Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Οι μίζες πήγαιναν στα ταμεία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Ακόμα και η παράσταση του Ελληνικού Δημοσίου στην ποινική διαδικασία για το σκάνδαλο επιβεβαιώνει τη δικομματική εμπλοκή με τα «μαύρα ταμεία»

Τα μέχρι τώρα στοιχεία και οι μαρτυρίες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έγιναν δέκτες ποσών από τα «μαύρα ταμεία» της πολυεθνικής

Associated Press

Τα μέχρι τώρα στοιχεία και οι μαρτυρίες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έγιναν δέκτες ποσών από τα «μαύρα ταμεία» της πολυεθνικής
Στις 9 Απρίλη, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στην ποινική διαδικασία που είχε ξεκινήσει για το σκάνδαλο «Ζήμενς», προκειμένου να αποκατασταθεί «η ηθική και υλική βλάβη που υπέστη (το Δημόσιο) από τις πράξεις στις οποίες αφορά η εν θέματι ποινική δίωξη».

Αυτό κατέθεσε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής η νομική σύμβουλος του Κράτους Ε. Βελώνη, προσθέτοντας ότι το Δημόσιο ζητούσε συμβολικά το ποσό των 500.000 ευρώ, με την επιφύλαξη της ικανοποίησης «κάθε περαιτέρω αξίωσης του Δημοσίου» στις δίκες που θα γίνονταν!

Στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής του Δημοσίου, που υπογράφουν η Ε. Βελώνη και ο Π. Παπάς, εκ μέρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τονίζεται ότι αυτή είναι απαραίτητη, γιατί η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί αφορά «στην επί σειρά ετών διάθεση εκ μέρους οργάνων, υπαλλήλων, στελεχών κλπ. των εταιρειών "Ζήμενς" και "Ζήμενς ΕΛΛΑΣ" και μέσω "μαύρων ταμείων" και υπεράκτιων εταιρειών, χρηματικών ποσών σε υπαλλήλους και εν γένει αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων του ελληνικού κράτους καθώς και σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων, προκειμένου οι εν λόγω εταιρείες να εξασφαλίσουν την έναντί τους ευνοϊκή διάθεση των πολιτικών και την προνομιακή μεταχείρισή τους σε σχέση με την ανάληψη έργων που αφορούσαν σε δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες».

Ομολογεί δηλαδή και αυτή η μάρτυρας ότι στελέχη των δυο κομμάτων και του κυβερνητικού μηχανισμού έγιναν δέκτες μιζών από την πολυεθνική, για λογαριασμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το νομικό συμβούλιο ζήτησε από όλα τα υπουργεία να απαντήσουν για τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τη «Ζήμενς». Δεν απάντησε ο ΟΣΕ, απάντησαν τα υπουργεία που δεν είχαν συμβάσεις και όσα είχαν δε διαπίστωσαν τίποτα το μεμπτό (ζημιά του Δημοσίου) στη σύναψή τους.

Σχετικά με το περίφημο σύστημα ασφαλείας C4I - που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν έχει τελικά περιληφθεί και από ποια κυβέρνηση - η Ε. Βελώνη κατέθεσε ότι σε σχετικό ερώτημα το υπουργείο Αμυνας απάντησε ότι οι απανωτές τροποποιήσεις της σύμβασης απέβησαν υπέρ του Δημοσίου και ως εκ τούτου το νομικό συμβούλιο δεν ασχολήθηκε περαιτέρω. Υπενθυμίζεται ότι το Νομικό Συμβούλιο δεν κινείται αυτεπάγγελτα για την εξέταση μιας υπόθεσης, αλλά μόνο κατόπιν εντολής κάποιου υπουργείου.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης ζήτησε να πληροφορηθεί η Εξεταστική Επιτροπή για το πού βρίσκεται η διαδικασία του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων και εταιρειών καθώς και τι θα γίνει με την εξέταση του Μ. Χριστοφοράκου καθώς και άλλων βασικών μαρτύρων της υπόθεσης. Επίσης ζήτησε πληροφόρηση για τη διαδικασία εξεύρεσης μετόχων των διάφορων εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Το προεδρείο απάντησε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να υπάρχει πληροφόρηση για τα θέματα που έθιξε ο Θ. Παφίλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ