Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Νέα πακέτα αν δεν μπει ισχυρός λαϊκός φραγμός

Γενικευμένες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και επέκταση των ανατροπών μελετούν τα επιτελεία της πλουτοκρατίας

Σε πολεμικό αναβρασμό απέναντι στο λαό και το εισόδημά του βρίσκονται τα κυβερνητικά επιτελεία ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά και των πρόσθετων πακέτων που έχουν βάλει στα σκαριά για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη ΔΕΘ και απευθυνόμενος σε μεγαλοεπιχειρηματίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «δεν έχει λήξει ο συναγερμός, δεν τελείωσε η διαδικασία προσαρμογής την οποία πρέπει να περάσει η χώρα».

Μιλώντας από τη σκοπιά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, το κυβερνητικό στέλεχος ισχυρίστηκε ακόμη ότι τα μέτρα «είναι αναγκαία» και πως η κυβέρνηση «αναγκάστηκε να τα πάρει», ταυτόχρονα με «πράγματα που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να γίνουν».

Τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά, αν ο λαός δεν καθορίσει ο ίδιος τις εξελίξεις με την πάλη του. Από χτες και για το νέο γύρο συνεννοήσεων με την κυβέρνηση βρίσκονται στην Αθήνα τα κλιμάκια των ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη αντιλαϊκή ατζέντα μπαίνει η «εξειδίκευση» των μέτρων για το 2011 μαζί και με τις «αστοχίες» της αντιλαϊκής πολιτικής στο μάζεμα των φετινών φοροεσόδων, που επίσης θα καλυφθεί από συμπληρωματικά αντιλαϊκά πακέτα.

Απόλυτα δεδομένες είναι οι παραπέρα τρανταχτές ανατιμήσεις τουλάχιστον για το λεγόμενο «χαμηλό» συντελεστή ΦΠΑ (σήμερα 11%). Σε αυτό το πλαίσιο ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης έκανε λόγο, τάχα, για «εναλλακτικό σενάριο», με βάση το οποίο θα προχωρήσουν σε γενικευμένες ανατιμήσεις κατά 2 επιπλέον μονάδες (στο 13%) πάνω σε όλα ανεξαιρέτως τα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.

Παραπέρα πετσόκομμα δρομολογούν και για τους μισθούς στο Δημόσιο και μέσω της καθιέρωσης του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου», παραπέρα καρατόμηση δαπανών κ.ά. Στις άμεσες προτεραιότητές τους είναι η εκποίηση κρατικής περιουσίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα κλιμάκια της τρόικας και ιδιαίτερα η Κομισιόν ζητούν τώρα εξηγήσεις για το γεγονός ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσφέρει ψηλότερα επιτόκια για προθεσμιακές καταθέσεις κάτι που χαλάει τη «σούπα» των τραπεζιτών.

Μέσα στη βδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συναντήσεις με τα στελέχη της τρόικας σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας της αντιλαϊκής πολιτικής που διοργανώνουν από κοινού η κυβέρνηση με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ