Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η γεωπολιτική

«Τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα μπορούν να αναπτύξουν μια συνολική στενή διμερή σχέση με τη Μόσχα, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κύριες στρατηγικές τους επιλογές στη Διεθνή Σκηνή, αλλά και να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές ισορροπίες. Με άλλα λόγια, η παράλληλη και ασύμμετρη προσέγγιση της Ελλάδας και της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν έχει δυναμική και ορίζοντα στρατηγικής συνεργασίας» (ο Γ. Καπόπουλος στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

οι αναλυτές

«Ενας από τους γνωστούς Αμερικανούς αναλυτές ο Marc Chandler συνεργάτης του Real Money το γράφει πεντακάθαρα: "αν θέλετε λεφτά κάντε συμβιβασμούς για την Κύπρο και τη Μακεδονία" (...) φοβούμαι ότι τα δύσκολα, τα πολύ δύσκολα, δεν τα είδαμε ως χώρα ακόμη (...) δεν θέλω να πιστέψω ότι ο κ. Παπανδρέου μας προετοιμάζει για κάτι» (η Γιώτα Αντωνοπούλου στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)

οι λυκοφιλίες

«Βεβαίως και απαιτείται μια σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά χωρίς κορώνες και ιδεολογικά πυροτεχνήματα. Εχουμε ανάγκη από φίλους σε καίριες θέσεις και ισχυρές συμμαχίες για το επόμενο κρίσιμο διάστημα» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

και τα ζόρια που έχουν ορισμένοι

«πολύ φοβούμαι πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο και δύσκολο ερώτημα: καλείται να ερμηνεύσει τις πιέσεις που της ασκούν οι Ευρωπαίοι εταίροι... τι επιδιώκουν; (...) αν η πίεση δεν αφορά την εξυγίανση αλλά αφορά την εξώπορτα; Αν, δηλαδή, διάφοροι Ευρωπαίοι φίλοι μας θεωρούν ότι βρήκαν την ευκαιρία να επανορθώσουν το (κατ' αυτούς...) "λάθος του 2000" και να μας σπρώξουν σε εθελουσία έξοδο; Ειλικρινά, δεν γνωρίζω αν έχουν κάτι τέτοιο στο κεφάλι τους αλλά ούτε θα με εξέπληττε αν το είχαν. Ούτως ή άλλως, δεν βλέπω τι διαφορετικό θα έκαναν αν προσπαθούσαν να μας ξεφορτωθούν: και πάλι θα ανέβαζαν τόσο πολύ τον λογαριασμό, μήπως και η ίδια η Ελλάδα προτιμήσει αυτοβούλως τον δρόμο του ΔΝΤ. Μου λένε ότι υπάρχουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που ήδη το ψιλο-κουβεντιάζουν (...) αν η Ελλάδα αποκολληθεί οικειοθελώς από τον «σκληρό πυρήνα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να ανασάνει λίγο με κάποιο δάνειο από το ΔΝΤ, μπορεί να χαρούν κι οι Γερμανοί αφού θα χαλαρώσει η πίεση στο ευρώ, αλλά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας θα έχουν υποθηκευτεί ανεπανόρθωτα» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ