Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Δίχως τέλος ο κατάλογος των ταξικών μέτρων

Οι διαρροές από το προχτεσινό υπουργικό συμβούλιο και το ΕΚΟΦΙΝ δείχνουν τι περιμένει το λαό αν τώρα δεν οργανώσει την αντεπίθεσή του

Κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα στις 24 του Φλεβάρη να βουλιάξουν οι δρόμοι και οι πλατείες στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
Κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα στις 24 του Φλεβάρη να βουλιάξουν οι δρόμοι και οι πλατείες στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
Επιταχύνει την επιβολή νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ που προσυπέγραψε και αναζητώντας πλέον τον «κατάλληλο χρόνο» και το αποπροσανατολιστικό «σύνθημα» που θα συνοδεύει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Γίνεται και μ' αυτόν τον τρόπο απόλυτα φανερό ότι η καπιταλιστική κρίση αξιοποιείται προκειμένου να εφαρμόσουν «εδώ και τώρα» όσα δεν τόλμησαν ή άφησαν μισοτελειωμένα εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια η πλουτοκρατία και το πολιτικό προσωπικό της.

Μετά την προχτεσινή απόφαση σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, ότι τα «επιπρόσθετα μέτρα είναι αναπόφευκτα», αλλά και την εντολή του πρωθυπουργού να τηρηθεί «απαρέγκλιτα η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς της σαρωτικής επέλασης στα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος.

Τι ετοιμάζουν

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει:

  • Σε νέα αύξηση των έμμεσων φόρων, στο ΦΠΑ και στα καύσιμα. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι για κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ, τα πρόσθετα χαράτσια που θα μπαίνουν στα κρατικά ταμεία φτάνουν περίπου σε 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο προσανατολισμός τους είναι να αυξήσουν το ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 19% σε 21% για υπηρεσίες και εμπορεύματα και από 9% σε 11%, για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης) για να εξασφαλίσουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Στις επεξεργασίες της κυβέρνησης είναι ακόμη η εκτίναξη στο 15% του συντελεστή ΦΠΑ (9%) που ισχύει στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης λαϊκής ανάγκης, το οποίο είναι και η «πρόταση» του ΔΝΤ.
  • Σε νέες περικοπές των μισθών. Ηδη, με επίσημο κείμενο, η κυβέρνηση γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι η μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο (πάγωμα μισθών, καρατόμηση 10% στα επιδόματα) μεταφράζεται σε μείωση των ονομαστικών μισθών 4% κατά μέσο όρο. Παραπέρα, εξετάζεται η κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων (13ος μισθός), του Πάσχα και του επιδόματος αδείας (14ος μισθός), ενώ αντίστοιχα σενάρια αρχίζουν να διαρρέονται και για τον ιδιωτικό τομέα.

Ολα τα παραπάνω μέτρα αποφασίστηκαν και στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ. Στην ίδια κατεύθυνση συζητιούνται μέτρα όπως:

  • Μαζικές απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο (κρατικές υπηρεσίες, ΟΤΑ κ.ά.). Συμπληρωματικά προωθείται η μη ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν (ισοδυναμεί με απόλυση), όπως και η μείωση της εποχικής απασχόλησης. Και τα τρία μέτρα θα έχουν άμεση αντανάκλαση στην πραγματική ανεργία.
  • Νέες ανατροπές στο σύστημα ασφάλισης και τις συντάξεις.
  • Παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας.
  • Νέες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, «απελευθέρωση» των απολύσεων). Επίσημο κείμενο που στάλθηκε στην Κομισιόν από το υπουργείο Οικονομικών, γνωστοποιεί την απόφαση για επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, με στόχο την εξασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο και γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.
Κοροϊδεύουν και εκβιάζουν

Ταυτόχρονα με την προώθηση των προαποφασισμένων μέτρων, η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει μια αποπροσανατολιστική προπαγάνδα, για να χειραγωγήσει τα λαϊκά στρώματα και να αποτρέψει την ενιαία και με ταξικά αιτήματα έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Τόσο κατά τη διάρκεια του προχτεσινού υπουργικού συμβουλίου, όσο και χτες, τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η λήψη των «επιπρόσθετων μέτρων» από την κυβέρνηση έρχεται για να προλάβει τα «χειρότερα» που θα επιβάλει η ΕΕ μετά τις 16 Μάρτη, οπότε συνεδριάζει το ΕΚΟΦΙΝ και το Γιουρογκρούπ.

Στην ίδια επιχείρηση, και ενισχύοντας το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμού, εντάσσονται και οι αναφορές που έγιναν από υπουργούς γύρω από την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να απέκλεισαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά φρόντισαν να το συνδέσουν με τη λήψη όλων των αναγκαίων για το κεφάλαιο μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάντως χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δε θα χρειαστεί να πάρει κανένα νέο μέτρο, ούτε πήρε «αποφάσεις το υπουργικό συμβούλιο» μέχρι «τις 15 Μαρτίου που έχει πάρει προθεσμία από το Συμβούλιο Κορυφής για να δώσει τα πρώτα δείγματα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας». Ο ίδιος όμως έσπευσε να συμπληρώσει ότι «υπάρχει μια τεράστια ρευστότητα, η οποία ημέρα με την ημέρα μας φέρνει και σε μια διαφορετική κατάσταση».

Μπούσουλας η στρατηγική της Λισαβόνας

Ο Γ. Πεταλωτής προσπάθησε παράλληλα να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στα λαϊκά στρώματα ότι η «επιτυχημένη» εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας θα αποτρέψει την επιβολή χειρότερων μέτρων.

Ουσιαστικά επιδιώκει να κρύψει ότι η εφαρμογή του όχι μόνο ισοπεδώνει το σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά ανοίγει το δρόμο για τη γενίκευση της επίθεσης, έτσι όπως αυτή έχει καθοριστεί με βάση τη «στρατηγική της Λισαβόνας», προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Δίνοντας ακριβώς αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της ως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεσμεύεται και από την υπόσχεσή της και από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Το μόνο που ζητάμε, πρόσθεσε, είναι να μας «δοθεί απαραίτητος χρόνος από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την υλοποίηση αυτού του Προγράμματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση «θα καταθέσει το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ στη Βουλή τις επόμενες ημέρες» με στόχο όπως είπε την «απλοποίησή του και την αποκέντρωση των πόρων, έτσι ώστε να πετύχουμε στο τέλος μεγαλύτερη απορροφητικότητα», να διοχετευθεί δηλαδή ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ