βουλή, για μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, επίσης. Αρα, λοιπόν, αφού υπάρχει αυτή η αντικειμενική βάση μπορούν να τα βρουν και να κάνουν κυβέρνηση.

Το ζήτημα είναι ποια είναι η πραγματική ελπίδα για το λαό

-- Ο κ. Τσίπρας, που θεωρητικά φέρνει αυτόν τον αέρα της αλλαγής δεν είναι ελπίδα; Για κάποιους είναι ελπίδα.

-- Ναι, για κάποιους είναι ελπίδα, αλλά πρέπει να σκεφτούν ποια είναι η πραγματική ελπίδα για το λαό. Για παράδειγμα, εμείς λέμε ότι η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες, στην αντίσταση, σε ένα κίνημα που μπορεί να παλεύει, να αγωνίζεται, το οποίο μπορεί από τη θέση της αντιπολίτευσης να βρίσκεται πάντα δίπλα του. Ελπίδα δεν σημαίνει τίποτα, ελπίδα λέει και ο Σαμαράς, ελπίδα λέει και ο Τσίπρας, όλοι μιλάνε για ελπίδα. Το πρόβλημα που πρέπει να σκεφτούμε είναι τι σημαίνει πραγματικά ελπίδα, με χειροπιαστά πράγματα. Διότι, αύριο εδώ θα είναι τα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί νόμοι. Δε μιλάει κανένας για την κάλυψη των απωλειών των τελευταίων χρόνων. Ουδείς μιλάει γι' αυτό, τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Οτι δεν πρόκειται να καλύψουν αυτές τις απώλειες. Δε μιλάει κανείς για το ποιους νόμους θα καταργήσει, για το ασφαλιστικό, για μια σειρά άλλα ζητήματα που μείωσαν το εισόδημα. Κανένας απ' αυτούς του νόμους δεν πρόκειται να καταργηθεί. Αυτά τα απλά πράγματα λέμε στον κόσμο και πρέπει να τα σκεφτεί.

Και μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, διότι σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια τέτοια εξουσία, για μια τέτοια διαχείριση του προβλήματος, με αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία, για την κοινωνικοποίηση, την αποδέσμευση κ.λπ., γιατί ο λαός στην πλειοψηφία του δεν έχει πειστεί γι' αυτά. Δεν βρίσκεται ο λαός στους δρόμους, δεν είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα έτοιμο γι' αυτά. Ομως, σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πάμε.

Αρα, λοιπόν, σήμερα ακόμη και να εμποδίσεις μέτρα, ακόμη και να προβάλεις προτάσεις νόμου αλληλεγγύης για το ζήτημα της ανέχειας που βιώνει ο λαός, είναι μεγάλο πράγμα. Και γι' αυτό χρειάζεται να γίνει ισχυρό το ΚΚΕ. Και, βεβαίως, μέσα σ' αυτήν τη διαδικασία θα δημιουργηθούν και όλες αυτές οι προϋποθέσεις, οι αναγκαίες αλλαγές για να πάμε σε μια νέα, άλλη οργάνωση της κοινωνίας που είναι απαραίτητη. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος.

Γιατί, ξέρετε, οι υπόλοιποι δρόμοι, άκουσα και τον κ. Τσίπρα και άλλους να λένε ότι ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ... Σύμφωνοι. Διαφορετικά μονοπάτια, μόνο που το ένα μονοπάτι μπορεί να σε βγάζει πιο γρήγορα στον γκρεμό - κι αυτά τα ερωτήματα των τηλεθεατών που μου έθεταν, βλέπουν το μονοπάτι που μας πάει κατευθείαν στον γκρεμό - το άλλο μονοπάτι δεν το βλέπουν ότι μας πάει στο γειτονικό βάλτο. Και ο βάλτος είναι και πιο επικίνδυνος, σε ρουφάει ολόκληρο χωρίς να το πάρεις κιόλας χαμπάρι, σε ενσωματώνει και ξανακάνεις τα ίδια, εξαφανίζεται η χώρα, ο λαός, οι εργαζόμενοι. Κι άρα λοιπόν ας ακολουθήσουμε το μονοπάτι που προτείνει το ΚΚΕ, που ας φαντάζει σήμερα δύσκολο, δύσβατο, με προβλήματα, είναι όμως το μόνο που μπορεί να σε οδηγήσει στην πραγματική λεωφόρο του μέλλοντος.

Κι άρα λοιπόν κάποια συνθήματα που ακολουθούσαν κάποιοι παλιότεροι, που τα βούτηξε το ΠΑΣΟΚ, που δεν τα υλοποίησε και άλλαξε, τώρα εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ακόμα χειρότερα και απ' αυτή την περίπτωση που ήταν το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, γιατί εκείνο τουλάχιστον έλεγε και κάποια συνθήματα για την ΕΟΚ, για το ΝΑΤΟ. Τούτοι δω δεν λένε ούτε αυτά τα απλά πράγματα, που έλεγαν κάποιοι αριστεροί, κάποιοι οραματιστές έστω - ας μην τους πούμε πραγματιστές - την προηγούμενη περίοδο. Αυτά πρέπει να σκεφτεί ο ελληνικός λαός και απ' αυτή τη σκοπιά να αντιμετωπίσει και το παρόν του και το μέλλον του.

Δυνατό ΚΚΕ για ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση

-- Σε αυτές τις εκλογές, όλοι θέλουν ή να είναι πρώτοι ή να είναι τρίτοι. Δηλαδή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν για την πρώτη θέση και οι υπόλοιποι θέλουν να είναι ρυθμιστές, οι εγγυητές... Εσείς τι θέση θέλετε να πάρετε;

-- Ξέρετε πολύ καλά ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν έβαζε αριθμητικούς στόχους σε εκλογές, ούτε γινόμαστε καταμετρητές να βάλουμε τα κόμματα σε μια σειρά 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο. Ο στόχος του ΚΚΕ είναι να βγει όσο πιο δυνατό γίνεται, να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται. Για να πετύχει μια ισχυρή εργατική - λαϊκή - νεολαιίστικη αντιπολίτευση που θα δρα με όλους τους τρόπους. Και μέσα στη Βουλή με θετικές προτάσεις νόμου - κι όσοι λένε ότι θα τα κάνουμε αυτά, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό να αποδείξουν ότι αυτές τις προτάσεις νόμου που θα καταθέσει το ΚΚΕ και είναι έτοιμες και ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχουμε καταθέσει και για τους ανέργους και για τη φοροαπαλλαγή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και για τους αυτοαπασχολούμενους και για τη φτωχή αγροτιά και για μια σειρά άλλα τμήματα των εργαζομένων που υποφέρουν, να ψηφιστούν. Αν κάποιο άλλο κόμμα, είτε κυβερνητικό είτε μη, φέρει ένα νόμο θετικό, το οποίο θα είναι έστω μικρή ανακούφιση για το λαό, το ΚΚΕ θα τον ψηφίσει, δεν έχουμε αντίρρηση σ' αυτό. Εχουμε πει επανειλημμένα, είναι καθαρό, δε χρειάζεται κανείς να είναι στην κυβέρνηση για να στηρίξει ένα φιλολαϊκό νόμο, όπως λένε ότι θα κάνουν. Εμείς θα το ψηφίσουμε, αλλά αυτό σημαίνει όμως αντιπολίτευση.

Επειδή εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το σενάριο ακόμα και του ενός θετικού νόμου μάλλον το βλέπουμε απίθανο και προβλέπουμε ότι μάλλον νέα μέτρα - εκτός από τα ήδη υπάρχοντα - θα υλοποιούνται και θα φέρουν και άλλα μέτρα δυστυχώς όποιος κι αν είναι κυβέρνηση, γι' αυτό λέμε ότι χρειάζεται μια δυναμική αντιπολίτευση και στη Βουλή και στο λαό, με τους αγώνες.

Εμείς δε θέλουμε να δώσουμε καμιά ανοχή σε οποιονδήποτε τη ζητάει, γιατί έχουμε πει επανειλημμένα, ανοχή ζητάει μόνο αυτός που έχει ήδη λερωμένη τη φωλιά του, που τα έχει βρει με άλλους που δεν ενδιαφέρονται για τα λαϊκά στρώματα.

Να εκφραστεί και με την ψήφο η εμπιστοσύνη του λαού στο ΚΚΕ

-- Το γεγονός ότι ενώ ο κόσμος περνάει τόσο δύσκολα όπως το περιγράφετε και δεν έχετε ανεβάσει ποσοστά εσείς, δεν σας προβληματίζει λίγο στο πώς βλέπετε την πολιτική σας; Δεν νομίζετε ότι πρέπει να κάνετε μια άλλη προσέγγιση στον κόσμο;

-- Οχι, νομίζουμε ότι πρέπει να προβληματίσει πολύ περισσότερο όλους, και τις πολιτικές δυνάμεις, τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τον ίδιο τον ελληνικό λαό, που βεβαίως αυτός καθορίζει τις εξελίξεις και με την ψήφο και με την πάλη του, να σκεφτεί αυτό για το οποίο προειδοποιούσαμε: Πού οδηγεί αυτό το κλίμα της φανατικής δικομματικής πόλωσης. Γύρω ουσιαστικά από ίδια προγράμματα στρατηγικής με επιμέρους διαφορές και διάφορους τόνους.

-- Γιατί τότε δεν πείθετε εσείς; Θέλει ο κόσμος να ψηφίζει συνεχώς κόμματα που θα τον βυθίζουν στη φτώχεια;

-- Δυστυχώς, είναι τόσο ισχυρή η επίδραση όλης αυτής της προσπάθειας πλύσης εγκεφάλου, της πόλωσης ανάμεσα στον πρώτο και στο δεύτερο κάθε φορά, ζητήματα που τα έχουμε γνωρίσει και που ο λαός μας τα έχει πληρώσει. Εμείς λέμε ότι σε αυτές τις εκλογές ο λαός μπορεί να κάνει το άλμα, να κάνει το βήμα, να δώσει πραγματικά ισχυρή δύναμη στο ΚΚΕ και στη Βουλή, έτσι ώστε να δει πραγματικά να ξημερώνουν καλύτερες μέρες. Γιατί θα είναι η μόνη δύναμη που μπορεί με σιγουριά την επόμενη μέρα να τη δει, όχι απλά ως εγγύηση. Μας έχει εμπιστοσύνη, αυτό το συναντάμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στις περιοδείες, παντού όπου γυρνάμε, αυτή την εμπιστοσύνη να μας δώσει, να μας δυναμώσει, γιατί μόνο έτσι θα γίνει και ο ίδιος δυνατός.

-- Μια τελευταία ερώτηση που μας έρχεται τώρα στο twitter: Δεν χρειάζεται η ιστορική στιγμή συνασπισμού της αριστεράς απέναντι στην πανευρωπαϊκή ακροδεξιά; Μας ρωτάει ένας φίλος.

-- Ξαναλέω το εξής: Αυτή η έννοια της αριστεράς έχει τόσο συκοφαντηθεί, έχει τόσο λεηλατηθεί, που ξαναλέω έχει χάσει το παιδί τη μάνα και η μάνα το παιδί για το ποιος είναι αριστερός. Δεν μπορεί να είναι αριστεροί όλοι από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι το Ποτάμι και τώρα τελευταία με τη ΝΔ, που πήρε επίσης στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που μιλούν εν ονόματι του σοσιαλισμού. Δεν μπορεί να είναι αριστερός και ο Γ. Παπανδρέου και όλοι οι υπόλοιποι και ο κ. Τσίπρας και να είναι και το ΚΚΕ μέσα σ' αυτό το τουρλουμπούκι, να σας το πω έτσι απλά, λαϊκά. Πρέπει να αλλάξουμε ρότα, πρέπει να πάψουμε να χωρίζουμε το λαό μας σε αριστερούς, κεντρώους και δεξιούς και να τους χωρίζουμε αν είναι εργάτης, άνεργος, υπάλληλος, επαγγελματίας, αγρότης και όλοι αυτοί πρέπει να ενωθούν σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία με κατεύθυνση ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια σε αυτό το σύστημα που τον έχει φέρει σε αυτήν την κατάσταση, ενάντια στην ΕΕ και τις ηγεσίες όλες αυτές, τους εταίρους που μας έχουν φτάσει εδώ και να ανοίξουμε καινούργια περπατησιά για τον τόπο.

Το πρόγραμμα της Αλέκας Παπαρήγα

Η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος:

-- Την Παρασκευή 16/1, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Καισαριανή, στις 19.00, στο Δημαρχείο.

-- Το Σάββατο 17/1, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Πετρούπολη, στις 19.00, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης.

-- Την Κυριακή 18/1, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Αγρίνιο, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Ανεσις».

-- Την Τρίτη 20/1, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αστόρια».

Δραστηριότητα μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη 14/1

-- Η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, θα μιλήσει στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στην Κέρκυρα. Θα χαιρετίσουν, επίσης, οι υποψήφιοι βουλευτές Μιχάλης Μιχαήλ, Γιάννης Μπορμπότης, Κώστας Παπικινός, Σταμάτης Πελάης και Μυρσίνη Χαραλάμπους.

-- Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, θα μιλήσει στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο καφενείο «ΜΟΥΡΙΑ» στα Εξάρχεια (Χ. Τρικούπη και Καλλιδρομίου).

Αύριο Πέμπτη 15/1

-- Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας, θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στο θέατρο Παπαδημητρίου, στις 6.30 μ.μ.

Την Παρασκευή 16/1

-- Ο Νίκος Σοφιανός θα μιλήσει στην Καλαμάτα, στη συγκέντρωση της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας.

-- Η Λουίζα Ράζου θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Πέραμα, στις 18.30, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου.

-- Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Λαύριο, στις 18.30, στο «Μηχανουργείο».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκέντρωση νεολαίας το Σάββατο 17 Γενάρη
 • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
 • Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Το Σάββατο 17 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσει η ΚΝΕ μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας στο γήπεδο του Σπόρτιγκ. Μπροστά στις εκλογές στις 25 Γενάρη, καλεί τους νέους να δώσουν μαχητικά το «παρών», με σύνθημα «Αρκετά! Δεν τους χαρίζουμε τα χρόνια μας. Τώρα δυνατό ΚΚΕ».

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα συμμετάσχουν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βαγγέλης Κορακάκης, KollektivA και Sober (Στέλιος Μαγαλιός).

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Δ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΣΤΟ ΣΕΜΠΟ ΤΟΥ ΟΛΠ
Συμφέρον των εργαζομένων του ΟΛΠ είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ

Πρέπει να υπάρχει το αντίπαλο δέος κι αυτό είναι ισχυρό κίνημα, που σημαίνει να ενωθεί ο λαός απέναντι στους εκμεταλλευτές του κι αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο το ΚΚΕ

«Εσείς έχετε εμπειρία. Ζείτε στο πετσί σας τις διαρθρωτικές αλλαγές, με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Ποιος με συνέπεια αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και χαρακτηρίζει το λιμάνι κρατική περιουσία που πρέπει να ανήκει στο λαό;». Τα παραπάνω τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής στη Β' Πειραιά, στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στους χειριστές του ΟΛΠ, υπογραμμίζοντας ότι η αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ αφορά την ενίσχυση των δικών τους συμφερόντων.

Επισήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ προωθείται με συγκεκριμένες οδηγίες της ΕΕ, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που είναι πρόθυμα να συγκυβερνήσουν. Και αυτές οι οδηγίες θα είναι εδώ την «επόμενη μέρα», όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει. «Θα είναι εδώ τα μονοπώλια και θα απαιτούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους», που περνάει μέσα από τη συνεχή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, από τη συντριβή των λαϊκών δικαιωμάτων. «Θα είναι εδώ οι εκμεταλλευτές μας».

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επισήμανε, που φοβερίζει το λαό και εγγυάται τη «σταθερότητα», εννοεί τη «σταθερότητα της καταλήστευσης του λαού», της ανατροπής των δικαιωμάτων του. Από την άλλη, ρώτησε, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύεται ότι θα ανακτήσει τις απώλειες στο μισθό σας που μειώθηκε κατά 35%»; «Για ένα μόνο δεσμεύεται: Είναι αδιαπραγμάτευτη η πορεία της χώρας στην ΕΕ», δηλαδή, συνέχεια αυτής της πολιτικής.

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει το αντίπαλο δέος κι αυτό είναι «ισχυρό κίνημα, που σημαίνει να ενωθεί ο λαός απέναντι στους εκμεταλλευτές του κι αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο το ΚΚΕ. Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ να οργανώσει το λαό. Το ΚΚΕ είναι η δύναμη του λαού. Ακόμα κι αν διαφωνείτε μαζί του, αναγνωρίζετε πως μόνο το ΚΚΕ υπερασπίζεται και αγωνίζεται για τα λαϊκά συμφέροντα».

Σε σχολιασμό εργαζόμενου ότι «εσείς δε θέλετε να γίνετε κυβέρνηση», η Δ. Μανωλάκου απάντησε: «Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας, διακυβέρνησης, για την οποία βέβαια πρέπει να το αποφασίσει ο λαός. Μιλάει για κυβέρνηση που να εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, με αποδοχές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Εργοστάσια που θα δουλεύουν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Δημόσια δωρεάν Παιδεία, όπου ο γονιός δε θα θυσιάζεται για να μορφώσει τα παιδιά του».

ΛΑΡΙΣΑ
Κάλεσμα στους σπουδαστές της μαθητείας να ενισχύσουν το ΚΚΕ

Κάλεσμα σε κάθε νέο που σπουδάζει στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, στα ΙΕΚ, στο ΤΕΙ, στα ΕΠΑΛ, να ενισχύσει στις εκλογές το ΚΚΕ απηύθυναν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι των Τομέων Εργατών Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οπως σημείωσαν, «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που είπε την αλήθεια για το θεσμό της μαθητευόμενης εργασίας, της μαθητείας, για όσα ζουν καθημερινά στο πετσί τους οι σπουδαστές που φοιτούν σ' ένα απαξιωμένο σχολείο και δουλεύουν για ένα μεροκάματο που ποικίλει από τα 9 ευρώ σε ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, τα 17,30 στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, μέχρι τα 400 ευρώ ανά μήνα στα 5μηνα πρακτικής άσκησης του "voucher".

Την ίδια στιγμή, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, με τις ευλογίες της ΕΕ αποθεώνουν την τσάμπα εργασία. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ που επικαλούνται τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες θέσεις εργασίας, είναι χρήματα από την τσέπη των γονιών των σπουδαστών, που πάνε από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ταμεία της Κομισιόν και πάλι πίσω, με συγκεκριμένη κατεύθυνση, να πάνε στην τσέπη των εργοδοτών για να πληρώσουν το μεροκάματο πείνας των μαθητευόμενων εργατών».

Κι απευθυνόμενοι στους νέους, τόνισαν: «Σας καλούμε να πείτε ένα μεγάλο ΟΧΙ σ' αυτή την κατάσταση! Μην τη δεχτείτε. Δικαιούστε μόνιμη και σταθερή εργασία. Δυναμώστε το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που είναι δοκιμασμένο στον αγώνα. Τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, τους γνωρίζετε. Τους βλέπετε κάθε μέρα δίπλα σας. Δυνατό ΚΚΕ παντού και στη Βουλή σημαίνει από καλύτερες θέσεις να δίνουμε τη μάχη για την ανασύνταξη, την οργάνωση του εργατικού, του λαϊκού κινήματος.

(...) Σας καλούμε να δώσετε το "παρών". Να μην απέχετε. Ξέρουμε ότι σιχαίνεστε το σύστημα, ότι το απαξιώνετε. Και κάνετε καλά! Από όπου κι αν πιάσεις αυτή την οικονομία και αυτό το κράτος, βγαίνει μπόχα. Ομως, μην τους κάνετε το χατίρι να μείνετε "στην απέξω". Αξιοποιήστε την ψήφο σας.

Το ΚΚΕ πάντα ήταν δίπλα σας, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην Ελλάδα θα βρεις από κάτω τους κομμουνιστές να παλεύουν για τα λαϊκά δικαιώματα. Δυνατό ΚΚΕ για να δώσουμε γροθιά στη μοιρολατρία, στις χαμηλές απαιτήσεις!».

ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ
Καμιά εμπιστοσύνη στους διάφορους σωτήρες, μόνο στη δύναμη της λαϊκής πάλης

Σε συγκέντρωση φοιτητών από τις σχολές Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συζήτηση με τον Ηλία Σιώρα στην Ιατρική
Από τη χτεσινή συζήτηση με τον Ηλία Σιώρα στην Ιατρική
Με ενδιαφέρον άκουσαν φοιτητές των επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας τον υποψήφιο βουλευτή Α' Αθήνας του ΚΚΕ και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλία Σιώρα, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ιατρική.

Ο υποψήφιος του ΚΚΕ ανέλυσε τις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παγιωθούν στο λαό και στη νεολαία οι χαμηλές απαιτήσεις, να κυριαρχεί το σύνθημα ότι ακόμα και «με λίγα ψίχουλα θα είμαστε ευχαριστημένοι». «Είναι μια λογική», τόνισε, «που συστηματικά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγουν και μάλιστα αντιπαρατίθενται για το ποιος δίνει καλύτερα τα ψίχουλα».

Επίσης, αναφέρθηκε στον πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκη, που πλέον είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ, λέγοντας: «Αυτή η επιλογή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα για ένταση του αυταρχισμού και την επιβράβευση της λογικής "νόμος και τάξη", ώστε κανένας να μη σηκώνει κεφάλι». Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: "Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Κ.Τσουκαλάς που για χρόνια ήταν σύμβουλος του Σημίτη, η Ράνια Αντωνοπούλου, ερευνήτρια του ινστιτούτου LEVY και ο πρώην σύμβουλος του Π. Μπεγλίτη για την εθνική άμυνα Ν. Τόσκας, δείχνουν την κατεύθυνση που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Χώρια βέβαια από τους όρκους υποταγής στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον καπιταλισμό».


Ανάμεσα σε άλλα, ο Ηλ. Σιώρας αναφέρθηκε στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Υγεία και στις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ, σημειώνοντας: «Η στρατηγική της ΕΕ, όπως εξειδικεύεται στην Υγεία, έχει στόχο μέχρι το 2020, τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τις υποχρεώσεις του στον τομέα της παροχής Υγείας. Μέχρι το 2020 θα μείνουν 80 νοσοκομεία το πολύ στην Ελλάδα, ενώ από τα 200 Κέντρα Υγείας τα μισά υπολειτουργούν ή κοντεύουν να κλείσουν». Οπως είπε, αυτή τη στρατηγική προσπαθούν να διαχειριστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό λένε ότι θα αντιμετωπίσουν την «ακραία φτώχεια».

«Το μνημόνιο», συμπλήρωσε, «δίνει τη θέση του στο Σύμφωνο για το Ευρώ, που στόχο έχει να μειωθεί το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος. Αυτή τη στρατηγική δεν την αμφισβητούν αυτοί που διεκδικούν την κυβέρνηση, στρατηγική που έχει αντανάκλαση στο επίπεδο ζωής».

Θα μας βρουν απέναντι όλοι όσοι βάζουν πλάτη στην εκμετάλλευση

Επίσης, ο υποψήφιος του ΚΚΕ έκανε λόγο για την περιβόητη επόμενη μέρα, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι μπροστά στην πάλη του λαού, στην αποφασιστική σύγκρουση με τα μονοπώλια για τη διεκδίκηση αυτών που καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να του δώσει. «Δε θα δώσει το Κόμμα ψήφο ανοχής σε καμιά κυβέρνηση, σημείωσε, γιατί αυτό θα ήταν ανοχή στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ κ.λπ.». Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει βάλει την υπογραφή του σε όλα τα λιθάρια του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Το κόμμα αυτό και οι πολιτικοί του πρόγονοι (ΣΥΝ, ΚΚΕ - εσ.) πάντα έλεγαν ναι στην ΕΟΚ, στο Μάαστριχτ, στην ΟΝΕ. Επομένως, έχουν βάλει πλάτη στην αστική τάξη και την εκμετάλλευση. Είναι αντίπαλοι του λαού και ως τέτοιοι θα μας βρουν απέναντι».

Τέλος, κάλεσε τους φοιτητές να αγωνιστούν, να μην έχουν εμπιστοσύνη σε διάφορους σωτήρες, παρά μόνο στη δύναμη της πάλης τους. Γι' αυτό πρέπει να στηριχτεί το ΚΚΕ, ώστε και οι αγώνες του λαού και της νεολαίας να είναι πιο δυνατοί.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Ηλ. Σιώρας απάντησε σε ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, απαντώντας στο ιδεολόγημα που του μεταφέρθηκε ότι το ΚΚΕ δεν είναι απάντηση για το σήμερα αλλά για πολύ αργότερα, για τη «Δευτέρα Παρουσία», όπως λένε διάφοροι από το ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χαρακτηριστικά: «Στη "δευτέρα παρουσία" μπορούν να γίνουν πράξη όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι το ΚΚΕ. Μόνο τότε μπορεί ο λαός να ζει καλά μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια να κάνουν κουμάντο. Αντίθετα, μόνο η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική σήμερα για τους εργαζόμενους, γι' αυτό και μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δύναμή του».

Το νέο προεκλογικό σποτ του ΚΚΕ

Τα ψέματα που είπαν στο λαό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει το νέο προεκλογικό σποτ του ΚΚΕ, με τη φωνή του Μανώλη Λιδάκη στο τραγούδι των Ακη Πάνου - Στράτου Διονυσίου «Ηταν ψεύτικα».

Το νέο σποτ του Κόμματος καλεί το λαό να το στηρίξει. Γιατί εκείνο που χρειάζεται την επόμενη μέρα είναι ΚΚΕ δυνατό.

Δείτε το σποτ στο portal «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/59048.

Μόνο το ΚΚΕ αντιστέκεται στην παράδοση της αμυντικής βιομηχανίας στα μονοπώλια

Περιοδεία των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, Λεωνίδα Στολτίδη και Κώστα Ηλιού στην ΕΛΒΟ

Στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων στη Θεσσαλονίκη, περιόδευσαν χτες οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Λεωνίδας Στολτίδης και Κώστας Ηλιού. Μίλησαν στους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής και στα γραφεία, ενημέρωσαν για την ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, σχετικά με το μέλλον της ΕΛΒΟ που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και οδηγείται σε κλείσιμο και σε ξεπούλημα σπασμένη σε τέσσερα κομμάτια.

Ξεκαθάρισαν, για μια ακόμα φορά, πως η πολιτική της ΕΕ έχει στόχο τη συγκέντρωση της αμυντικής βιομηχανίας σε όλο και μεγαλύτερους και λιγότερους μονοπωλιακούς ομίλους. Και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής «τρέχουν» οι εξελίξεις και στη χώρα μας.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ τόνισαν ότι αυτή την πολιτική της ΕΕ υλοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση, στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και θα υλοποιήσει, αν βρεθεί στην κυβέρνηση, και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι δε θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις το έκανε σαφές ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι θα ελεγχθούν μόνο οι τρέχουσες ιδιωτικοποιήσεις και μόνο ως προς το αν είναι δίκαιο το τίμημα.

Σημείωσαν ότι οι εργαζόμενοι σε υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις έχουν την πείρα, έχουν πλέον και τις δηλώσεις των αρχηγών του διπολισμού για το ποιο είναι το μέλλον τους. Να τους γυρίσουν την πλάτη.

Διατήρηση, ενίσχυση και προστασία της δημόσιας περιουσίας, προστασία των εργαζομένων, μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, το δρόμο που δείχνει το ΚΚΕ και έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, τη μοναδική πραγματική αντιπολίτευση που θα ενημερώνει, θα αντιδρά και θα οργανώνει την πάλη του λαού. Οπως είπαν, ισχυρό, πανίσχυρο ΚΚΕ είναι η μοναδική εγγύηση ότι ο λαός μας δεν θα επιτρέψει τα νέα μέτρα που έρχονται, θα διεκδικήσει την αναπλήρωση όσων έχασε όλα αυτά τα χρόνια, θα ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο που θα υπηρετεί το μέλλον και την ευημερία του λαού μας, με λαϊκή εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό και με κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, όπου τα πάντα δεν θα θυσιάζονται ούτε για την ΕΕ ούτε για τους μονοπωλιακούς ομίλους τους οποίους εξυπηρετεί.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
«Είναι όλοι δοκιμασμένοι και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση»

Περιοδεία των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ στους εκτελωνιστές και τους υπαλλήλους του 5ου Τελωνείου στο Ικόνιο

Από την περιοδεία στο Ε' Τελωνείο στο Ικόνιο
Από την περιοδεία στο Ε' Τελωνείο στο Ικόνιο
«Μας διαλύουν. Υπάρχουν συνάδελφοι που χρωστάνε ακόμα και 30.000 στο ΤΕΒΕ και κινδυνεύουν τα σπίτια τους». «Η COSCO έχει δικό της εκτελωνιστικό γραφείο. Τέτοια γραφεία ετοιμάζουν και οι άλλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι. Θα χάσουμε τα γραφεία μας και θα μας προσλάβουν αυτές για 500 ευρώ». «Τι θα γίνει με τους μισθούς, τις συντάξεις μας, τα εφάπαξ;». Ο προβληματισμός για την «επόμενη μέρα» προέρχεται από τους εκτελωνιστές που δραστηριοποιούνται στο 5ο Τελωνείο στο Ικόνιο και τους υπαλλήλους του Τελωνείου, με τους οποίους συνομίλησαν χτες το πρωί η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής του Κόμματος, και ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., επίσης υποψήφιος του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας τους. Προβληματισμός που εκφράστηκε και με τη φράση από εργαζόμενο: «Να μη δοκιμάσουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ;».

«Ηρθαμε να ζητήσουμε την ψήφο σας για δυνατό ΚΚΕ για να δυναμώσει ο λαός. Ο κόσμος διώχνει τη μία κυβέρνηση και καλά κάνει να τη στείλει στον αγύριστο και έρχεται η επόμενη, όμως η βάρβαρη πολιτική παραμένει και τώρα φτάσαμε να εξαθλιώνεται και αυτός που εργάζεται (...) Δεν είμαστε αντιΝΔ ή αντιΣΥΡΙΖΑ. Ομως, λέμε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητούν τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Επομένως είναι δεσμευμένοι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυτή την πολιτική», τόνισε η Ελπ. Παντελάκη. Υπογράμμισε ακόμα: «Αλλωστε, όλοι είναι δοκιμασμένοι και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27% στις εκλογές του 2012. Τι έκανε; Υπονόμευσε το κίνημα και δίνει τα διαπιστευτήριά του στο κεφάλαιο, στους ιμπεριαλιστές ανά τον κόσμο».

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για τα ψίχουλα στο λαό

«Εξάλλου - πρόσθεσε - εκεί που διαγκωνίζονται μεταξύ τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στα ψίχουλα. Τι υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Τη χρηματοδότηση της εξαθλίωσης από τη φτώχεια», ενώ και οι δύο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «αφήνουν στο απυρόβλητο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων». «Το ΚΚΕ έχει δοκιμαστεί, έχει περάσει από φωτιά και σίδερο για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού. Γι' αυτό την επόμενη μέρα να αναδειχτεί ισχυρό το ΚΚΕ, η δύναμη που μπορεί να οργανώσει την πάλη του λαού για να εμποδίσει τα χειρότερα, να διεκδικήσει την ανάκτηση των απωλειών, να ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή διακυβέρνηση, για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να κοινωνικοποιήσει τον πλούτο που παράγει ο λαός για να μπορέσει να ζήσει καλά».

Ο Γ. Ντουνιαδάκης ανέφερε: «Εδώ είμαστε όλοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι που μας έχουν πετσοκόψει τα πάντα. Είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ γιατί αυτό είναι με το μέρος μας. Οι άλλοι δεν είναι. Αυτό είναι το στήριγμα, το αποκούμπι μας και πρέπει σε αυτό να δώσουμε δύναμη».

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΑΠΛΕΣ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ξεγελούν με ψίχουλα το λαό

Πείρα από προεκλογικές περιοδείες του υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ σε εργοστάσια της Λάρισας

Τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς αναδείχνονται μέσα από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους στις περιοδείες και ομιλίες σε εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις του Νομού Λάρισας, που πραγματοποιεί καθημερινά ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

 • Στο Οινοποιείο Τυρνάβου, κάτω από αφόρητες πιέσεις της διοίκησης που πρόσκειται στη ΝΔ, πολλοί εργαζόμενοι, με τον εκβιασμό της απόλυσης, υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με σημαντικές μειώσεις μισθών, ορισμένοι απολύθηκαν γιατί δεν υπέγραψαν, ενώ πιέζονται και όσοι δεν υπέγραψαν να υπογράψουν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στην εταιρεία διανομών «ΜΠΡΕΖΑΣ», ενώ η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος «ΚΑΣΙΔΗΣ», μια επιχείρηση με σημαντικά κέρδη, εξανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις.
 • Στη βιομηχανία τροφίμων «ΜΠΡΕΤΤΑΣ», επίσης με σημαντικά κέρδη, η πλειοψηφία των εργαζόμενων αμείβεται με το μισθό των 586 ευρώ, εργάζεται Σάββατα, υπερωρίες, χωρίς προσαυξήσεις, κάτω από το φόβο της απόλυσης, ενώ η επιχείρηση αξιοποιεί και επιδοτούμενα προγράμματα που της εξασφαλίζουν σχεδόν τζάμπα εργατικό δυναμικό.
 • Στο κέντρο αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» του ομίλου «Euromedica», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη του 2013, σε όλους έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις μισθών, αρκετοί από τους παλιότερους απολύονται και αντικαθίστανται από νεότερους με μικρότερους μισθούς, η εντατικοποίηση είναι έντονη σε όλα τα τμήματα.
 • Στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Λαρισαίων, η πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι οκταμηνίτες και διμηνίτες, μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ σοβαρά είναι και τα προβλήματα με τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Τώρα ισχυρό ΚΚΕ

Μιλώντας με τους εργαζόμενους, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, είναι αποτελέσματα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, των πολιτικών της ΕΕ και των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων που το υπηρετούν πιστά.

Αυτό το σύστημα που γεννά τα προβλήματα, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους εργαζόμενους όλο και πιο φτωχούς, ανέργους και εξαθλιωμένους, δεσμεύονται να συνεχίσουν να υπηρετούν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν την ψήφο του λαού, προσπαθώντας να τον φοβίσουν ή να τον ξεγελάσουν με ψίχουλα. Αυτό λένε και τα άλλα μικρότερα κόμματα, πλην του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να την ξαναπατήσουν, να μη φοβηθούν, να μη δεχτούν τη λογική του μικρότερου κακού, που οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο. Να τιμωρήσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), αλλά να μην εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ που συνειδητά εξαπατά το λαό, ότι θα λύσει τα προβλήματα, στηρίζοντας την εξουσία του μεγάλου κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Να δυναμώσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, που όχι μόνο προειδοποίησε και προειδοποιεί για το τι επιφυλάσσουν οι αστικές κυβερνήσεις για το λαό, αλλά, παρά τη μείωση της εκλογικής δύναμής του το 2012, έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, για να παρεμποδιστεί η βάρβαρη επίθεση. Το ίδιο θα κάνει και μετά τις 25 Γενάρη.

ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Ισχυρό ΚΚΕ για ακόμη πιο δυνατούς αγώνες την επόμενη μέρα

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ για τους μικρομεσαίους αγρότες

Στην οργή και την απόγνωση που επικρατεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που παραμένουν απλήρωτοι από τους εμπόρους, αλλά και από ενισχύσεις και επιστροφές, αναφέρεται σε δήλωσή του προς τους αγρότες ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Οπως τονίζει, είτε με κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, είτε με κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα βιώσουν τη νέα ΚΑΠ που μειώνει τις ενισχύσεις τουλάχιστον κατά 45%.

Τους καλεί, αξιοποιώντας την πείρα από τους μεγάλους αγώνες, να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με τη δική τους πάλη έχουν αποτελέσματα και κατακτήσεις. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, τονίζει, επιβάλλεται η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Οργή και απόγνωση επικρατεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι και από τους εμπόρους, αλλά και από ενισχύσεις και επιστροφές, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς εισόδημα και να μην μπορούν να τα "βγάλουν πέρα" με τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα:

Στους μισούς περίπου αγρότες οφείλεται η επιστροφή ΦΠΑ για το 2013 που θα έπρεπε να δοθεί από την άνοιξη 2014 και ήδη φτάσαμε στο 2015...

Υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους για τα προγράμματα της νιτρορύπανσης και της βιολογικής καλλιέργειας.

Οι κτηνοτρόφοι παίρνουν αισθητά μειωμένες εξισωτικές αποζημιώσεις, ενώ σε κάποιους δεν έχουν δοθεί καθόλου ή έχουν δοθεί ψίχουλα.

Δεν έχει αποδοθεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους η επιστροφή του φόρου πετρελαίου.

Χιλιάδες παραγωγοί που έχουν παραδώσει τα προϊόντα, παραμένουν απλήρωτοι από τους εμπόρους.

Την ίδια στιγμή, τα καλλιεργητικά έξοδα "τρέχουν" και αυξάνονται, το κόστος ζωής ακριβαίνει και οι αγρότες δεν μπορούν πια να ταΐσουν τις οικογένειές τους, να καλλιεργήσουν τα χωράφια.

Είτε με κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, είτε με κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι:

Θα βιώσουν τη νέα ΚΑΠ που μειώνει τις ενισχύσεις τουλάχιστον κατά 45%.

Θα πληρώνουν βαρύτατο φόρο με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

Τα χρέη θα αυξάνονται και θα τους σφίγγουν, σαν θηλιά, το λαιμό.

Οι συντάξεις θα παραμείνουν εξευτελιστικές.

Οι έμποροι θα εξακολουθούν να παίρνουν πάμφθηνα τη σοδειά τους και να τους αφήνουν απλήρωτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αξιοποιώντας την πείρα από τους μεγάλους αγώνες, όλο και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι συνειδητοποιούν ότι μόνο με τη δική τους πάλη έχουν αποτελέσματα και κατακτήσεις.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, επιβάλλεται η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Γιατί, ένα δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα θα μπορέσει πιο αποτελεσματικά να οργανώσει την πάλη του λαού, ώστε να αποτρέψουμε τα χειρότερα, τον αφανισμό και το ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, να βάλουμε φρένο στη βαρβαρότητα που έρχεται με την ΚΑΠ και τη φορολογία και να μπορέσουμε να πάρουμε ανάσες, ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε.

Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό κίνημα και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην πάλη και τις διεκδικήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων».

Περιοδεία των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στη λαϊκή αγορά Τρικάλων

Συνοδευόμενοι από στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και νεολαίους της ΚΝΕ, οι οποίοι μετέφεραν δυνατά το κάλεσμα του ΚΚΕ στο λαό, οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στο νομό πραγματοποίησαν χτες περιοδεία στη λαϊκή αγορά των Τρικάλων. Μια περιοδεία που μετατράπηκε σε μαζική εξόρμηση, ώστε να φτάσει παντού το κάλεσμα του ΚΚΕ για τις εκλογές. Δείγμα του τρόπου που απευθύνεται το ΚΚΕ στο λαό, μακριά από προσωπικές προβολές, ψεύτικες υποσχέσεις και υποκριτικά χτυπήματα στην πλάτη. Δείγμα, επίσης, της αποφασιστικότητας του Κόμματος να αξιοποιήσει τη δύναμη που θα του δώσει ο λαός, ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών να είναι ακόμη πιο ισχυρή η πάλη του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που θα 'ναι παρούσα με όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, είτε με κορμό τη ΝΔ, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις συζητήσεις τους με τους παραγωγούς - πωλητές και με το κοινό, οι υποψήφιοι του Κόμματος τόνιζαν την ανάγκη να ψηφιστεί το ΚΚΕ, καθώς είναι κρίσιμη περίοδος, ώρα ευθύνης και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέες αυταπάτες. Το ΚΚΕ -υπογράμμιζαν- είναι η σίγουρη δύναμη που δε συμβιβάζεται με τα μεγάλα συμφέροντα και μάχεται σταθερά για το δίκιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών. Ηρθε η ώρα οι μικροπαραγωγοί και πωλητές της λαϊκής αγοράς, όλες οι οικογένειες του μόχθου να γυρίσουν την πλάτη στους μεγαλεμπόρους του φόβου και της αυταπάτης.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ - ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
Πάρτε στα χέρια σας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας

Περιοδείες των υποψήφιων βουλευτών Μαγνησίας του ΚΚΕ

Από την περιοδεία στην Ευξεινούπολη Αλμυρού
Από την περιοδεία στην Ευξεινούπολη Αλμυρού
Συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών, τα καυτά λαϊκά προβλήματα και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ αναπτύχθηκε στη διάρκεια της περιοδείας του Κώστα Στεργίου, προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ, στη συνοικία των Παλαιών του Βόλου.

Απαντώντας στον προβληματισμό που έθεσαν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους για το αν μια κυβερνητική εναλλαγή θα μπορούσε να έχει κάποιο όφελος για τον λαό, ο Κ. Στεργίου υπογράμμισε πως ο λαός δεν μπορεί να εναποθέτει τις ελπίδες του στην κυβερνητική εναλλαγή, ενώ υπάρχει πείρα όλα τα προηγούμενα χρόνια πως κάθε κυβέρνηση, με το ένα ή το άλλο πρόγραμμα, εφάρμοζε την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Σημειώνοντας ότι έχει αποδειχτεί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεχιστή αυτής της πολιτικής, καθώς δεν αμφισβητεί ούτε την ύπαρξη του χρέους, ούτε τις δεσμεύσεις προς την ΕΕ και το κεφάλαιο, τόνισε ότι γι' αυτό και ο λαός δεν πρέπει να τον εμπιστευτεί.

Μετανάστες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την εκμετάλλευση που υφίστανται. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ τους κάλεσε να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και μαζί με το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα να παλέψουν για τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς.

Με τους αγρότες στον Αλμυρό

Ο Κ. Στεργίου, μαζί με τον Ν. Αγγελή, αγροτοσυνδικαλιστή, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στη Μαγνησία, μίλησαν και σε συγκέντρωση στην Ευξεινούπολη Αλμυρού. Στην ομιλία του ο Κ. Στεργίου επισήμανε ότι μερικές ημέρες προ των εκλογών τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν με κάθε τρόπο να αφήσουν έξω από την προεκλογική συζήτηση το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά και ποια μορφή διαχείρισης ακολουθιέται, υπάρχουν και κυριαρχούν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Αναφερόμενος, δε, στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν κάνει λόγο για αναπλήρωση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Ν. Αγγελής, στάθηκε, ιδιαίτερα, στα αγροτικά θέματα, επισημαίνοντας τη συρρίκνωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα όλα αυτά τα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ, την έλλειψη έργων υποδομής, την εγκατάλειψη του έργου του Αχελώου. Μίλησε για τις δυνατότητες της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας που με τις στρατηγικές της ΕΕ μένουν αναξιοποίητες, την ίδια στιγμή που θεριεύουν οι εισαγωγές, ακόμα και σε προϊόντα που μπορούν να παραχθούν ποιοτικά και ευκολότερα λόγω των συνθηκών στην Ελλάδα.

ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΜΑΣΚΑΡΕΥΕΤΑΙ...
... Και στο συνδικαλιστικό κίνημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ζητάει την ανοχή των εργαζόμενων, του λαού για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Με άλλα λόγια, λέει ότι «μόλις έρθω στην κυβέρνηση να μην κουνηθεί φύλλο». Γνωρίζουμε και από την ΠΑΣΟκική πείρα της δεκαετίας του 1980 ότι οι λαϊκές - εργατικές κινητοποιήσεις θα καταγγελθούν ως «δάχτυλος τη Δεξιάς», θα δώσει και θα πάρει ο εκβιασμός «καθίστε καλά γιατί θα ξανάρθουν τα μνημόνια»! Πριν λίγο καιρό, όταν πέταγε ορισμένες ψευτο-ανατρεπτικές κορώνες, όταν θόλωνε με συνθήματα το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του, έλεγε ότι θα στηριχθεί στη λαϊκή κινητοποίηση για να διώξει τα μνημόνια και την τρόικα.

Ομως και τότε, οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα είχαν συμβάλει με τη στάση και την υπογραφή τους στις μειώσεις μισθών που επιβάλλονταν «με την οκά», την περίοδο που έληγαν οι «προ κρίσης» κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Μόνο για το 2012, χρονιά εκλογών, που ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε για κατάργηση των μνημονίων, συνέβησαν μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλειοψηφεί στο σωματείο του χώρου, σε συνεργασία με ένα κομμάτι της ΠΑΣΚΕ, υπέγραψαν σύμβαση που προέβλεπε: Μείωση μισθών για τους νεοεισερχόμενους πάνω από 10%, αύξηση του ωραρίου κατά 15 λεπτά τη μέρα = 12 μέρες το χρόνο, άνοιγμα του δρόμου για την είσοδο εργολάβων στο χώρο της φύλαξης της επιχείρησης, εξαιρώντας τους αντίστοιχους εργαζόμενους από τη ΣΣΕ.
 • Στην εταιρεία «Ασπροφός», μελετητική εταιρεία στο χώρο της Ενέργειας, με το ίδιο ακριβώς σχήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ («Αυτόνομη Παρέμβαση») έπραξε περίπου τα ίδια που έπραξε στα ΕΛΠΕ.
 • Το επιχειρησιακό σωματείο στα σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», το οποίο στηρίζει την εκλογή της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, υπέγραψε σύμβαση που προβλέπει μείωση μισθών 12% στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και 10% στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
 • Στον ΗΣΑΠ, το σωματείο του χώρου, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με τη ΔΑΚΕ, υπέγραψαν σύμβαση που ενσωματώνει τις μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 35%, επισφραγίζοντας τη συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, ήρθε το 27%, το οποίο όχι μόνο δεν εκφράστηκε σε θετικές διεργασίες στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά αντίθετα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν κάθε προσπάθεια ανασύνταξης, κάθε προσπάθεια επιθετικής διεκδίκησης, όντας μάλιστα στην αντιπολίτευση, θέλοντας να το αξιοποιήσουν στο στόχο να αναδειχθούν ως κυβέρνηση. Πιο χαρακτηριστική απ' όλες ήταν η στάση τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη, όπου έκαναν ό,τι πέρναγε από το χέρι τους να το συκοφαντήσουν, το βάφτισαν «κομματική συγκέντρωση», να εμποδίσουν αποφάσεις και μαζικές διαδικασίες χέρι - χέρι με την εργοδοσία.

Υπάρχουν όμως και αλλά πρόσφατα παραδείγματα, όπως από τον κλάδο του Εμπορίου, όπου τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν την υπογραφή τους σε σύμβαση που προβλέπει μείωση στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων κατά 6,7%. Μειώσεις μισθών με την υπογραφή συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε και στον κλάδο της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, με την τριετή σύμβαση που υπογράφτηκε το Μάη του 2013 ανάμεσα στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την πλειοψηφία («Αυτόνομη Παρέμβαση» - ΠΑΣΚΕ) στο κλαδικό σωματείο (ΠΑΣΕΝΤ) των ναυτιλιακών και τουριστικών υπαλλήλων. Η σύμβαση αυτή έρχεται να προστεθεί στη ΣΣΕ που είχε υπογράψει ο ΠΑΣΕΝΤ, με πρόεδρο τον Θ. Βασιλόπουλο (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), με τη Διεθνή Ναυτική Ενωση, που προέβλεπε μειώσεις των μισθών κατά 15%.

Οταν όμως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έθεσαν πριν από λίγους μήνες θέμα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να υιοθετήσει η Ομοσπονδία το αίτημα για ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώθηκαν και είπαν ότι το πλαίσιο πάλης είναι αποφασισμένο από συνέδριο και ότι δεν αλλάζει. Βέβαια, το πλαίσιο που ψήφισε το συνέδριο είναι στα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, κομμένο και ραμμένο στη λογική της χαμηλής απαιτητικότητας από την πλευρά των εργαζομένων, του «μικρότερου κακού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα ζητάει «ανοχή» από το ΚΚΕ, έχει δώσει διαπιστευτήρια στο κίνημα για τον ποιον θέλει να υπηρετήσει με τις συμμαχίες του και τη δική του ανοχή και συνεργασία με εργοδοτικές και εκφυλισμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Μια χαρά τα έχουν βρει οι δυνάμεις του με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ, του εργοδοτικού συνδικαλισμού, σε μια σειρά Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Ορισμένα μόνο παραδείγματα από το 2013, χρονιά αρχαιρεσιών, είναι τα εξής: Ομοσπονδία Φαρμάκου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Υδρευσης - Αποχέτευσης ΔΕΥΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Εταιρειών ΟΑΣΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Λακωνίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Εργαζομένων ΗΣΑΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Κω (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Πάτρας (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Κλαδικό Σωματείο Φαρμάκου Πάτρας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Οικοδόμων Αρκαδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Λιβαδειάς (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ), Σωματείο Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ).

Αν έκανε αυτά στο κίνημα ως αντιπολίτευση, ας σκεφθούμε τι έχει να κάνει ως κυβέρνηση. Μόνη εγγύηση την επόμενη ημέρα των εκλογών, και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, να μπορεί ο λαός να οργανώνει την πάλη του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίζεται, είναι το ισχυρό ΚΚΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Λίγη τσίπα δεν βλάφτει...

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εχει μεγάλο θράσος ο κ. Τσίπρας. Επιδιώκει να εκβιάσει όσους νιώθουν αριστεροί. Αυτό, λοιπόν, που είναι αδιανόητο, είναι να ζητάει από το ΚΚΕ, στο όνομα μάλιστα της αριστεράς, να πάμε μαζί "να σώσουμε", όπως ο ίδιος είπε, την ΕΕ, το ευρώ, τους μονοπωλιακούς ομίλους, να ξεχάσει ο λαός όσα όλοι αυτοί του πήραν, όλα όσα έχασε.

Λίγη τσίπα δεν βλάφτει!».

ΣΥΡΙΖΑ
«Θέλουμε να διασώσουμε το ευρώ, δεύτερος δρόμος δεν υπάρχει»!.. Η «ελπίδα ξεκίνησε»;

Προκλητικός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που δήλωνε τα παραπάνω καλούσε το ΚΚΕ να δείξει ανοχή σε κυβέρνησή του!

Τη συν-ενοχή του ΚΚΕ στην αντιλαϊκή διαχείριση που σκοπεύει να ασκήσει αξιώνει με θράσος ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του, Αλ. Τσίπρα, σε συνέντευξή του να υποστηρίζει ότι «για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια δίνει ο λαός τη δυνατότητα στην αριστερά να διαδραματίσει κρίσιμο ιστορικό ρόλο και το ΚΚΕ μ' αυτή τη μεγάλη ιστορία, 90 και πλέον χρόνων, είναι αδιανόητο να σφυρίζει κλέφτικα και να απέχει (...) Θεωρώ ότι αν τα πράγματα τα φέρουν έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται την ανοχή ή την εμπιστοσύνη του ΚΚΕ προκειμένου να διεκδικήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, θεωρώ αδιανόητο το ΚΚΕ να αρνηθεί»!

Ο Αλ. Τσίπρας, αν και «έκλεισε» την πόρτα σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ, άνοιξε το παράθυρο, λέγοντας ότι θα είναι «καλοδεχούμενοι όσοι συμφωνούν με το πρόγραμμά μας και δε ζητάνε να το αλλοιώσουμε». Στο πλαίσιο αυτό δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη χαρά του για την προσέγγιση με την ομάδα των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση στον Αντ. Σαμαρά για μετεκλογική συναίνεση στη διαπραγμάτευση για διευθέτηση του χρέους.

Το πού ακριβώς καλούσε το ΚΚΕ να δώσει ανοχή έγινε ολοκάθαρο στην ίδια ακριβώς συνέντευξη. Πρόκειται για αντιλαϊκούς στόχους, για πρόγραμμα που κινείται στις αντιλαϊκές ράγες του κεφαλαίου και της ΕΕ και είναι δρομολογημένο για συμφέροντα εχθρικά προς αυτά του λαού:

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να διασώσουμε το ευρώ, δεύτερος δρόμος δεν υπάρχει»! Οτι αποσκοπούν σε ένα «βιώσιμο συμβιβασμό, ένα win win» με την ΕΕ, βαφτίζοντας το μνημόνιο που η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει «ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

«Εγώ συναντήθηκα με τον κ. Ντράγκι και συζητήσαμε, τον ρώτησα αν εννοεί μνημονιακό πρόγραμμα, απάντησε ευρωπαϊκό πρόγραμμα», ήταν η παραδοχή του και πρόσθεσε: «Τι εννοούμε εμείς λέγοντας διαπραγμάτευση; Οτι καθόμαστε σε ένα τραπέζι και συμφωνούμε (...) Αυτό που θα συμφωνήσουμε θα είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα». Μάλιστα, διέκρινε τη διαφορά στο ότι «δεν θα εμπεριέχει τη λιτότητα», κρύβοντας ότι αυτό δεν αφορά στη λιτότητα που μετράει στην τσέπη της η λαϊκή οικογένεια αλλά το κρατικό χρήμα που θα εγγυηθούν στο κεφάλαιο.

Δίνοντας όρκους πίστης στα αντιλαϊκά μνημόνια της ΕΕ και τη μόνιμη εποπτεία σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει κάποιες θεσμικές υποχρεώσεις ως μέλος ισότιμο στην ΕΕ, οι υποχρεώσεις μας είναι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους (...) Εχουμε θεσμική υποχρέωση να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (...) Να τηρήσουμε τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ, απόλυτη υποχρέωση».

Τέλος, υπερασπιζόμενος το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί σε περιβάλλον «δημοσιονομικής ισορροπίας»! Ομως, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε και περαιτέρω διευκρινήσεις - διαφωτιστικές απαντήσεις: Ετσι, εξήγησε πως η ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία είναι μέτρο προς όφελος των επιχειρήσεων και αποσκοπεί στη ροή χρήματος στα κρατικά ταμεία απ' τις τσέπες του λαού. Για όσους περιμένουν ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τους διαγράψει τα χρέη από τις τράπεζες να σημειώσουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας εγκατέλειψε και στα λόγια το σύνθημα για «σεισάχθεια», λέγοντας ότι η υλοποίηση της πρότασής τους για τα «κόκκινα» δάνεια θα συναρτηθεί με το συνολικό θέμα που αφορά στο τι θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα στη χώρα. Ζήσε μαύρε μου δηλαδή...

Η «ελπίδα ξεκίνησε» λέει το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, τέτοια όμως «ελπίδα» που εγγυάται όλα όσα ευθύνονται για τη σημερινή απελπισία ο λαός μας δεν έχει ανάγκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η ανάκαμψη θα φέρει αποκατάσταση των απωλειών;

Η ανάκαμψη είναι κεντρικό κοινό στοιχείο του προγράμματος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ανταγωνίζονται βέβαια, ο καθένας λέει ότι μπορεί να την εγγυηθεί καλύτερα, αν εφαρμοστεί το δικό του μείγμα διαχείρισης, κύρια σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τη διευθέτηση του χρέους. Για παράδειγμα, η ΝΔ λέει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και τα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε με τις περικοπές και τη λιτότητα των προηγούμενων χρόνων, σε συνδυασμό με μια καλή συμφωνία για παράταση στην αποπληρωμή του χρέους, είναι όρος ικανός για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει κούρεμα μέρους του χρέους και σύνδεση των όρων αποπληρωμής του με τους ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να περισσέψει χρήμα που θα διοχετευθεί στην «πραγματική οικονομία», δηλαδή το κεφάλαιο. Για τον ίδιο λόγο, ζητάει να εξαιρεθούν οι δημόσιες επενδύσεις από τον υπολογισμό των κρατικών ελλειμμάτων. Μπορεί τα δυο κόμματα να διαφέρουν μεταξύ τους στο μείγμα της πολιτικής που λένε ότι θα εφαρμόσουν για να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη, συμφωνούν όμως στο κύριο: Οτι το χρήμα που αναζητούν από τα κρατικά ταμεία και τη διευθέτηση του χρέους θα μετατραπεί κατά κύριο λόγο σε επιδοτήσεις και προνόμια για το κεφάλαιο.

Συμπληρωματικά σ' αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μείωση των φόρων και κατάργηση της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου για προσδιορισμό του κατώτατου μισθού στα 580 ευρώ, παρουσιάζοντάς τα μάλιστα ως μέτρα που θα τονώσουν τη ζήτηση και έτσι θα ενισχυθεί η ανάκαμψη και έτσι θα ξεκινήσει η οικονομία! Αυτά όμως σε καμιά περίπτωση δε σημαίνουν αποκατάσταση των απωλειών. Κατ' αρχήν, γιατί οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες, σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι κατά 22% και 32% μειωμένος σε σχέση με το 2012. Δεύτερον, γιατί η γενικόλογη υπόσχεση για μείωση των φόρων «για να πάρει ανάσα η αγορά», που υποσχόταν και η ΝΔ πριν γίνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είναι αέρας κοπανιστός, με δεδομένες τις φοροαπαλλαγές που προσφέρονται στο κεφάλαιο. Προφανώς, κάποιος άλλος θα πρέπει να πληρώνει, δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ομως, το κυριότερο είναι ότι, ανεξάρτητα εάν ακόμα αυτές οι υποσχέσεις υλοποιηθούν ή όχι, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αντιλαϊκών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για πολύμορφη ενίσχυση του κεφαλαίου, του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που θα είναι εδώ και θα ενισχυθεί. Γιατί η διατήρηση και ενίσχυσή του αποτελούν προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του τουρισμού. Ολοι ομολογούν ότι η φετινή χρονιά ήταν μακράν η καλύτερη σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό και απέφερε υψηλούς τζίρους και κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τι καλό είδαν όμως οι εργαζόμενοι από την κερδοφόρα πορεία των ομίλων του κλάδου; Τίποτα καλό δεν είδαν. Αντίθετα, οι μισθοί μειώθηκαν και παραμένουν καθηλωμένοι με τη συναίνεση και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κάνουν θραύση, το ίδιο και η απλήρωτη δουλειά. Οι παλιότεροι και «ακριβότεροι» εργαζόμενοι αντικαθίστανται από «πρακτικάριους», που γίνονται αντικείμενο βαθιάς εκμετάλλευσης στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τις άλλες επιχειρήσεις. Το ίδιο και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, όπου βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες νέοι για να βγάλουν ένα μεροκάματο. Ωστόσο, ο κλάδος είναι φυτώριο για τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, οι μισθοί είναι πολύ μικροί, η εντατικοποίηση σαρώνει, όπως και η διαρκής ανακύκλωση του προσωπικού.

Μια ακόμα πλευρά: Αν η ανάκαμψη συνοδευόταν από ανάλογη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, τότε την περίοδο που στην Ελλάδα η οικονομία κατέγραφε «τρελούς» ρυθμούς ανάπτυξης, αντίστοιχη θα έπρεπε να είναι η πορεία και για τα εργατικά εισοδήματα, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ομως, στην Ελλάδα, η περίοδος εκείνη (αρχές - μέσα δεκαετίας '90) συνδέθηκε με την πρώτη φάση της σκληρής επίθεσης στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στη διάρκεια της οποίας μπήκαν οι βάσεις για τις μετέπειτα σαρωτικές ανατροπές. Μετά το 1990 ψηφίστηκαν οι βασικοί νόμοι για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (νόμοι Σιούφα - Σουφλιά), οι «αυξήσεις» στους μισθούς που υπέγραφε η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες ήταν της τάξης των 0,66 - 0,77 ευρώ μεικτά και πάει λέγοντας. Το κράτος ισχυροποιήθηκε απέναντι στο λαό, συγκροτήθηκαν νέοι εθνικοί και ευρωπαϊκοί μηχανισμοί καταστολής και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πλούτος που σφετερίζονταν και τότε τα μονοπώλια ήταν πολλαπλάσιος των μισθών και των δικαιωμάτων που απολάμβανε η εργατική λαϊκή οικογένεια, πολύ περισσότερο αν συγκριθεί με τις δυνατότητες που υπήρχαν (και υπάρχουν) για λαϊκή ευημερία, εξαιτίας της προόδου στην τεχνολογία και την επιστήμη.

Η αποκατάσταση απωλειών προϋποθέτει λοιπόν τη σύγκρουση με όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο του κεφαλαίου και της ΕΕ και σίγουρα δε «χωρά» στις διαπραγματεύσεις που υπόσχεται πως θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εντός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, ούτε στις δεσμεύσεις του υπέρ του κεφαλαίου στο περίφημο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Θυμίζει στο κεφάλαιο τη διαθεσιμότητά του να χτυπά εργατικούς αγώνες

Στον ανταγωνισμό του με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι ο εκλεκτός του κεφαλαίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, στην περιοδεία του στην Ηπειρο θύμισε ορισμένες από τις «υπηρεσίες» του στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους:

«Θυμηθείτε δυο χρόνια πριν», είπε απευθυνόμενος σε κομματικό του ακροατήριο, «Πειραιάς, απεργίες των λιμενεργατών. "Δε θα φύγει κανένα κρουαζιερόπλοιο, δε θα πάει πουθενά". Δίνω την ίδια γρήγορη φωτογραφία: Ναύπλιο. Περίμεναν το κρουαζιερόπλοιο. Ενα από αυτά φτάνει. Λιμενεργάτες δεν τους επιτρέπουν την έξοδο. Το περίφημο καμποτάζ και τα υπόλοιπα. Και τότε σας θυμίζω, κάναμε επίταξη. Την πιο σκληρή πράξη, που τη σκέφτεται χίλιες φορές να την κάνει ένας πρωθυπουργός, την έκανα. Και φέτος, την ώρα που δεν έβγαιναν τα κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες κόσμο μέσα, για να αγοράσουν από τις τοπικές αγορές τα δικά σας προϊόντα, των Ελλήνων προϊόντα, φέτος που ο τουρισμός έφτασε σε αυτό το απίστευτο σημείο των 22 εκατομμυρίων, επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ήρθαν μόνο από τις κρουαζιέρες».

Εχει κι άλλες τέτοιες «υπηρεσίες»

Αντίστοιχα παραδείγματα θα μπορούσε να επικαλεστεί για την επίταξη των εργαζομένων στο μετρό, την κήρυξη όλων των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών και επί κυβέρνησής του ή το χτύπημα με τα ΜΑΤ των απεργών χαλυβουργών στον Ασπρόπυργο.

Ο όρος «cabotage», δηλαδή «προστατευτισμός», σημαίνει ότι οι θαλάσσιες συγκοινωνίες πρέπει να εκτελούνται από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα. Αυτός ο «προστατευτισμός» είχε επιβληθεί για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Δύο από τα βασικά στοιχεία αυτού του «προστατευτισμού» είναι οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων και η δεκάμηνη υποχρεωτική δρομολόγηση και επάνδρωση των πλοίων, που αφορά τόσο το δικαίωμα στη δουλειά με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, όσο και τη στοιχειώδη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.

Συνθήκη του Μάαστριχτ

Οι ανάγκες του πολυεθνικού κεφαλαίου οδήγησαν στον κοινοτικό κανονισμό 3577, που εκδόθηκε από την ΕΕ το 1992, και ο οποίος προβλέπει την άρση κάθε προστατευτισμού στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες και επί της ουσίας είναι η εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ (την οποία υπερψήφισε και ο ΣΥΝ, πρόδρομος του ΣΥΡΙΖΑ) στη θάλασσα. Η άρση του καμποτάζ άρχισε να εφαρμόζεται στην ακτοπλοΐα σταδιακά από το 2001 με το νόμο 2932 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία ο κανονισμός 3577, χειροτερεύοντας δραματικά το ήδη σαθρό θεσμικό πλαίσιο στην ακτοπλοΐα. Ενώ από το 2010 εφαρμόστηκε πλήρως στα κρουαζιερόπλοια.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια, παροπλισμός του 60% των ακτοπλοϊκών πλοίων κάθε χειμώνα απομονώνοντας νησιά, ενώ οι εφοπλιστές αρνούνται να δρομολογήσουν πλοία αν δεν τους συμφέρει ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Επισφράγισμα είναι οι χοντρές επιδοτήσεις που τσεπώνουν με την πατέντα των «άγονων γραμμών» (120 εκατ. ευρώ μόνο για το 2011). Συν την υποβάθμιση των μέτρων ασφάλειας στη θάλασσα, όπως απέδειξε και η περίπτωση του «NORMAN ATLANTIC» πρόσφατα, με νεκρούς και αγνοούμενους.

Ανάπτυξη για ποιον;

Οσο δε για τα λεγόμενα Σαμαρά περί τουριστικής ανάπτυξης, η μόνη τέτοια ανάπτυξη ήταν στις τσέπες των μεγαλοκαρχαριών του κλάδου. Για τους εργαζόμενους, για το 2013, για το οποίο υπάρχουν τελικά στοιχεία, η απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού ήταν 3,5% λιγότερη σε σχέση με το 2012, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να απασχολείται το πολύ έως 6 μήνες. Το ετήσιο εισόδημα, μετά και από την περικοπή των Ταμείων Ανεργίας, δεν υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία τους.

Η καταπάτηση της ΣΣΕ και η μη εφαρμογή της, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, είναι γενικευμένη. Οπως γενικευμένο είναι και το φαινόμενο οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους για μήνες ή ακόμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα από το προηγούμενο έτος. Η ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία καλπάζει, χώρια τους «καταρτιζόμενους» και «μαθητευόμενους».

Οι δείκτες, δε, του λεγόμενου «κόστους εργασίας» φανερώνουν και αποδεικνύουν την ένταση της εκμετάλλευσης. Στους κλάδους Ξενοδοχείων - Εστίασης, από το α' τρίμηνο του 2010 έως το γ' τρίμηνο του 2011, το συνολικό «κόστος εργασίας» υποχώρησε κατά 32,5% (!), οι μισθοί και οι αμοιβές συνολικά υποχώρησαν κατά 30,4%, οι τακτικές αποδοχές κατά 26%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», κατά 36,2%...

 • Στο μεταξύ, ολοκληρώνοντας ένα σίριαλ που ξεκίνησε πολλές βδομάδες πριν, σχετικά με το αν και πώς θα ψηφίσει τον προτεινόμενο από τη συγκυβέρνηση Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Π. Μελάς, πρ. βουλευτής των ΑΝΕΛ, προσχώρησε χτες και επισήμως στη ΝΔ.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης στέλνει τη διεκδίκηση στις ελληνικές καλένδες

Πατώντας στην παρελκυστική τακτική που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα όλες οι μεταπολεμικές αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, απέναντι στη διεκδίκηση του λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις, χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει «κάποια βάση για ένα τέτοιο αίτημα» και ότι «δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».

Οι δηλώσεις του Μ. Γιέγκερ ήρθαν μετά από ερώτηση που τέθηκε σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έχει συνταχθεί έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει 11 δισ. ευρώ από το αναγκαστικό δάνειο. «Αναφορικά με το θέμα, σημείωσε ο Μ. Γιέγκερ, δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ερώτημα των επανορθώσεων έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του. Δεν βλέπουμε κάποια βάση σε ένα τέτοιο αίτημα». Ο ίδιος ανέφερε ότι με τη σύμβαση του 1960 «οι απαιτήσεις ρυθμίστηκαν οριστικά». Ενώ δεν τέθηκε θέμα αποζημιώσεων από την ελληνική πλευρά και «με τη συνθήκη του 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας το 1990». Αυτό αναγνωρίστηκε, σημείωσε, «ως νομική δέσμευση στο πλαίσιο της Χάρτας των Παρισίων, την οποία υιοθέτησε και η Ελλάδα. Γι' αυτό και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει βάση για τέτοιες απαιτήσεις».

Σε γραπτή του δήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Μ. Γιέγκερ, ανέφερε ότι: «Τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί και τίθενται επισήμως διά της διπλωματικής οδού. Δεν απαντώνται, συνεπώς, ούτε λύνονται με μονομερείς δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, δηλώσεις οι οποίες έχουν προκληθεί επί τη βάσει απλών δημοσιογραφικών πληροφοριών. Τέτοιου βάρους θέματα αντιμετωπίζονται μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως μεταξύ εταίρων και φίλων με ιστορική μνήμη και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Από το ΚΚΕ και πρόσφατα έχει αναδειχθεί, μέσα και έξω από τη Βουλή, ότι εδώ και 70 χρόνια καμία ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί, κανένα βήμα διεκδίκησης δεν έχει γίνει από καμία κυβέρνηση, είτε μονοκομματική, είτε συγκυβέρνηση. Εχει επισημάνει ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης, ενώ έχει εκφράσει την απαίτηση άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία της διεκδίκησης.

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις

Στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και του κεφαλαίου, επικεντρώνονται οι δηλώσεις των επιτελείων της ΕΕ, ενώ παράλληλα σε δεύτερο πλάνο περνά η διαμόρφωση του όποιου «νέου» κυβερνητικού σχήματος. «Οποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση θα συνεργαστούμε μαζί της», σημείωσε σε δηλώσεις του από το Τόκιο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπουμ, προσθέτοντας πως η όποια κυβέρνηση «δεν θα διαταράξει ούτε την πολιτική μας ούτε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα». Μάλιστα, δείχνοντας προς την κατεύθυνση «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», υπό τον όρο ότι θα «τηρηθούν οι δεσμεύσεις». Επιπλέον, εμφανίστηκε και βέβαιος για τη διατήρηση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, λέγοντας ότι «όλοι οι πολιτικοί, όλες οι κυβερνήσεις προσαρμόζονται στις συνθήκες». Οπως είπε, «όταν δεν υπάρχει αρκετή εισροή χρήματος, δεν μπορούμε να δαπανήσουμε και αν δεν υπάρχουν δανειστές, δεν υπάρχει προϋπολογισμός». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ «υπενθύμισε» ότι το τρέχον «πρόγραμμα στήριξης» λήγει στο τέλος Φλεβάρη, ενώ η Ελλάδα να διαπραγματευθεί τη μελλοντική χρηματοπιστωτική της ενίσχυση...

«Αντίθετα απ' ό,τι προ δύο - τριών ετών, το ευρωσύστημα είναι πολύ πιο στέρεο. Οι κίνδυνοι μόλυνσης που θα μπορούσαν να μεταδοθούν από την ελληνική χρηματαγορά είναι αισθητά μικρότεροι», σημείωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ. Οπως είπε, η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε «κούρεμα» των ομολόγων που διακατέχονται από την ίδια. Σχετικά με το άμεσο ζήτημα, που έχει να διαχειριστεί η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, και που αφορά σε τυχόν παράταση των αποπληρωμών προς την ΕΚΤ, τόνισε πως «τυχόν επέκταση των προθεσμιών πρέπει να συμφωνηθεί μαζί μας».

«Κίνητρα για συμβιβασμό», μεταξύ της όποιας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας μετά τις εκλογές, «βλέπει» από την πλευρά της η «Goldman Sachs», στελέχη της οποίας επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι η «Goldman Sachs» μετείχε στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτι του Λονδίνου. Σύμφωνα με το αμερικανικό μονοπώλιο, αν και η αναθεώρηση του προγράμματος της Ελλάδας προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη, «ορισμένοι θεωρούν πως η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί περισσότερο διάστημα, και ενδεχομένως θα τρέξει μέχρι και το β' εξάμηνο του έτους». Πρόκειται δηλαδή για το ενδεχόμενο νέας παράτασης του τρέχοντος αντιλαϊκού προγράμματος, μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα παζάρια σχετικά με την «επόμενη μέρα».

Αποκαλυπτική είναι και η χτεσινή παρέμβαση του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ) Ε. Νοβότνι. Οπως είπε, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην ΕΚΤ, το φθινόπωρο του 2008, ο τότε διοικητής της (Ζ. Κ. Τρισέ) παρουσίασε γράφημα, που έδειχνε ότι το «κόστος εργασίας» στην Ελλάδα, αυξανόταν με σαφώς εντονότερο ρυθμό σε σχέση με τη Γερμανία και την Αυστρία. Ο ίδιος, τότε, είχε επισημάνει πως «αυτό δεν μπορεί να έχει καλή εξέλιξη». Πρόκειται, δηλαδή, για το ζήτημα που αφορά στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, για την οποία θα κλιμακωθούν τα αντιλαϊκά μέτρα και στην «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από κυβέρνηση και μείγμα πολιτικής.

Ο Γκ. Χαρδούβελης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης σε δηλώσεις του στο «Bloomberg», σημείωσε πως η «έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα». Υποστήριξε ακόμη πως «θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα και το θέμα είναι να το αποφύγουμε». Ο Γκ. Χαρδούβελης τόνισε ότι εάν επανεκλεγεί η σημερινή κυβέρνηση, θα μπορέσει να επιτύχει μία συμφωνία με την τρόικα μέσα στο Φλεβάρη. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ «θα ήταν συνετό να ζητήσει μία παράταση της προθεσμίας, ώστε να έχει κάποιο χρόνο να διαπραγματευθεί για να κλείσει η αξιολόγηση»...

Η αλήθεια που ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει

Την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω παρουσιάζει ο Αλ. Τσίπρας σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», όπου υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Η αλήθεια που κάποιοι σας κρύψανε για την Ελλάδα», αραδιάζει μια σειρά από «ψευτιές», κρύβοντας το τι πραγματικά συνέβη στη χώρα τα τελευταία χρόνια και υπερασπιζόμενος επιλογές της αστικής τάξης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ.

Σύμφωνα με την αφήγηση που καταθέτει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ καπιταλιστική κρίση άρα ούτε και κανείς ένοχος για την πρόκλησή της. Ξαφνικά κι απρόσμενα, «το 2010 το ελληνικό κράτος έπαψε να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος του». Στην Ελλάδα, η κρίση δεν αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για να προχωρήσουν μια σειρά από αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ είχαν προχωρήσει προ πολλού, για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας, αλλά απλώς «η επίσημη Ευρώπη αποφάσισε να προσποιηθεί ότι αυτό το πρόβλημα μπορούσε να ξεπεραστεί με το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία υπό τον όρο δημοσιονομικών μέτρων ... Ενα πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας».

Ο λαός θα πρέπει ίσως να πει κι «ευχαριστώ» στην ΕΕ, αφού κατά τον Αλ. Τσίπρα από διάθεση να βοηθήσει έκανε κι ένα ...σφάλμα! Υιοθέτησε τη «νοοτροπία του κακού τραπεζίτη ο οποίος, αντί να παραδεχθεί ότι δάνειο που παρείχε σε πτωχευμένη εταιρεία "έσκασε", την δανείζει κι άλλα» και από κακό υπολογισμό «έστηνε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση που υπονομεύει τα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης».

Ακόμα και γι' αυτήν τη δανειακή σύμβαση το τελευταίο «οχυρό» της ψηφοθηρικής δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει - κάνοντας γαργάρα τη χιονοστιβάδα αντιλαϊκών μέτρων που τη συνόδευσε - ότι «το κόμμα μας, και εγώ ο ίδιος, διαφωνήσαμε με τη δανειακή συμφωνία του Μαΐου του 2010 όχι γιατί η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι μας δεν μας έδωσαν αρκετά χρήματα αλλά γιατί μας δώσατε πολύ περισσότερα χρήματα απ' ό,τι έπρεπε, κι απ' ό,τι είχαμε δικαίωμα να δεχθούμε»!

Αυτός ο εκπληκτικός εξωραϊσμός της πραγματικότητας που βιώνει ο λαός και των ενόχων για τη διαμόρφωσή της, καταλήγει στο γνωστό χαβά του ΣΥΡΙΖΑ που βεβαίως είναι ο χαβάς της αστικής τάξης της χώρας και στη διαβεβαίωση της προσήλωσής του σε στόχους βαθιά αντιλαϊκούς, γράφοντας «το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί όσο η ελληνική οικονομία τελεί υπό καθεστώς συνεχούς δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού ... Στόχος μας δεν είναι η σύγκρουση με τους εταίρους μας. Στόχος μας δεν είναι περισσότερα δάνεια ή το δικαίωμα σε νέα ελλείμματα. Στόχος μας είναι η σταθεροποίηση, οι πρωτογενώς ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και, βεβαίως, να σταματήσει η αφαίμαξη των φορολογούμενων που προκαλεί τέσσερα χρόνια τώρα μια μη εφαρμόσιμη δανειακή συμφωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία».

Μάλιστα, καθησυχάζει ότι αν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις που προβάλλει προς όφελος του ντόπιου κεφαλαίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα επιτρέψει να ξαναγίνουν τα ίδια. «Γνωρίζω αγαπητοί αναγνώστες ότι πίσω από τις απαιτήσεις για "πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων" κρύβεται η αγωνία ότι "αν αφήσουμε τους Ελληνες να κάνουν ό,τι θέλουν θα κάνουν πάλι τα ίδια". Κατανοώ αυτήν την αγωνία» γράφει χαρακτηριστικά, δίνοντας τη χαριστική βολή στην όποια προσδοκία διατηρούσε ένα μέρος του λαού για ανάκτηση έστω ίχνους απ' τα δικαιώματα που απώλεσε. Αυτό άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για το στόχο της διαχείρισης που σκοπεύει να ασκήσει το κόμμα του και που προσδιορίζει στο άρθρο του ως εξής: «Στόχος μας είναι, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μια Νέα Συμφωνία για όλη την Ευρωζώνη εντός της οποίας να μπορεί και ο δικός μας λαός να αναπνεύσει ... Με χρέος κοινωνικά βιώσιμο. Με χρηματοδότηση της ανάπτυξης, που είναι η μόνη διέξοδος από τη κρίση σε αντίθεση με την αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας που ανακυκλώνει την ύφεση. Με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 96 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΕΦ
«Η ευτυχία δεν είναι παραμύθι των δυστυχισμένων. Περπατάτε... »

Το πανό που δέσποζε στον «ουρανό» του ΣΕΦ
Το πανό που δέσποζε στον «ουρανό» του ΣΕΦ
«Συνεχίζουμε.

Η σκυτάλη σήμερα είναι στα δικά μας χέρια.

Η ελπίδα είναι εδώ.

Στο λαό που δε φοβάται.

Στο λαό που σπάει τις αυταπάτες.

Στο λαό που δε σκύβει το κεφάλι.

Στο λαό που οργανώνεται και παλεύει.

Στο λαό που δυναμώνει το Κόμμα μας, το ΚΚΕ».

* * *

Μία μοναδική εκδήλωση που απέπνεε επαναστατική αισιοδοξία και περηφάνια. Ενα συγκλονιστικό θέαμα, με περιεχόμενο αντλημένο από τον πλούτο της δημιουργίας που εμπνεύστηκε και ενέπνευσε τους αγώνες, από την ένδοξη ιστορία του Κόμματός μας και του κομμουνιστικού κινήματος, παρουσιάστηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), την περασμένη Κυριακή.

Πάνω από 200 συντελεστές δούλεψαν κι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την εκδήλωση, που σχεδιάστηκε ειδικά για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ.

Μέσα από την κίνηση, τους σχηματισμούς που δημιούργησε ο πολυπληθής χορός, τα τραγούδια σε μουσική των Χανς Αϊσλερ, Κουρτ Βάιλ, Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή, Μάνου Λοΐζου, Θάνου Μικρούτσικου και Μιχάλη Τερζή, μέσα από τα κείμενα των Λένιν, Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ και Ρίτσου, που απέδωσαν έξοχα οι ηθοποιοί, οι χιλιάδες που παρακολούθησαν την εκδήλωση έφυγαν με ακλόνητη την πεποίθηση ότι το μέλλον και η ελπίδα βρίσκονται εδώ!

Η στιγμή που εμφανίζεται το πανό του ΕΑΜ
Η στιγμή που εμφανίζεται το πανό του ΕΑΜ
Το ΚΚΕ, 96 χρόνια τώρα, εκπληρώνει τον επαναστατικό καθοδηγητικό του ρόλο. Επεξεργάζεται και διαμορφώνει τη στρατηγική του, ώστε να δίνει αποτελεσματικές απαντήσεις στις νέες απαιτήσεις. Ποτέ δεν αποκήρυξε την πίστη του για το πέρασμα σε μια νέα, ανώτερη κοινωνία, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Κι όπως ακούστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Με επανάσταση θα ξεσηκώσουμε της γης τους εργάτες. Δεν είμαστε πια πιο ήσυχοι κι απ' τα νερά, πιο χαμηλοί κι απ' τα βρύα».

Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, αναδείχθηκε η ανάγκη ύπαρξης του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως πρωτοπορία της εργατικής τάξης, της τάξης που δεν έχει τίποτα στα χέρια της, αλλά έρχεται να πάρει τον κόσμο. «Αν όμως στο Κόμμα ενωθούν οι μικροί, ασκέρι, παραδώσου εχθρέ, κρύψου βαθιά! Κόμμα - μυριοδάχτυλο χέρι, σφιγμένο σε μια καταλύτρα γροθιά».

«Τώρα ήρθε η ώρα για μάχη και για ζωή»

Λίγα λεπτά μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τα φώτα στο στάδιο σβήνουν.

Ακούγεται ένα απόσπασμα από τις «Γειτονιές του Κόσμου».

«Ολόκληρη η ζωή... είναι ένας κύκλος... όχι ένας κύκλος, θα μπορούσα να πω μια σπείρα...».

Στην αρένα του ΣΕΦ, σαν από το μέλλον, μικρά παιδιά, χαμογελαστά, πιασμένα χέρι - χέρι σε κύκλο, περπατάνε...

Το κλείσιμο της εκδήλωσης με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν
Το κλείσιμο της εκδήλωσης με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν
Ακούγεται από το ποίημα «Λένιν» του Μαγιακόφσκι: «Στου σοσιαλισμού τις μέρες θα ρωτάνε τα εγγόνια - Τι πράγμα είναι καπιταλιστής; Οπως ρωτάνε σήμερα τα παιδιά μας... Τι είναι ψωμί;».

Μπαίνει ο πολυπληθής χορός, σχηματίζοντας σπείρα, η οποία όλο και ξετυλίγεται, σαν την κίνηση της ιστορίας. Ακούγονται τα λόγια του Λένιν και ο χορός διαμορφώνει μια συμπαγή ομάδα, έναν κύκλο σφιχτό. «Βαδίζουμε σαν συμπαγής ομάδα από έναν απόκρημνο και δύσκολο δρόμο, πιασμένοι γερά χέρι με χέρι. Είμαστε απ' όλες τις μεριές κυκλωμένοι από εχθρούς και είμαστε σχεδόν πάντα αναγκασμένοι να βαδίσουμε κάτω από τα πυρά τους. Ενωθήκαμε ύστερα από ελεύθερα παρμένη απόφαση, για να πολεμήσουμε τους εχθρούς κι όχι για να πέσουμε στο γειτονικό βάλτο, που οι κάτοικοί του από την αρχή μας κατέκριναν γιατί ξεχωρίσαμε σε ιδιαίτερη ομάδα και διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα αντί το δρόμο της συμφιλίωσης».

Και σε αυτούς που κηρύσσουν το συμβιβασμό και την ταξική συμφιλίωση, έρχεται η απάντηση με το απόσπασμα από τη «Μάνα» του Μπρεχτ: «Δε θέλουμε μόνο το μπάλωμα, θέλουμε ολόκληρο το ρούχο. Δε θέλουμε μόνο την μπουκιά, θέλουμε όλο το καρβέλι. Δε θέλουμε μόνο τη δουλειά, θέλουμε όλο το εργοστάσιο. Το κάρβουνο. Το σίδερο. Την εξουσία. Αυτά είναι που θέλουμε. Αλλά εσείς τι μας δίνετε;».

Η ορχήστρα και οι τραγουδιστές επί σκηνής
Η ορχήστρα και οι τραγουδιστές επί σκηνής
Οι λυρικοί καλλιτέχνες τραγουδούν τη «Διεθνή» στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα γαλλικά, στα ρώσικα, στα ελληνικά. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Οι γροθιές υψώνονται. Το στάδιο όρθιο. Μια υψωμένη γροθιά...

«Είμαστε το Κομμουνιστικό Κόμμα. ΕΝΑ στη γη»

«Εμάς δε μας χρειάζεται η αργόσχολη φλυαρία, για κάποια λευτεριά πως όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί κι αδερφοί. Εμείς είμαστε οπλισμένοι με του Μαρξ τη θεωρία. Είμαστε το Κομμουνιστικό Κόμμα, ένα στη γη».

Ο χορός πιάνεται σε κυκλικές αλυσίδες και αρχίζουν να κινούνται, επιταχύνοντας, χτυπώντας τα πόδια τους ρυθμικά. «Ο τροχονόμος λαός σαλεύει τα μυριάδες χέρια του, τα τρισμεγάλα χέρια της δουλειάς πάνω απ' τους δρόμους. Τι σήματα δίνει; Στην μπάντα, στην μπάντα, περνάει ο λαός. Περνάνε οι γειτονιές της Αθήνας. Περνάνε οι γειτονιές του κόσμου. ΚΚΕ, ΚΚΕ. Ισα τραβάει ετούτο το καράβι για τη λευτεριά, ίσα τραβάει ο κόσμος για την ευτυχία. Εμπρός της γης οι κολασμένοι. Ισα. Ισα. ΚΚΚ, ΚΚΚ. Περνάει το Κομμουνιστικό Κόμμα του Κόσμου».

Με την κίνηση και τα σώματά τους, ο πολυπληθής χορός σχηματίζει το σφυροδρέπανο. Το στάδιο ξεσπά σε χειροκροτήματα.

«Τρία κόκκινα γράμματα. Από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο. Δικό μας αίμα». Ο σχηματισμός του χορού αλλάζει. Διακρίνονται τώρα τα τρία γράμματα κόκκινα: Κ - Κ - Ε, καθώς όλο το στάδιο σιγοτραγουδά «Οι αστοί τρομάξανε και κάστρα φτιάξανε...».

«Εμείς διαβάζαμε την ιστορία του κόσμου σε μικρά ονόματα»

Βιάσου, ήρθε η σειρά σου, έμπα κι εσύ στη γραμμή
Βιάσου, ήρθε η σειρά σου, έμπα κι εσύ στη γραμμή
Η ορχήστρα παίζει το τραγούδι «ο Χρόνος», από την Καντάτα για τη Μακρόνησο. «Είναι σκληρός ο αγώνας μητέρα, μα είναι πολλά τα αδέρφιά μας. Είναι πολλά τα παιδιά σου μητέρα, μην πικραίνεσαι. Με τις μεγάλες πέτρες στον ώμο, μητέρα, ανηφορίζοντας το θάνατο. Μεγάλες πολιτείες θα χτίσουμε μητέρα, μην πικραίνεσαι». Εκείνη τη στιγμή, στην αρένα αναβιώνει μία από τις πιο βαθιά χαραγμένες στις καρδιές εικόνα. Τρεις μαυροντυμένες κοπέλες μπαίνουν στο στάδιο, κρατώντας το πανό του Δεκέμβρη του 1944. «ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ Η ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Η ΤΑ ΟΠΛΑ», με την υπογραφή του ΕΑΜ.

Το πλήθος παραμερίζει για να περάσουν και γονατίζει γύρω από το πανό. Το ακολουθεί ένα μαύρο ύφασμα που κρατούν νέοι και νέες, τιμή στους νεκρούς μας, στις θυσίες που έχει δώσει το Κόμμα μας, 96 χρόνια τώρα.

Σιγά σιγά, από κάτω ξεπροβάλλει και παίρνει τη θέση του μαύρου ένα λευκό πανί κι εκεί με κόκκινα γράμματα η φράση του Χαρίλαου Φλωράκη. «Οι ζευγάδες φεύγουν η σπορά μένει». Παιδιά με κόκκινα μπαλόνια, συμβολίζοντας το μέλλον, την ελπίδα μέχρι την τελική νίκη, περπατάνε ανάμεσα στα γράμματα. Το στάδιο σείεται από τα χειροκροτήματα, τιμώντας και με αυτό τον τρόπο τη δρακογενιά της Αντίστασης, του ΔΣΕ.

«Ελπίδα η πάλη των λαών»

Οι ζευγάδες φεύγουν η σπορά μένει
Οι ζευγάδες φεύγουν η σπορά μένει
Από ένα πέταλο του σταδίου ξεδιπλώνεται ένα γιγαντοπανό. Για να θυμίσει μία από τις σημαντικότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του Κόμματος. Μαζί με το γιγαντοπανό ξεδιπλώνεται το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 28 Δεκέμβρη 1991, με τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών» και με την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο ψηλά. Είναι η έκδοση δύο μέρες μετά την υποστολή της σημαίας από το Κρεμλίνο...

Οι ηθοποιοί απαγγέλλουν: «Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κατέβηκε απ' το Κρεμλίνο. Εμείς την κρατάμε ψηλά. Εκατομμύρια κομμουνιστές στον πλανήτη την κρατάνε ψηλά. Αύριο θα υψωθεί από ακόμα περισσότερους. Μπορεί να χάθηκε μία μεγάλη μάχη, αλλά θα κερδηθεί ο μεγάλος πόλεμος. Είναι σκληρή νομοτέλεια, αλλά η νίκη γεννιέται μέσα από αλλεπάλληλες ήττες. Κάθε ηττημένη επανάσταση γίνεται σχολείο για την επόμενη. Η μάζα που ηττήθηκε δεν ξεχνάει. Μελετάει και περιμένει. Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας. Αυτός που τη γεύτηκε μία φορά, δεν ξεχνάει ποτέ τη γεύση της».

Το στάδιο γεμίζει από τη φωνή του δικού μας ποιητή, του Γιάννη Ρίτσου. «Βήματα, βήματα, βήματα, σαν τις σάλπιγγες της δικαιοσύνης, βήματα σαν τα τύμπανα της ελπίδας, είμαστε πολλοί, είμαστε όλοι. Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον. Η ευτυχία λοιπόν δεν είναι παραμύθι. Περπατάτε...».


Ο χορός αρχίζει και κατασκευάζει τη σπείρα. Οι ηθοποιοί με κόκκινες σημαίες ανεβαίνουν. Ολο το στάδιο τραγουδά «Οταν σφίγγουν το χέρι, ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο». Πλέον φαίνεται κατασκευασμένη η σπείρα, η σπειροειδής εξέλιξη της ιστορίας, της κοινωνίας. Γιατί, «ολόκληρη η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ανελισσόμενη σπείρα... Ολο και πιο πάνω... Ωσπου δεν έχει τέλος».


Ο χορός σχηματίζει στην αρένα τα τρία γράμματα: Κ-Κ-Ε
Ο χορός σχηματίζει στην αρένα τα τρία γράμματα: Κ-Κ-Ε

Ο Αλ. Κάστρο Εσπίν παρακολουθεί την εκδήλωση
Ο Αλ. Κάστρο Εσπίν παρακολουθεί την εκδήλωση
Οι συντελεστές της παράστασης

Τη σκηνοθεσία της μουσικοθεατρικής εκδήλωσης ανέλαβε η Θαλασσιά Αντωνοπούλου και βοηθός σκηνοθέτη η Σοφία Πολυχρονίδου.

Τη χορογραφία και την κινησιολογία ανέλαβε η Βαγγελιώ Κυριαζίδου και βοηθός χορογράφου ήταν η Πηνελόπη Μουσγά.

Επαιξαν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αντωνιάδης, Αλεξία Γαβρίλη, Δανάη Κατσαμένη, Κατερίνα Κουτροκόη, Φαίδρα Παπανικολάου και Γιώργος Πέππας.

Τραγούδησαν οι τραγουδιστές: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Χριστίνα Καγιάφα, Σύλβια Καπερνάρου, Βασίλης Λέκκας και Πάνος Μπούσαλης.

Συμμετείχαν οι λυρικοί καλλιτέχνες: Ζωή Απειρανθίτη, Γιώργος Σαμαρτζής, Νεκτάριος Σαμαρτζής.

Επαιξαν οι μουσικοί: Πιάνο ο Δημήτρης Ανδρονιάδης, κρητική λύρα ο Ανδρέας Αρβανίτης, μπουζούκι ο Γρηγόρης Βασίλας, ντραμς ο Δημήτρης Γιαννούχος, κιθάρα ο Γιάννης Ευαγγέλου, τρομπέτα ο Γιώργος Καλτσούνης, ακορντεόν ο Αλέξανδρος Καμπουράκης, μπάσο ο Θοδωρής Κουέλης, φαγκότο και φυσαρμόνικες ο Δημήτρης Κουφαλάκος, τρομπόνι ο Πάνος Λυκούδης, κρουστά ο Θέμης Μαρτέκας, κλαρινέτο και φλάουτο ο Θύμιος Παπαδόπουλος, τρομπέτα ο Τάσος Βιτζεντζάτος, κιθάρα και λαούτο ο Κώστας Σταυρόπουλος και μπουζούκι ο Θοδωρής Στούγιος.

Συμμετείχε η ομάδα κρουστών του Βασίλη Βασιλάτου.

Την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και διευθυντής ορχήστρας ήταν ο Φίλιππος Παχνιστής.

Ιδιαίτερο και ξεχωριστό τόνο έδωσαν οι πάνω από 100 συντελεστές σε ρόλο «χορού».

Η ομάδα που ανέλαβε τα σκηνικά, τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία ήταν οι Αλέξανδρος Βαλσαμής, Αντα Γόντικα, Περικλής Δουραμάνης, Ρηνιώ Κυριαζίδου, Βαγγελιώ Νικολάου και Παναγιώτης Τελωνιάτης.

Για το φωτισμό υπεύθυνοι ήταν οι Ακης και Γιώργος Αποστολίδης.

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα
Στην Αττική
 • Σήμερα Τετάρτη

-- Στα Σεπόλια, στις 6 μ.μ. στο καφενείο «ΗΠΕΙΡΟΣ» (Αυλώνος και Αλκίνοου), θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλη, υποψήφια βουλευτής Α' Αθηνών.

-- Στις 3 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Φυσικομαθηματική Σχολή θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, υποψήφιος βουλευτής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Μέγαρα, στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, υποψήφιος βουλευτής και μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στου Ζωγράφου, στον Κινηματογράφο «Αλέκα», θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος βουλευτής και μέλος της ΚΕ. Θα χαιρετίσει η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια βουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Μπραχάμι, στο Δημαρχείο (Αγ. Δημητρίου 55), θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, υποψήφιος βουλευτής και μέλος της ΚΕ. Θα χαιρετίσει η Γιώτα Δήμου, υποψήφια βουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Γλυφάδα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Αλσους 15, Κάτω Γλυφάδα), θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, υποψήφιος βουλευτής και μέλος της ΚΕ. Θα χαιρετίσει η Βίκυ Αράπη, υποψήφια βουλευτής.

 • Αύριο Πέμπτη

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στον Ταύρο (αίθουσα 7) θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών.

-- Στις 12.00 σε συγκέντρωση στο ΤΕΙ Αθήνας θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση στο ΤΕΙ Πειραιά θα μιλήσει ο Σταύρος Σκουλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών.

-- Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Σε Μακεδονία και Θράκη
 • Σήμερα Τετάρτη

-- Στις 6 μ.μ., στην Κατερίνη, στο Εμπορικό Επιμελητήριο, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στη Νέα Μάδυτο, θα μιλήσει ο Βασίλης Ρέβας, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Καλαμαριά, στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», με ομιλητές τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και Ράνια Καπετανγιώργη.

 • Αύριο Πέμπτη

-- Συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στον Λουδία, με ομιλητή τον Σάββα Μωυσίδη, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στη Σκάλα Σωτήρος Θάσου, θα μιλήσει ο Νίκος Χρυσάφης, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας.

Στην Πελοπόννησο
 • Σήμερα Τετάρτη

-- Στα Ζαρουχλέικα, στο ΚΑΠΗ, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου.

-- Στην Αβυθο, στο καφενείο «Κυριακόπουλου», στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στη Θεσσαλία
 • Σήμερα Τετάρτη:

-- Οι υποψήφιοι βουλευτές Τρικάλων Αχ. Κανταρτζής και ο Λάμπρος Ντορλιός θα μιλήσουν, στις 6.30 μ.μ., στην Πηγή, (καφενείο Τέγου).

-- Ο Β. Μπούτας, υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας, θα μιλήσει στις 6.30 μ.μ. στο Παλιούρι και στις 7.30 μ.μ. στο Καλλιφώνι.

Στο Ιόνιο

Στον Πόρο θα μιλήσει σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. και στην Αγ. Ειρήνη στις 9 μ.μ. ο υποψήφιος βουλευτής Διονύσης Γεωργόπουλος.

Σε νησιά Αιγαίου και Κρήτη
 • Σήμερα Τετάρτη:

-- Στη Μύρινα Λήμνου, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Διαμαντίδης», θα μιλήσουν ο Βαγγέλης Ξένος, στέλεχος του ΚΚΕ και ο Φώτης Πινάκος, υποψήφιος βουλευτής.

-- Στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου, θα μιλήσουν ο Γιάννης Γωνιανάκης και η Νατάσα Χουστουλάκη, υποψήφιοι βουλευτές.

Δραστηριότητα υποψήφιων βουλευτών

Συνεχίζονται οι περιοδείες υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς, συνοικίες, χωριά. Μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθούν οι εξής:

Στην Αττική
 • Σήμερα Τετάρτη:

-- Στη 1 μ.μ. περιοδεία στο νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος», με επικεφαλής τον Ηλία Σιώρα, υποψήφιο βουλευτή Α' Αθηνών.

-- Στις 11.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην εταιρεία ΚΑΟΥΣΗΣ θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών.

-- Στις 10.30 π.μ. περιοδεία στο νοσοκομείο «Αμ. Φλέμινγκ», με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

-- Στις 8.00 π.μ. περιοδεία στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στο Ρέντη, με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, υποψήφιο βουλευτή Β' Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 13.00 περιοδεία στη Λυρική Σκηνή στην Καλλιθέα, με επικεφαλής την Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια βουλευτή της Α΄Αθήνας.

-- Στις 11.00 π.μ. περιοδεία στους εργάτες στην Ακρόπολη, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

-- Στις 13.00 περιοδεία στις κτιριακές υποδομές του ΟΣΚ, με επικεφαλής τον Μάκη Παπαδόπουλο, υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

-- Στις 11.00 περιοδεία στο Δημαρχείο Περάματος με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, υποψήφιο βουλευτή Β' Πειραιά.

 • Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και στις 12.00 στο 1ο Λιμενικό Τμήμα με επικεφαλής τον Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποψήφιο βουλευτή Α' Πειραιά.

-- Στις 12.00 περιοδεία στο Δημαρχείο Κερατσινίου με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτή Β' Πειραιά.

-- Στις 9.00 π.μ. περιοδεία στο ΣΤ' Τελωνείο και στις 2 μ.μ. στο δημαρχείο Κορυδαλλού, με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Β΄ Πειραιά.

-- Στις 8.30 π.μ. περιοδεία στο Οφθαλμιατρείο και στις 12.00 στο νοσοκομείο Σωτηρία με επικεφαλής τον Ηλία Σιώρα, υποψήφιο βουλευτή στην Α΄Αθήνας.

-- Στις 12.00 περιοδεία στο νοσοκομείο ΚΑΤ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στη Β' Αθήνας και τον Χρήστο Παπαζαχαρία, υποψήφιο βουλευτή στη Β΄Αθήνας.

-- Στις 13.30 περιοδεία και συγκέντρωση στο Θριάσιο Νοσοκομείο, με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στην Αττική.

-- Στις 9.00 περιοδεία στα ναυπηγεία Ελευσίνας με επικεφαλής τους: Δήμο Κουμπούρη, υποψήφιο βουλευτή στην Αττική, Παπαβασιλείου Παντελή υποψήφιο βουλευτή στην Αττική και Πουλικόγιαννη Σωτήρη, υποψήφιο βουλευτή στη Β' Πειραιά.

-- Στις 10.00 περιοδεία στη ΦΑΓΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, υποψήφιο βουλευτή στη Β΄ Αθήνας.

Στην Κ. Μακεδονία
 • Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 6 μ.μ., σε Περαία - Αγία Τριάδα, η Ελένη Γερασιμίδου, υποψήφια βουλευτής στη Β' Θεσσαλονίκης.

 • Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 10 π.μ., στη Βιοκλινική (πρώην Γαληνός) και στις 2 μ.μ. στους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ, η Ελένη Γερασιμίδου.

-- Στις 11.30 π.μ., στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλία
 • Σήμερα Τετάρτη:

-- Ο Γ. Λαμπρούλης θα περιοδεύσει στις 9 π.μ., στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

-- Οι υποψήφιοι βουλευτές Κ. Στεργίου και ο Γ. Αναγνώστου θα περιοδεύσουν στη Σκόπελο.

Στην Πελοπόννησο

-- Στο Κουρτάκι θα περιοδεύσει σήμερα στις 7.30 μ.μ. ο Νίκος Αγγέλου, υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ
Καμία ψήφος χαμένη από τους Ελληνες της Σκανδιναβίας

Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι μετανάστες της Σκανδιναβίας να μεταβούν με κάθε τρόπο στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ να μη χαθεί ούτε μία ψήφος από τους Ελληνες εργαζόμενους που μένουν στο εξωτερικό, αναδείχτηκε στη διάρκεια της μαζικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή.

Οπως ανέφερε ο Πάνος Απέργης, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Σκανδιναβίας του ΚΚΕ, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, είναι συγκινητική η μεγάλη ανταπόκριση από τους μετανάστες συνολικά στη Σκανδιναβία, που παρ' όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες, μέρα με τη μέρα κλείνουν εισιτήρια για να κατέβουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Γεγονός που επιβεβαιώνει και το ανεβασμένο κριτήριο των μεταναστών, παλιών και νέων, αφού έχουν πείρα και από την Ελλάδα και από τη χώρα που ζουν τώρα και όπου προωθούνται παρόμοια μέτρα, χωρίς μνημόνια και χωρίς ευρώ. Δείχνει τους στενούς δεσμούς του ΚΚΕ με τους μετανάστες, αφού είναι και το μόνο κόμμα που έχει ξεκάθαρες θέσεις για το θέμα της μετανάστευσης, που είναι σύμφυτο με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Οπως είπε, το ΚΚΕ αποτελεί το αποκούμπι των νέων μεταναστών και το φρούριο απέναντι στους δουλεμπόρους και τα ντόπια αφεντικά.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει δικαιωθεί στις προβλέψεις του και ότι ήταν η κύρια δύναμη οργάνωσης των αγώνων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια σε όλα τα μέτρα που έπαιρνε η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προωθεί η ΕΕ. Πρόσθεσε ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27% στις τελευταίες εκλογές, αυτό δεν ωφέλησε το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αλλά αντίθετα προκάλεσε επανάπαυση για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Για τη λεγόμενη ενότητα της αριστεράς, που επικαλούνται μερικοί, υπογράμμισε πως έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερασπιστής της ΕΕ και της πολιτικής της, παρά τις διαφορές σε επίπεδο διαχείρισης. Είναι υπερασπιστής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, ενώ το ΚΚΕ παλεύει για την αποδέσμευση από την ΕΕ, με διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Κάλεσε όλους τους μετανάστες και ιδιαίτερα τους νέους να στηρίξουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που μπορούν να έχουν μιας που είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν αποτελεί σωτηρία για τους μετανάστες και αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις της Κομισιόν για προώθηση αυστηρών αντιμεταναστευτικών μέτρων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γραμματέας της ΚΟΒ, Γιάννης Κωνστάντης, ο οποίος καλωσορίζοντας τους Ελληνες μετανάστες, επισήμανε τη σημασία αυτής της εκλογικής μάχης και την ανάγκη να είναι μαζική η συμμετοχή τους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή βίντεο για την Ιστορία, τη δράση και τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ στο πλαίσιό της λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής». Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πίτας και με ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις θέσεις του Κόμματος.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Αναστολή λειτουργίας των «Κυπριακών Αερογραμμών»

Την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τις «Κυπριακές Αερογραμμές» ζήτησε από την κυβέρνηση της Κύπρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το αιτιολογικό ότι οι κρατικές ενισχύσεις προσέδωσαν στην επιχείρηση «αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων».

Η απόφαση της Κομισιόν είχε αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, σε όφελος, βέβαια, άλλων επιχειρηματικών ομίλων. Ηδη, η «Aegean Airlines» ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επέκταση των δρομολογίων της στην Κύπρο.

Πτώση 6,3% στο «κατά κεφαλήν» ΑΕΠ

Στα 17.507 ευρώ εμφανίζεται το μέσο «κατά κεφαλήν» ΑΕΠ για το έτος 2012, με ρυθμό πτώσης 6,3%, σε σύγκριση με το 2011, που ήταν 18.677 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στους «περιφερειακούς λογαριασμούς», η μεγαλύτερη υποχώρηση εμφανίζεται στις περιφέρειες: Ηπειρος 8,3%, Αν. Μακεδονία - Θράκη 7,9% και Κρήτη επίσης με 7,9%. Το μεγαλύτερο εμφανιζόμενο «κατά κεφαλήν» ΑΕΠ καταγράφεται στην περιοχή της Αττικής (24.099 ευρώ) και το χαμηλότερο στην Ηπειρο (12.207 ευρώ).

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Ρυθμός αποκλιμάκωσης 1,3% το 2014

Ρυθμό υποχώρησης 1,3% εμφανίζει σε μέσα επίπεδα για το 12μηνο του 2014 ο επίσημος πληθωρισμός, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), για το μήνα Δεκέμβρη καταγράφεται πτώση 2,6%. Μετά και τη μείωση (1,3%) του 2014, το γενικό επίπεδο τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται σε ποσοστό 1% πάνω από τα επίπεδα του έτους 2011.

Ταυτόχρονα, και το Δεκέμβρη του 2014 συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε κατηγορίες βασικών εμπορευμάτων και υπηρεσιών μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών έφτασαν σε 10,6%. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση συνδέεται με τις «ανατιμολογήσεις» των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, τις οποίες η κυβέρνηση έσπευσε να διαφημίσει ως «μειώσεις». Ανατιμήσεις συνεχίζουν να καταγράφονται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (4,9%), στα φάρμακα (0,9%), στα αεροπορικά εισιτήρια (9,4%), καθώς και σε κατηγορίες ειδών διατροφής (ελαιόλαδο 3,3%, τυρί φέτα 1,3%).

ΕΦΟΡΙΑ
Παράταση για επαγγελματίες

Παρατείνεται ως 3Ο Γενάρη η προθεσμία για την υποβολή αίτησης στην εφορία από τους επιτηδευματίες που επιθυμούν να εξαιρεθούν από το κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ, εφόσον έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ. Η ένταξη στη νέα ρύθμιση είναι προαιρετική, ενώ ο έλεγχος για τις προϋποθέσεις απαλλαγής θα διενεργείται μετά την υποβολή της αίτησης.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Πάει με ΝΔ, πάει και με ΣΥΡΙΖΑ

Το ρόλο που διεκδικεί ως εγγυητής σταθερότητας της αστικής εξουσίας, στην όποιας σύνθεσης επόμενη συγκυβέρνηση, παρουσίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο «Star».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ρόλο του μορφώματός του ως «υπερασπιστή της ελληνικής κοινωνίας (βλ. αστικής τάξης) απέναντι σε ανεύθυνες συμπεριφορές». Αλλωστε, ακριβώς για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, ζήτησε «να υπάρξει μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης. Σοβαροί άνθρωποι (...) Εμείς έχουμε μερικούς, μακάρι να έχει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να τους βάλουμε όλους μαζί να διαπραγματευτούν». Να διαπραγματευτούν, δηλαδή, με την τρόικα το επόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, για παραπέρα τσάκισμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και απελευθέρωση κονδυλίων από την εξυπηρέτηση του χρέους προς παραπέρα στήριξη μονοπωλιακών ομίλων.

Δηλώνοντας, εξάλλου, ανοιχτά τη διάθεσή του να συμμετάσχει ενεργά σε μια τέτοια συγκυβέρνηση, είπε: «Εμείς θα κάνουμε μια πρόταση για κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδας. Αν σε αυτή την κυβέρνηση πρέπει να συμμετέχει κάποιος από το Ποτάμι, τότε θα συμμετέχει»...

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να διακοπεί η εξεταστική λόγω εκλογών

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή την εξεταστική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις εκλογές της 25ης Γενάρη, έχει καταθέσει αίτημα προς όλες τις σχολές να διακοπεί η εξεταστική από Τετάρτη 21 Γενάρη και να συνεχιστεί την Τετάρτη 28 Γενάρη, ώστε όλοι οι φοιτητές να μπορέσουν να ταξιδέψουν προς τον προορισμό όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απάντηση των σχολών.

Τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν, λόγω της διενέργειας βουλευτικών εκλογών, όλα τα σχολεία της χώρας, από την Παρασκευή 23 ως και τη Δευτέρα 26 Γενάρη. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, για όσες σχολικές μονάδες έχουν οριστεί ως εκλογικά κέντρα, οι διευθυντές τους καλούνται να παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις βουλευτικές εκλογές.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στέλνουν μήνυμα στον Τσίπρα ότι είναι «διαθέσιμοι»

Είτε έχοντάς το καταληγμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, αλλά δεν πιάνει αυτοδυναμία, είτε αναπαράγοντας αυτήν την εκτίμηση γιατί έτσι τους συμφέρει προεκλογικά, Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου διακηρύσσουν ανοιχτά τη διαθεσιμότητά τους να στηρίξουν μια κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να συνεχιστεί η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, ζήτημα όπου συγκλίνουν στρατηγικά όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας προχτές βράδυ στο «Mega», τόνισε ότι «Πρέπει να συνεργαστούν και πάλι όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν ότι πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων όποιος είναι πρώτος πρέπει να μετέχει στην επόμενη συγκυβέρνηση λόγω του μπόνους των 50 εδρών. Σε αυτό το πλαίσιο, και παρουσιάζοντας τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης ως «εθνικά», είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «υποψήφιος εθνικός εταίρος» και θέλει «να υπάρξει προγραμματική συμφωνία (...) Με όλους, όσοι πρέπει. Με όλους, όσοι μπορούν. Με όλους, όσοι θέλουν και αρκούν κοινοβουλευτικά».

Παραπέρα, υπενθυμίζοντας στα μονοπώλια και την ΕΕ ότι δεν παρεκκλίνει ούτε τρίχα από το μονόδρομο που χαράσσουν για το λαό, επέμεινε ότι «να εφαρμοστεί ένα εθνικό πρόγραμμα. Εγώ σας λέω ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα εθνικό πρόγραμμα. Ενα υπάρχει». Σε αυτήν τη βάση, ξεκαθάρισε πως «εάν υπάρξει περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση που αποδέχεται το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, κυβέρνηση που θα πει αλήθεια και θα πράξει υπεύθυνα έτσι ώστε να έχουμε αποτέλεσμα υπέρ του λαού και του τόπου, θα είμαστε κατά τον Α ή τον Β τρόπο εταίροι εθνικοί».

Διαθέσιμος και αυτός να μπει στην επόμενη συγκυβέρνηση, σηματοδοτώντας την κοινή στρατηγική γραμμή που ενώνει όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές τους, ο αποχωρήσας από το ΠΑΣΟΚ και ιδρυτής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα» με τίτλο «το άνοιγμα του Παπανδρέου προς τον Τσίπρα: ναι στον διάλογο, αλλά για τις μεταρρυθμίσεις», είπε πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια θεαματική στροφή και δεχθεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, αρχίζοντας από τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, μπορεί και να συζητήσει ενδεχόμενη συνεργασία».

Επιπλέον, επεσήμανε στην Κουμουνδούρου σχετικά με το πρόγραμμά της ότι «αν δεν αλλάξουν οι παραγωγικές δομές, οι επιπτώσεις του θα είναι εφήμερες», αναγνωρίζοντάς του προφανώς θετικές πτυχές.

Μάθε πού ψηφίζεις!

Επειδή τα λάθη στους εκλογικούς καταλόγους είναι συχνά, καλό είναι να παίρνουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm) υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για το πού ψηφίζει ο καθένας, ενώ το αντίστοιχο τηλέφωνο παροχής πληροφοριών είναι το 213.1361.500.

Οι ετεροδημότες

Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος.

Τους καλεί από σήμερα κιόλας:

-- Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

-- Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τα εισιτήριά τους όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 210.3301.106, 210.3302.411, 210.5249.111 (ώρες επικοινωνίας: 09.00 - 21.00).

Πώς ψηφίζουν

Το πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες καθορίζεται από εγκυκλίους που έχει εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετική εγκύκλιο, οι πολίτες που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη του 2014, ώστε να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, είναι ενταγμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή, θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μετά την παραπάνω ημερομηνία ψηφίζουν στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις περιπτώσεις ψηφοφόρων που είχαν κάνει εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές του Μάη 2014 στο δήμο που κατοικούσαν. Οσοι από αυτούς δεν έκαναν αίτηση ώστε να επιστρέψουν στους δήμους όπου ήταν γραμμένοι παλαιότερα - ή την έκαναν μετά την 31η Οκτώβρη - ψηφίζουν στο δήμο που ψήφισαν ως υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ