Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό και αποφασιστικό μήνυμα οργάνωσης για τις λαϊκές ανάγκες

Χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο με τα πανό του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ

... και μετά τους γύρω δρόμους
... και μετά τους γύρω δρόμους
Την ανάγκη ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, να σηκώσει ανάστημα και οργανωμένα να συγκρουστεί με τα μονοπώλια που υπονομεύουν κάθε δικαίωμα και ανάγκη του, ανέδειξε το παλλαϊκό συλλαλητήριο που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Συλλαλητήριο που «σφράγισε» το κάλεσμα σε οργάνωση που απευθύνουν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ με το κοινό πλαίσιο πάλης που παρουσίασαν την περασμένη Παρασκευή, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες και νέοι των λαϊκών στρωμάτων διαδήλωσαν συγκροτημένα πως δε χωρά πια καμιά ανοχή στην πολιτική που αναγορεύει σε «πατρίδα» τα συμφέροντα βιομηχάνων, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων, εφοπλιστών, δε χωρά καμία «συναίνεση» στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που «κόβουν» και «ράβουν» τις ανάγκες του λαού στα μέτρα της «ανταγωνιστικότητας».

Καταγγέλλοντας όσους «παριστάνουν τους πολέμιους του μνημονίου» αλλά στηρίζουν την πολιτική που έχει το ίδιο αντιλαϊκό περιεχόμενο, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, στην πλατεία Αριστοτέλους, σημείωσε: «Δεν είναι το κακό το ριζικό της χώρας που φταίει, δεν είναι εθνικό το πρόβλημα. Είναι βαθιά ταξικό, βαθιά πολιτικό. Είναι η αναλλοίωτη πορεία του καπιταλισμού, να μπουκώνει από κέρδη και να καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις για να γεννήσει νέα κέρδη. Αυτή είναι η κρίση. Οποιος κλείνει τα μάτια του σ' αυτό, υποθηκεύει και αφοπλίζει τους αγώνες, τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Εμείς την κρίση δεν έχουμε σκοπό να την πληρώσουμε. Εχουμε σκοπό να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Με δυσκολίες και θυσίες, αλλά για μας. Οχι για μια χούφτα πλουτοκράτες. Προχωράμε σε κλιμάκωση - πολιτικοποίηση της πάλης. Σε συλλογική, οργανωμένη, λαϊκή παύση πληρωμών. Δε θα πληρώσουμε εμείς το χρέος. Με ρωμαλέο κίνημα, ενιαίο μέτωπο πάλης για αξιοπρεπή ζωή και μέλλον, για απαλλαγή από το ζυγό των μονοπωλίων, της ΕΕ, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Αλλάζουμε ριζικά, ουσιαστικά τους συσχετισμούς σε συνδικαλισμό και πολιτική. Υπάρχει και άλλος δρόμος για την ανάπτυξη. Κόντρα στα κέρδη, με κεντρικό σχεδιασμό, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με τα βασικά μέσα παραγωγής ιδιοκτησία του λαού, με την εξουσία στα χέρια του».

Μονόδρομος η σύγκρουση με τα μονοπώλια

Γέμισαν την πλατεία Αριστοτέλους...
Γέμισαν την πλατεία Αριστοτέλους...
Την ανάγκη οργάνωσης του λαού ενάντια σε όσους υπηρετούν τα μονοπώλια ανέδειξε χαιρετίζοντας νωρίτερα τη συγκέντρωση και ο Βαγγέλης Μπούτας, από την ΠΑΣΥ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του δικού της προεκλογικού προγράμματος και της ΚΑΠ έχει ολοκληρώσει μια σειρά νομοσχέδια υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ για συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην παραγωγική διαδικασία και στα προϊόντα για τη διατροφή και για τις βιομηχανικές ανάγκες. Να διεκδικήσουμε την οργάνωση της παραγωγής της οικονομίας όλης της κοινωνίας σε τελείως διαφορετική βάση από τη σημερινή που κυριαρχούν τα μονοπώλια. Να οργανωθεί η μεγάλη και συγκεντρωμένη παραγωγή στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης».

Αλλά και η Ράνια Καπετανγιώργη, από την ΠΑΣΕΒΕ, υπογράμμισε ότι η κυρίαρχη σήμερα πολιτική «βάζει λουκέτα στα μαγαζιά μας, που μας οδηγεί σε μια κατάσταση να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, με αποτέλεσμα το 52% των συναδέλφων μας να είναι ανασφάλιστοι αυτοί και οι οικογένειές τους. Η ΠΑΣΕΒΕ έχει ξεκάθαρη επιλογή. Η συμβίωση με τα μονοπώλια είναι ανυπόφορη, πρέπει να γυρίσουμε τον τροχό της κοινωνίας».

Η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ, ξεκαθάρισε πως: «Μόνο αυτή η ενιαία και συντονισμένη πάλη θα μας ανοίξει το δρόμο για μια ζωή όπου θα διαφεντεύουμε τους καρπούς και τους μόχθους μας, θα ικανοποιούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας», ενώ ο Δημήτρης Παρασκευάς από το ΜΑΣ σημείωσε πως «εδώ είναι η θέση για κάθε σπουδαστή που εργάζεται, που προέρχεται από λαϊκή οικογένεια, που βιώνει στο πετσί του τη βαρβαρότητα των μέτρων που παίρνει το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - ΝΔ».

Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα ο Πέτρος Μυλωνάς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΕΠ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας αρνητικής εξέλιξης για την εργατική τάξη που, αν δεν αντιμετωπιστεί δυναμικά και αποφασιστικά, προμηνύει δυσάρεστα αποτελέσματα κυρίως για τις νέες γενιές εργαζομένων».

Μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης απηύθυνε στη συγκέντρωση ο Βαλεντίν Πάτσο, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) επισημαίνοντας πως οι πολιτικές που σήμερα εφαρμόζονται στην ΕΕ έχουν εφαρμοστεί ήδη εδώ και 10 χρόνια σε άλλες χώρες με «καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Αποτελεί λοιπόν απόλυτη αναλήθεια ότι με τέτοιες πολιτικές θα ξεπεραστεί η κρίση».

Διαδήλωσαν με ξεκάθαρο μήνυμα

Ούτε η βροχή που άρχισε ταυτόχρονα με την πορεία, ούτε ο αστυνομικός κλοιός που στήθηκε για να αποκλείσει όλο το κέντρο και να εποπτεύει από ψηλά με τα ελικόπτερα, δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν το «ποτάμι» που συγκρότησαν διαδηλωτές από κάθε γωνιά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, ακόμη και από τη Λευκάδα. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», βροντοφώναζαν. Οι διεκδικήσεις τους πολύχρωμο σεντόνι που απλώθηκε σε όλο το μήκος της πολύ μεγάλης διαδήλωσης. Κάτω από τα πανό τους, συγκροτημένα, προχωρούσαν οι κλωστοϋφαντουργοί από τα κλωστήρια «Γ» της ΕΝΚΛΩ στη Νάουσα, εργοστασιακοί εργάτες της ΒΙΟΜΕ, του «ΠΛΑΙΣΙΟΥ», της ΜΙΝΟΣ, εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, εμποροϋπάλληλοι της Καβάλας, ιδιωτικοί υπάλληλοι του Εβρου, εργάτες της ΔΕΗ από τη Δυτική Μακεδονία, γουνεργάτες από τη Σιάτιστα, οικοδόμοι από τη Θεσσαλονίκη, εργάτες από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, μαζί με τους άνεργους συναδέλφους τους, με τους αγρότες της Λευκάδας και της Θεσσαλίας, της Πιερίας, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.

Προχώρησαν από την πλατεία Αριστοτέλους στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, στην οδό Αγίας Σοφίας και από εκεί στην Τσιμισκή και στην πλατεία ΧΑΝΘ έξω από τη ΔΕΘ. Τα αιτήματά τους για την υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας προσπέρασαν τον αστυνομικό κλοιό και τους τοίχους του Βελίδειου Συνεδριακού Κέντρου, έφτασαν στους αποδέκτες τους. Από τη ΔΕΘ, η πορεία συνεχίστηκε και πάλι μέσω της Νικολάου Γερμανού και της παραλιακής λεωφόρου μέχρι τα δικαστήρια. Ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 23 του Σεπτέμβρη, στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας (βλ. σελίδα 3), με οδηγό το σύνθημα: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία μέτωπο λαέ για την εξουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς(2015-04-21 00:00:00.0)
Με την κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια(2013-04-07 00:00:00.0)
Ορμητικό ποτάμι(2013-02-12 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική(2012-11-27 00:00:00.0)
«Την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο»(2010-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ