Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελεγχόμενη και βολική αντιπαράθεση

Κυβέρνηση και ΝΔ παίζουν με τη διαδικασία, διατηρώντας ακέραια τη στρατηγική συμφωνία στο χτύπημα του λαού

Μια ελεγχόμενη αντιπαράθεση, με αφορμή την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, που περιορίζεται στο χρόνο και τη μέθοδο που θα ακολουθεί για τη σύστασή της, έχει στηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων. Σκοπός τους είναι, πίσω από τις ανέξοδες κορόνες, να διαφυλαχτεί πάση θυσία το αρραγές μέτωπο που έχουν συγκροτήσει για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Σ' αυτό το πνεύμα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την κατάθεση μέσα στις επόμενες ημέρες του αιτήματος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες στη διαμόρφωση και τη διοχέτευση των στατιστικών στοιχείων σχετικά με την οικονομία.

Την ίδια στιγμή, έσπευσε να απευθύνει έκκληση συναίνεσης προς τη ΝΔ, προκειμένου να στηριχθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται στο όνομα της καταπολέμησης του ελλείμματος. Τοποθετούμενος στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία που στέλνονταν στην ΕΕ, υποστήριξε πως «είναι μεγάλο λάθος να χρησιμοποιηθεί η απόφαση για τη σύσταση της εξεταστικής για να άρει τη συναίνεσή της η ΝΔ γύρω από μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση του ελλείμματος».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε επίσης τον Αν. Σαμαρά «την επόμενη εβδομάδα που θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να του θέσει το ερώτημα σχετικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και να ζητήσει την άποψή του για τα στοιχεία που ελάμβανε τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια από τη ΝΔ και να δημοσιοποιήσει την απάντησή του». Στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ, Μαργαρίτης Τζίμας, ανέφερε ότι δε φταίει για όλα η ΝΔ και ζήτησε να έρθουν όλα στο φως, από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 1981.

Η αντιπαράθεση προκάλεσε το σχόλιο του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, που επισήμανε ότι το θέμα της εξεταστικής «προσπαθεί να συγκαλύψει τη δρομολόγηση μιας νέας επίθεσης απέναντι στα εργασιακά, ασφαλιστικά και στο βιοτικό επίπεδο της λαϊκής οικογένειας», ενώ «λειτουργεί και αυτή στα πλαίσια της τρομοκράτησης του κόσμου, της φοβίας στο λαό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής από την πλευρά του ανέφερε ότι «δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εξεταστική». Ο ίδιος υποστήριξε πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπήκαμε με χαλκευμένα στοιχεία στην ΟΝΕ, το ξέρει η Eurostat και η ΕΕ». Πάντως και χτες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διατύπωναν τις διαφωνίες τους για τη απόφαση της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Σήμερα λήγει και η προθεσμία που δόθηκε στην Ελλάδα για να προσκομίσει πληροφορίες σχετικά με τη χρηματική συνδιαλλαγή μεταξύ της τότε κυβέρνησης και την «Goldman Sachs». «Η Eurostat διεξάγει έρευνα επιτόπου στην Ελλάδα, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για να εξεταστεί τι ακριβώς έγινε», αν δηλαδή η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βοήθησε να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε χτες η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ