Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ρητορείες και χρεοκοπημένα συνθήματα

Το «όραμα» ενός «άλλου» καπιταλισμού ανέπτυξαν χτες ο Αλ. Τσίπρας και τα στελέχη που μίλησαν στη συγκέντρωση στον Πανελλήνιο

Με χρεοκοπημένα συνθήματα, όπως το περιλάλητο «οι άνθρωποι πάνω απ' τα κέρδη» και με προτάσεις βγαλμένες από το ντουλάπι της σοσιαλδημοκρατίας, η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, απ' το βήμα ανοιχτής συγκέντρωσης που διοργάνωσε χτες βράδυ στον Πανελλήνιο, υπερασπίστηκε τον «εξανθρωπισμένο» καπιταλισμό, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά το ρόλο της σαν δύναμη - ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων και αποπροσανατολισμού απ' την αναγκαία κατεύθυνση που πρέπει να έχει σήμερα η ενιαία εργατική λαϊκή πάλη.

Απ' το βήμα της συγκέντρωσης, ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για «διπροσωπία», καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «προς τα μέσα κάνει την αμέτοχη αλλά προς τα έξω είναι το καλό και πρόθυμο παιδί». Στην πεπατημένη της αθώωσης της κυβέρνησης για το πρόγραμμα και τη στρατηγική της, επανέλαβε ότι «δεν τολμά ή δεν μπορεί να σηκώσει ανάστημα».

Εσπευσε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των εργατικών λαϊκών αγώνων και με στόχευση την υπεράσπιση της ευρωένωσης των μονοπωλίων, συνέστησε να μείνουν μακριά από λογικές «εθνικής περιχαράκωσης», καθώς όπως ισχυρίστηκε «η μοναδική απάντηση είναι ο ενιαίος και αλληλέγγυος αγώνας των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη (...) ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη που θα χτιστεί ξανά, μέσα από ενωτικούς κοινωνικούς αγώνες σε καινούρια βάση».

Είναι αυτονόητο ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται σε καμία συντριβή της σημερινής καπιταλιστικής ΕΕ. Απεναντίας, την υπερασπίζεται, επιδιώκοντας να συρθούν οι εργαζόμενοι στη διεκδίκηση μιας χίμαιρας, όπως αυτή για «μια δημοκρατική κοινωνική Ευρώπη», στην οποία τα μονοπώλια θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο, αφού δε θα είναι μια σοσιαλιστική Ευρώπη.

ΣΥΝδιαχειριστές στο σύστημα

Αφού έριξε ξανά νερό στο μύλο της κυβέρνησης, της ευρωένωσης, αλλά και των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, για τις οποίες αρκέστηκε να δηλώσει ότι «έχουν εγκλωβιστεί στη διαχείριση», ο Αλ. Τσίπρας κατέληξε να αναμασά φαιδρότητες για «ενότητα στη δράση» και να καλεί σε «κοινούς αγώνες» για την απόκρουση των μέτρων.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γ. Μπανιάς ισχυρίστηκε ότι «έχουμε κυβέρνηση μειωμένης ευθύνης» που «διεκπεραιώνει εντολές άνωθεν», καθώς μίλησε για «κυβέρνηση που λειτουργεί ως θυγατρική εταιρεία μιας πολυεθνικής με έδρα τις Βρυξέλλες»! Υπέδειξε, με τη σειρά του, σαν διέξοδο έναν «άλλο» καπιταλισμό, όπου οι «άνθρωποι θα είναι πάνω απ' τα κέρδη», ζητώντας «μια συμμαχία» που θα οριοθετείται όχι απέναντι στον καπιταλισμό, αλλά απέναντι στη «νεοφιλελεύθερη στρατηγική», τη μορφή διαχείρισης δηλαδή που το σύστημα έχει ανάγκη και προκρίνει σήμερα.

Τέλος, ο Α. Νταβανέλλος ζήτησε την οργανωτική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την υλοποίηση των αποφάσεων της τρίτης πανελλαδικής συνδιάσκεψης και διεμήνυσε στο εσωτερικό του σχήματος πως η αγριότητα του κυβερνητικού προγράμματος βάζει τελεία στις σκέψεις και προτάσεις για κεντροαριστερή τακτική και στρατηγική.

Υπέρ της κυβέρνησης και της ΕΕ

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στο «Κανάλι 1» ο Φ. Κουβέλης δήλωσε πως δε θα διεκδικήσει την προεδρία στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ και ότι η «Ανανεωτική Πτέρυγα» θα συμμετάσχει θέτοντας ως κόκκινη γραμμή, να μην επιτραπεί η διάχυση του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σήμερα και αύριο η «Ανανεωτική Πτέρυγα» σε πανελλαδική της σύσκεψη θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το αν και με ποιους όρους θα πάρει μέρος στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

Ο Φ. Κουβέλης διαφώνησε με την άποψη του Α. Αλαβάνου ότι θα πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και η εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας της αριστεράς δεν είναι δομημένη». Σημείωσε πως το «πρόβλημα της σχέσης ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόβλημα προσωπικών διελκυστίνδων. Είναι πολιτικό και καθόλου διαδικαστικό» και συμπλήρωσε πως «στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρξει πολιτική ειλικρίνεια. Η σύγχυση που εξακολουθεί θολώνει την εικόνα, καθιστά αναποτελεσματικό το συμμαχικό σχήμα και επηρεάζει αρνητικά την πολιτική του ΣΥΝ».

Ο Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε «ολέθριο να σπάσει η χώρα μας τους δεσμούς με την Ευρώπη» και χαρακτήρισε αναγκαία την παραπέρα ισχυροποίηση της ΕΕ, ζητώντας «μια πολιτική ενοποίησή της». Ενώ ρίχνοντας νερό στο μύλο της κυβέρνησης αναπαρήγαγε τα περί «πάρα πολύ δύσκολης κατάστασης» της χώρας που «απαιτεί τη λήψη σοβαρών μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ