Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η «θύελλα» είχε αναγγελθεί...

Το ΚΚΕ είχε εδώ και καιρό - και με έμφαση πριν τις βουλευτικές εκλογές - προειδοποιήσει το λαό πως «έρχεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων» και πως «η πλουτοκρατία θα εκμεταλλευτεί και την οικονομική κρίση για να χτυπήσει καίρια τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα».

Η απάντηση των πολιτικών του αντιπάλων ήταν ότι πρόκειται για «τις συνήθεις υπερβολές και φαντασίες των κομμουνιστών, τις γνωστές κινδυνολογίες και ιδεολογικές αγκυλώσεις του ΚΚΕ».

Αλλά, να που το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται και, μάλιστα, πολύ γρήγορα, καθώς η «θύελλα» που προέβλεπε εκδηλώθηκε. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί αποφάσεις από την κυβέρνηση για:

  • Μείωση στους μισθούς, με τις περικοπές στα επιδόματα και την κατάργηση της λεγόμενης ειδικής φορολόγησης.
  • Αύξηση στη φορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, με τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα και τη σύνδεση του αφορολόγητου με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδείξεων.
  • Μείωση των συντάξεων, με την αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης από τη λεγόμενη εθνική και τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση όλο τον εργάσιμο βίο.
  • Αύξηση του «μέσου όρου» του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων, συνταξιοδοτική εξίσωση ανδρών και γυναικών και άλλα μέτρα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να παρθούν κυβερνητικές αποφάσεις - στο πλαίσιο, βεβαίως, των κατευθύνσεων και των επιλογών που συναποφασίζονται στην ΕΕ και με στόχο, πάντα, την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου - και για άλλα, ακόμα πιο σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα, όπως:

  • Κατάργηση του 14ου μισθού.
  • Νέα αύξηση του ΦΠΑ.
  • Επέκταση της ελαστικής εργασίας.
  • Απελευθέρωση των απολύσεων.

Το ΚΚΕ έχει καλέσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να ορθώσουν μαζικό και ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο απέναντι στη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που δέχονται, διεκδικώντας να παρθούν πίσω τα μέτρα, και ταυτόχρονα να περάσουν στην αντεπίθεση για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης, φιλολαϊκής.

Τους καλεί, δηλαδή, να συνδέσουν την καθημερινή πάλη για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων τους, με την αλλαγή των συσχετισμών, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, σε βάρος των δυνάμεων που υπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και υπέρ των δυνάμεων που υπηρετούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Με άλλα λόγια, τους καλεί να προσανατολίσουν τους αγώνες στην κατεύθυνση και στην προοπτική ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας και ανάδειξης της Λαϊκής Εξουσίας. Είναι «ανάγκη των ανθρώπων» και «απαίτηση των καιρών». Κι ό,τι είναι αναγκαίο για τους ανθρώπους και το απαιτούν οι καιροί δεν μπορεί παρά να είναι και ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ