Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Ολοι στη μάχη για την επιτυχία τους

Μαζική η συμμετοχή στη χτεσινή σύσκεψη ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, στην Αθήνα

Οργάνωση, συσπείρωση, λαϊκή κινητοποίηση. Για να αποτραπούν οι νέες αυξήσεις που σχεδιάζονται στο πετρέλαιο θέρμανσης, στον ΦΠΑ, στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Για να γεννηθεί ένα ρωμαλέο κίνημα προστασίας του βιοτικού επιπέδου του λαού, κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου και του ευρωμονόδρομου. Το μήνυμα αυτό βγήκε από τη σύσκεψη χτες βράδυ στην Αθήνα στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, την οποία διοργάνωσαν οι Γραμματείες τους, ενόψει των κοινών συλλαλητηρίων που θα γίνουν στις 23 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα, στην Ομόνοια στις 6.30μ.μ.

Σε αυτήν τη μάχη απαιτείται η επιστράτευση όλων των δυνάμεων, σημείωσε ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τα συλλαλητήριά μας είναι η πρώτη κοινή απάντηση των φορέων μας και πρέπει να αγκαλιάσουν τους πάντες. Με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συζητήσεις, συνδικάτα, σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτικών συλλόγων, γυναικών, σπουδαστών να μπούνε όλοι στη δράση. Να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις γύρω από τα κινήματά μας και τους φορείς μας. Με κοινές περιοδείες στις γειτονιές, στα υποκαταστήματα των ΔΕΚΟ που πληρώνονται οι λογαριασμοί, στα μαγαζιά που κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά, στα πανεπιστήμια, στο χωράφι. Η φωνή των αγωνιστικών δυνάμεων που εκπροσωπούμε να φτάσει παντού.

Σχέδιο για να φτάσουμε παντού

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπα από τη χτεσινή σύσκεψη
Και αυτή η δουλειά, υπογράμμισε ο ομιλητής, πρέπει να γίνει με καλά προετοιμασμένο σχέδιο. Με ευθύνη των διοικήσεων, σωματεία και σύλλογοι να κινητοποιήσουν όλα τα μέλη τους και δυνάμεις που βρίσκονται στην επιρροή τους. Δουλεύουμε με όλες τις μορφές. Σε όλα τα συνδικάτα προσπαθούμε να συγκαλέσουμε γενικές συνελεύσεις. Απευθυνόμαστε παντού. Ο,τι θεό και να πιστεύει ο καθένας. Οι ανατιμήσεις, οι αυξήσεις στα τιμολόγια καίνε. Η λαϊκή οικογένεια στενάζει, και ευθύνη δική μας - σημείωσε ο Γιώργος Πέρρος - είναι να οργανώσουμε τον ξεσηκωμό των λαϊκών στρωμάτων.

Να βάλουμε πλάτη για να αναθαρρέψει ο κόσμος, να πιστέψει στις δυνάμεις του και να βγει στο δρόμο. Να μην αφήσουμε καμιά λαϊκή οικογένεια να την καταδικάσουν στη δυστυχία χωρίς θέρμανση, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα. Και μέσα σε αυτόν τον αγώνα, να δείχνουμε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, της ΕΕ, που συνθλίβει και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Είναι ακριβώς η ίδια πολιτική που, όπως είπε ο Π. Γαλανόπουλος, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, ενισχύει τα μεγαλοκαταστήματα, σε βάρος του μικρομαγαζάτορα. Που ανοίγει πιο πολύ το δρόμο στην ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ψέματα ότι με τα μέτρα τους ενδιαφέρονται για τις μικρές επιχειρήσεις. Ενδιαφέρονται και τους απασχολεί μόνο στο πώς θα εξυπηρετήσουν τους "μεγάλους". Ακόμα και το "κλείσιμο των βιβλίων" σημαίνει νέα αφαίμαξη. Και σε αυτήν την επίθεση, γι' αυτές τις εξελίξεις είναι συνυπεύθυνες και οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Θύματα αυτής της πολιτικής είναι και οι γυναίκες τόνισε εκ μέρους της ΟΓΕ η Κ. Μπουντούρογλου, οι οποίες και αυτές έχουν μετατραπεί σε καύσιμο για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Από τη Θεσσαλονίκη, η ΟΓΕ ήδη ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια, οι σύλλογοι μπαίνουν σε δράση από κοινού με τις άλλες δυνάμεις, αλλά απαιτείται τολμηρό άνοιγμα όχι μόνο σε αυτούς που συμμετέχουν στους φορείς μας αλλά σε όλους όσους εκπροσωπούμε.

Πέφτει απότομα το βιοτικό επίπεδο της λαϊκής οικογένειας, των οικογενειών μας, σημείωσε εκ μέρους του ΜΑΣ ο Κ. Δράκος. Στοιχεία δείχνουν ότι το 25% των φοιτητών ΑΕΙ και το 45% των σπουδαστών στα ΤΕΙ αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους. Πολλά παιδιά τις εγκαταλείπουν. Κοινός αντίπαλος για όλα τα λαϊκά στρώματα είναι τα μονοπώλια. Γι' αυτό το ΜΑΣ όπως έκανε από την ίδρυσή του, ακόμα πιο αποφασιστικά θα δυναμώσει την κοινή δράση με το ΠΑΜΕ. Χρειάζεται τα ταξικά σωματεία να έρθουν πιο κοντά στα πανεπιστήμια, για να μπορέσουν και οι σπουδαστές να δούνε τις πραγματικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν βγαίνοντας στην παραγωγή.

Πλούσια συζήτηση

Από 1.000 μέχρι 1.200 ευρώ θα είναι η επιβάρυνση του λαϊκού νοικοκυριού από την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε στην παρέμβασή του ο Β. Τούντας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, ενώ μιλώντας γενικότερα για την πολιτική της κυβέρνησης στον κλάδο σημείωσε ότι έχει στόχο να διώξει τους μικρομεσαίους από τα πρατήρια και να τα παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως έγινε και στη Γαλλία, που τα έδωσαν στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Στην πλούσια συζήτηση που έγινε αναδείχτηκαν τα προβλήματα της Παιδείας της Υγείας, των ιδιωτικοποιήσεων, με τρομακτικές συνέπειες σε όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό, όπως από πολλούς ομιλητές τονίστηκε, το μέτωπο αυτό που δημιουργείται και ήδη με το κοινό πλαίσιο πορεύεται στο συγκεκριμένο δρόμο, ενάντια στα μονοπώλια, πρέπει να δυναμώσει, να απλώσει ρίζες μέσα στον εργατόκοσμο και στα λαϊκά στρώματα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει ν' απλωθεί η δράση και για τα συλλαλητήρια στις 23 Σεπτέμβρη, με τα εξής αιτήματα:

  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Επίδομα θέρμανσης για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ.
  • Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου, με συντελεστή 45%.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Αμεσα πάλη ενάντια στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων των ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ