Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Με ψήφο και πάλη τα πράγματα αλλάζουν

Ο Ν Σοφιανός συνομιλώντας με δασκάλους σε σχολεία της Κυψέλης
Ο Ν Σοφιανός συνομιλώντας με δασκάλους σε σχολεία της Κυψέλης
Στα Δημοτικά Σχολεία 26ο, 110ο και 131ο και στα Νηπιαγωγεία 24ο και 139ο του Δήμου, στην οδό Φωκ. Νέγρη στην Κυψέλη, περιόδευσε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σχολικό συγκρότημα που και το 2011 θα λειτουργεί σε διπλοβάρδια, με την ιδιαιτερότητα μάλιστα ...ενάμιση σχολείο να λειτουργεί πρωί και άλλο ενάμιση απόγευμα. Κάθε χρόνο ένα από τα τρία Δημοτικά «σπάει» τα τμήματά του ώστε τα μισά να είναι βάρδια με το ένα σχολείο, τα άλλα μισά με το άλλο. Τα νηπιαγωγεία λειτουργούν σε τρία τμήματα με μόνο το ένα να έχει εγκατάσταση τουαλέτας. Φιλοξενεί 120 μικρά με μόλις έξι νηπιαγωγούς. Σημειωτέον ότι σε κοντινή απόσταση στην περιοχή υπάρχει χώρος, χρόνια δεσμευμένος προς απαλλοτρίωση προκειμένου να ανεγερθεί νέο νηπιαγωγείο, μα οι διαδικασίες δεν προχωρούν.

Ο Κώστας Σαλαγιάννης, ταμίας της Σχολικής Επιτροπής του συγκροτήματος, σημειώνει την υποχρηματοδότηση που υφίστανται. Πέρυσι για περίπου έξι μήνες έλαβαν από το Δήμο Αθηναίων 26.000 ευρώ, ήδη λιγότερα από πρόπερσι. Φέτος στο ίδιο διάστημα έλαβαν μόλις 10.000 ευρώ. Η δημοτική αρχή δικαιολογείται ότι τόσα έλαβε από την κεντρική διοίκηση, χωρίς ωστόσο να κινητοποιείται για να διεκδικήσει όσα χρειάζονται τα σχολεία. «Τι να πρωτοπληρώσουμε; Μόνο για ρεύμα πρέπει να δίνουμε 5.500 ευρώ. Και οι καθαρίστριες που απασχολούνται με σύμβαση έργου είναι να πάρουν για την περσινή τους δουλειά 15.000 ευρώ». Ως διευθυντής του 131ου Δημοτικού Σχολείου αναφέρεται στο γεγονός φοίτησης πολλών παιδιών μεταναστών, στη φροντίδα που χρειάζονται: «Ερχονται παιδιά βασανισμένα, π.χ., από το Αφγανιστάν, με ό,τι έχουν τραβήξει εκεί. Φυσικό είναι να βγάζουν και επιθετικότητα ακόμα».

Τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί περιγράφει και η διευθύντρια του 26ου Δημοτικού Σχολείου, Ντίνα Τσιμογιάννη, ότι στο σχολείο της φοιτούν παιδάκια από 21 διαφορετικές χώρες. Ο δάσκαλος του 131ου Δημοτικού Σχολείου, Δημήτρης Νομικός, εξηγεί ότι οι εκπαιδευτικοί, μόνοι τους, με κόπο και πολλή δουλειά, προσπαθούν και στήνουν τμήμα υποδοχής για όσα πρωτοέρχονται στο συγκρότημα.

Ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και στο χώρο της εκπαίδευσης. Επέμεινε σε σχολείο δημόσιο και δωρεάν, με ενιαίο και καθολικό περιεχόμενο για όλα τα παιδιά, ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα. Εξήγησε ότι (και) με τον «Καλλικράτη» γίνεται προσπάθεια διάσπασης του ενιαίου της εκπαίδευσης ώστε άλλα να μαθαίνει το παιδί στην Κυψέλη, κι άλλα το παιδί στην Κηφισιά, ανάλογα με τα οικονομικά της κάθε περιοχής. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τα οργανικά κενά να καλύπτονται με αναπληρωτές κι ωρομίσθιους. Για τη γενικότερη κατάσταση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εχουν χτυπήσει το ηθικό του κόσμου, αλλά η πορεία δεν είναι προδιαγεγραμμένη. Ο λαός δεν έχει ευθύνη για την κρίση του συστήματος. Αν φέρει κάποια ευθύνη είναι ότι δε χρησιμοποιεί την ψήφο και την πάλη του για να αλλάξει τα πράγματα σε όφελός του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ