Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Περιφρουρεί και ενισχύει το μέτωπο της συναίνεσης

Προτείνει παράλληλα πακέτο με 23 μέτρα, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρήσεων

Αμετακίνητη στην τακτική της συναίνεσης, δηλαδή της ανοιχτής στήριξης των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, παραμένει η ηγεσία της ΝΔ, ανεξάρτητα από τις όποιες κορόνες της για την Εξεταστική Επιτροπή που προωθεί η κυβέρνηση. Θέλοντας μάλιστα να ενισχύσει το μέτωπο της αντιλαϊκής συναίνεσης, εμπλούτισε την ατζέντα της με «23 μέτρα - ανάσες για την τόνωση της οικονομίας», που είναι μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση της ΝΔ, ούτε στον τρόπο που ο Α. Σαμαράς βλέπει τις εξελίξεις», αποσαφήνισε χτες ο Π. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «η ΝΔ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αντιμετωπίσει η χώρα το πρόβλημα της κρίσης».

Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για τη στάση του κόμματός του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επισήμανε με νόημα δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι βασικός στόχος της επίσκεψης του Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν να υποδείξει στον Γ. Παπανδρέου να σπεύσει η ίδια η κυβέρνηση να πάρει τα «όποια μέτρα απαιτηθούν» πριν τις 16 Μάρτη και να μην περιμένει να τα πάρει η Κομισιόν μετά τις 16 Μάρτη. Υποσημείωσε μάλιστα ότι το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής «συζητήθηκε δευτερευόντως στη (προ)χθεσινή συνάντηση».

Δεύτερον, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αυτά «τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής», που «πρέπει» να πάρει η κυβέρνηση, η ηγεσία της ΝΔ θα τα στηρίξει.

Πακέτο για τις μεγαλοεπιχειρήσεις

Στο πακέτο των μέτρων εξόδου από την κρίση, η ΝΔ «πλάσαρε» χτες 23 μέτρα - ανάσα για το κεφάλαιο, τα οποία μάλιστα εμφάνισε ως «αντιστάθμισμα» στα δημοσιονομικά μέτρα που «στεγνώνουν την αγορά», αλλά και ως μοναδικό «φάρμακο» για το πρόβλημα της ανεργίας.

Πρόκειται για μέτρα που είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς αποτελούν αιτήματα των φορέων της «αγοράς».

Η ΝΔ δεν κρύβει ότι στόχος αυτού του πακέτου είναι «η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», αλλά κρύβει επιμελώς ότι ακριβώς αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες οδήγησε στην κρίση.

Στα «γενικά μέτρα» στήριξης των μονοπωλίων, η ΝΔ περιλαμβάνει:

-- Τη διοχέτευση των πόρων του Δ' ΚΠΣ, για να εξασφαλιστεί άμεσα ζεστό χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό το σκοπό ζητάει να γίνει συνεννόηση με την Κομισιόν, ώστε η ΕΕ να καταβάλει άμεσα το 100% από τα κοινοτικά ταμεία και να μεταφερθεί η εθνική συμμετοχή για αργότερα.

-- Να επισπευσθούν τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα ή αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, αφού βέβαια το κράτος προκαταβάλει τη συμμετοχή του, αναλάβει τις απαλλοτριώσεις και την εξόφληση των υποχρεώσεών του στις εμπλεκόμενες κατασκευαστικές εταιρείες. Επίσης να επιταχυνθούν τα έργα ΣΔΙΤ, ιδιαίτερα αυτά όπου το κράτος συμμετέχει με ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για μέτρα που με κρατικό χρήμα ενισχύουν τη δραστηριότητα και την κερδοφορία των μεγάλων κατασκευαστικών και άλλων ομίλων.

-- Να προχωρήσει το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων στο μεγάλο κεφάλαιο.

-- Να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα (εφαρμογή οδηγίας Μπολκεστάιν).

-- Να εξοφλήσει το κράτος τις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα που το κράτος χρωστάει δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και πετσοκόβει τους μισθούς των εργαζόμενων, η ΝΔ κόπτεται για τα χρέη του κράτους προς το μεγάλο κεφάλαιο.

-- Να εφαρμοστούν οι νόμοι της ΝΔ για την υποστήριξη των μεγάλων επενδύσεων, το έργο «οπτική ίνα για το σπίτι» και το σχέδιο νόμου για τα επιχειρηματικά πάρκα. Πρόκειται για προτάσεις που στόχο έχουν να ανοίξουν ταχύτερα τον τομέα των τεχνολογιών και της πράσινης ανάπτυξης στους μεγαλοεπενδυτές.

Ζεστό χρήμα και πελάτες στους εργολάβους

Αναφορικά με τις «βιώσιμες» (διάβαζε κερδοφόρες) μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρότεινε να δοθούν δάνεια, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, προκειμένου να πληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης να δοθούν κρατικές εγγυήσεις για επιχειρηματικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ειδικά για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, προτείνει την επιχορήγηση στεγαστικών δανείων για μια 10ετία, καθώς και να αναλάβει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) να αγοράσει χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα και να τα εντάξει στο πρόγραμμα επιδοτούμενης στέγης για τους δικαιούχους του. Να ανακουφιστούν δηλαδή οι μεγαλοεργολάβοι από το «στοκ» των απούλητων διαμερισμάτων και να ενισχυθεί ο ρόλος του ΟΕΚ - το κατασκευαστικό πρόγραμμα του οποίου συρρικνώνεται διαρκώς - σαν μεσίτης των μεγαλοκατασκευαστών και τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ