Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΠΕΤΡΟΛΑ»
Βήμα συντονισμού για αξιοπρεπή μεροκάματα

Στάση εργασίας αύριο με απόφαση των Συνδικάτων Οικοδόμων και Μετάλλου

Με κυρίαρχο αίτημα την αύξηση κατά 10% στα μεροκάματα της κλαδικής ΣΣΕ των οικοδόμων, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της επέκτασης των εγκαταστάσεων της «ΠΕΤΡΟΛΑ» στον Ασπρόπυργο, προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας αύριο Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, από τις 7 π.μ. μέχρι και τις 10 π.μ., μετά από απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και του Συνδικάτου Μετάλλου Ελευσίνας «Η Μασίνα». Αλλα αιτήματα των εργαζομένων είναι, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εφαρμογή των ΣΣΕ, «όχι» στη Συνθήκη Μπολκεστάιν.

Η μάχη για την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, που δίνουν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της «ΠΕΤΡΟΛΑ», αποκτά ξεχωριστή σημασία, την ώρα που οι ΣΣΕ δέχονται συντονισμένα χτυπήματα από κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, στα μέσα του περασμένου Ιούλη, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε νέο, τριετές αυτή τη φορά, αλυσόδεμα μισθών στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας», οδηγώντας παράλληλα στη μείωσή τους. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση πέρασε το καλοκαίρι τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, δεν επιτρέπεται στον ΟΜΕΔ να εγκρίνει για τις κλαδικές ΣΣΕ αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Δηλαδή, ουσιαστικά, δεν επιτρέπεται να εγκρίνει πραγματικές αυξήσεις.

Ετσι οι βιομήχανοι και συνολικά οι μεγαλοεργοδότες επιχειρούν να στριμώξουν την εργατική τάξη εκβιάζοντάς την να δεχτεί ψίχουλα, ίσα για να επιβιώνει, την ώρα που παράγει όλο και περισσότερο πλούτο. Στην κατεύθυνση αυτή, συμβάλουν σημαντικά και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που πρώτα καλλιεργούν την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό στους εργαζόμενους (ταυτίζοντας τη μοίρα τους με τη μοίρα των επιχειρήσεων) κι έπειτα κάνουν λόγο για μειωμένες αγωνιστικές διαθέσεις... Στην αντίπερα όχθη, τα ταξικά συνδικάτα πρωτοστατούν για την ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων, πρώτα απ' όλα μέσα στους τόπους δουλειάς, όπου η καθημερινή αναμέτρηση με την εργοδοσία μπορεί να επιδράσει σημαντικά στις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ