Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανατροπές που επιβάλλουν τον ξεσηκωμό

Στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγράφονταν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση:

1. Καταργείται η κατώτατη σύνταξη, των 486 ευρώ για το ΙΚΑ και μέχρι 900 ευρώ, ανάλογα με το Ταμείο. Στη θέση της, η κυβέρνηση καθιερώνει τη λεγόμενη βασική σύνταξη για όλους, που θα είναι στο ύψος ενός προνοιακού βοηθήματος. Ακόμα και αυτή όμως η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος των εισφορών όλων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία, την κρατική χρηματοδότηση και το σύνολο των δικαιούχων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μειώσει γρήγορα το ύψος ακόμα και αυτής της χαμηλής βασικής σύνταξης.

2. Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη μέχρι το 2015.

3. Η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις για τη διαδοχική Ασφάλιση, με στόχο να προσαρμοστούν οι ασφαλιστικοί φορείς στην άνοδο της «κινητικότητας της εργασίας». Οι ρυθμίσεις αυτές συναρτώνται με την επέκταση της εργασιακής περιπλάνησης, με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που σημαίνει επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας. Το βέβαιο είναι ότι η ληστεία σε βάρος των ασφαλισμένων θα συνεχιστεί, αφού, με βάση δικούς τους υπολογισμούς, οι συντάξεις από τη διαδοχική Ασφάλιση θα είναι μειωμένες περίπου 30%.

4. Η κυβέρνηση, βασιζόμενη στους νόμους Ρέππα και Πετραλιά, προωθεί «ενοποιήσεις» Ταμείων και την «αναζήτηση βιώσιμων σχημάτων για την επικουρική Ασφάλιση». Στοχεύει στα εξής: Με τις ενοποιήσεις Ταμείων, μέσω συμψηφισμού ελλειμμάτων διαφορετικών Ταμείων, θα επέλθει συρρίκνωση των δικαιωμάτων του συνόλου των ασφαλισμένων και στη σύνταξη και στις παροχές Υγείας. Με τα λεγόμενα «βιώσιμα σχήματα» επιδιώκεται η μετεξέλιξη των Ταμείων σε Επαγγελματικά, ώστε το κράτος να απαλλαγεί μια για πάντα από οποιεσδήποτε εγγυήσεις για την απόδοση συντάξεων και να παραδοθεί τμήμα των εισφορών των εργαζομένων στα αρπακτικά του κεφαλαίου, με το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο.

5. Οι «δομικές αλλαγές», που επισπεύδει η κυβέρνηση, επεκτείνουν τη λεηλασία των αποθεματικών. Αίρουν και τους ελάχιστους περιορισμούς, που υπήρχαν για το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο. Εκθέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τις εισφορές των εργαζομένων. Μόνο το τελευταίο τετράμηνο το ΙΚΑ έχασε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια περίοδο που τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αυξήθηκαν αλματωδώς, καταδεικνύοντας ποιος χάνει και ποιος κερδίζει. Τα αποθεματικά των Ταμείων από το 1950 έχουν καταληστευτεί από το μεγάλο κεφάλαιο με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων.

6. Οι ρυθμίσεις «για την πάγια ρύθμιση χρεών» καθιερώνουν και νομιμοποιούν το χάρισμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματίες που εισφοροδιαφεύγουν, στερώντας από τα Ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ που τα φορτώνονται εν συνεχεία οι εργαζόμενοι στις πλάτες τους.

7. Το ενιαίο και καθολικό Σύστημα Υγείας, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, σημαίνει τον περιορισμό της κρατικής συμμετοχής στις δαπάνες Υγείας σε ένα ελάχιστο, υποβαθμισμένο επίπεδο για όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς γίνεται και με τη βασική - προνοιακή σύνταξη. Αυτό υπηρετεί ο διαχωρισμός του κλάδου Υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Πρόκειται για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων, στις υγειονομικές υπηρεσίες των οποίων οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση πληρώνοντας επιπλέον εισφορές στα Επαγγελματικά Ταμεία, στις επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης και με ζεστό χρήμα. Η δομική αλλαγή του συστήματος, που προωθεί η κυβέρνηση, θα διευρύνει τις ταξικές ανισότητες. Θα χτυπηθούν ιδιαίτερα οι εργατοϋπάλληλοι και τα φτωχά, λαϊκά στρώματα. Μέσα σ' αυτό το διαμορφωμένο τοπίο προωθούν την ένταξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή «φορέων κοινωνικής οικονομίας» για παροχές στους εξαθλιωμένους παντελώς, υποβαθμισμένων υπηρεσιών, ίσα ίσα για να γλιτώνουν από το θάνατο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ