Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ
Πλατιά χαμόγελα από το μεγάλο κεφάλαιο

Ζεστό χρήμα και ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη εξασφάλισε η πλουτοκρατία

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι δε θα πάρει νέα μέτρα μέσα στο 2010, όταν το σύνολο της πολιτικής της χτυπάει στην καρδιά του το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι δε θα πάρει νέα μέτρα μέσα στο 2010, όταν το σύνολο της πολιτικής της χτυπάει στην καρδιά του το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα
Τη στόχευση του ΠΑΣΟΚ να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο «γήπεδο» κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας τις στρατηγικές στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο το βράδυ, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε:

α)Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που θα καταστήσουν ακόμα φτηνότερη την τιμή της εργατικής δύναμης.

β)Οτι η σκληρή πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

γ) Την ταξική προσήλωση της κυβέρνησης στην υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Με γνώμονα την υλοποίηση αυτής της πολιτικής:

-- Προανήγγειλε νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση μέσα στο 2011.

-- Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της περαιτέρω μείωσης των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αφού τους συνέδεσε με την «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας.

-- Προσπάθησε να κρύψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επιβολή νέων φόρων για να καλλιεργήσει προεκλογικά τον εφησυχασμό, και την ίδια στιγμή παρέπεμψε στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και «περιλαμβάνονται στο μνημόνιο».

-- Στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους απευθύνθηκε με τον πλέον περιφρονητικό τρόπο, ως απόρροια της ταξικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τη «συμπόνοια» του και καλώντας γενικά και αόριστα τον υπουργό Οικονομικών να κάνει ό,τι μπορεί «ώστε να βοηθηθούν το χειμώνα αυτό»!

-- Προσπάθησε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό και να δείξει ότι «υπάρχει φως στο τούνελ» για να αποτρέψει τις ριζοσπαστικές λαϊκές αντιδράσεις, ισχυριζόμενος ότι «η εφαρμογή του μνημονίου λήγει το 2013 ίσως και νωρίτερα εφόσον οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί προχωρήσουν πιο γρήγορα». Αυτό που έκρυψε είναι ότι η εφαρμογή της αντιλαϊκής στρατηγικής δε θα πάψει από μόνη της, αλλά μόνο με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

-- Επιτέθηκε με ταξικό μένος στο λαϊκό κίνημα ζητώντας υποταγή των εργαζομένων στην κυβερνητική πολιτική και δηλώνοντας έτοιμος να «συγκρουστεί με αντιλήψεις και πρακτικές» που εμποδίζουν τις «αναγκαίες ανατροπές», δηλαδή το γκρέμισμα των κατακτήσεων του λαού.

-- Ξεκαθάρισε ότι η επιβολή των βάρβαρων μέτρων και πολιτικών είναι στρατηγική κατεύθυνση και προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «κανένας μηχανισμός δεν μας έχει ζητήσει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές».

-- Φρόντισε να δώσει την πραγματική διάσταση της «συμμαχίας» με την ΕΕ και το ΔΝΤ σημειώνοντας ότι «ο μηχανισμός στήριξης μας δίνει χρόνο για να δείξουμε ότι μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστική οικονομία». Επιβεβαίωσε έτσι ότι ο μηχανισμός αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να εφαρμοστούν με ταχύτερους ρυθμούς οι αντεργατικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται τόσο μέσα στους κόλπους της ΕΕ όσο και στο σύνολο των καπιταλιστικών οικονομιών.

Δεσμεύσεις χωρίς τέλος

Το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των υπόλοιπων τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου έβγαιναν με «πλατιά χαμόγελα» από το «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο» στη Θεσσαλονίκη.

Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ ήταν γεμάτη από δεσμεύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, αφού εξήγγειλε:

  • Τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από το 24% στο 20% μέσα στο 2011.
  • Ειδικό φορολογικό καθεστώς δεκαετούς ορίζοντα για τις επενδύσεις. «Για να έχει ο επενδυτής τη σιγουριά και να μπορεί να επενδύει με ασφάλεια» (!), όπως είπε ο πρωθυπουργός.
  • Νέο αναπτυξιακό νόμο. Με την παροχή νέων προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να κάνει επενδύσεις.
  • Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει την πώληση σταθμών της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας με επενδυτικές πρωτοβουλίες και αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για το οριστικό και με συνοπτικές διαδικασίες ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο λαό. Ο Γ. Παπανδρέου έριξε στο τραπέζι ακόμα και την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
  • Την απελευθέρωση των φορτηγών. Με στόχο την ολοκληρωτική παράδοση των οδικών μεταφορών στις μεγάλες πολυεθνικές.
  • Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων. Προκειμένου να δοθεί ζωτικός χώρος για την κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου, σε τομείς που σήμερα, σε μεγάλο μέρος, δραστηριοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.
  • Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, ώστε παρακάμπτοντας τους νόμους, αλλά ακόμα και το Σύνταγμα, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, να εγκρίνονται τα επενδυτικά σχέδια των κεφαλαιοκρατών.

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα θα φέρει 44,44 δισ. ευρώ σε επενδύσεις έως το 2015 και ότι θα δημιουργήσει 210.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων μόνο οι 27.000 θέσεις θα αφορούν σε προσωπικό μόνιμης απασχόλησης. Δηλαδή, παρουσίασε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις «μερικής απασχόλησης», με τους κεφαλαιοκράτες να ξεζουμίζουν τους εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθούς πείνας και περιορισμένα δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ