Με απώλειες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», η οποία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου».
Η τροπολογία, η οποία επανακατατέθηκε από την κυβέρνηση ελαφρά διορθωμένη μετά τις ενστάσεις που είχαν εκφράσει οι ΑΝΕΛ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ότι συλλογικοί φορείς των οποίων η προσφυγή απορρίφθηκε τελεσίδικα από τα εθνικά δικαστήρια, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτημα ζητώντας να εξεταστεί η ανάκληση της απόφασης αν έχουν δικαιωθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι αρχικά είχαν «δει» την τροπολογία ως «όχημα» για την αναγνώριση του Συλλόγου «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», τελικά υπερψήφισαν. Ωστόσο την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κασιμάτη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν και Μουσταφά Μουσταφά. Την τροπολογία υπερψήφισαν επίσης ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, συνολικά 248 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 37.
Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. Νωρίτερα ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αναπτύσσοντας τη θέση του Κόμματος, σημείωσε: «Ως προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τμήμα βεβαίως του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρόλο που έχουν παρθεί κατά καιρούς κάποιες θετικές αποφάσεις, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αυτό να επηρεάσει - και δεν επηρεάζει - τη συνολική αντιδραστική γραμμή, η οποία αντιδραστικοποιείται όλο και περισσότερο, του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε, συγγενικοί οργανισμοί είναι.
Και αυτό φαίνεται από μια σειρά αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης - εκτός από τις θετικές, όπως ήταν η απόφαση για τη Μανωλάδα - που αμφισβητούν δημοκρατικά, κοινωνικά, εργατικά δικαιώματα. Και θυμίζουμε τη σχετική κατάπτυστη απόφασή του, η οποία δεν συγκέντρωσε τότε την απαιτούμενη πλειοψηφία, που τολμούσε να εξισώνει τον κομμουνισμό με τον φασισμό».
Επισήμανε ότι για τη «συνολική αντιδραστική γραμμή που ακολουθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζουμε και την ανησυχία μας για το πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα». Οσον αφορά το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, τόνισε ότι αυτό «καθορίζεται από διεθνείς συνθήκες, από τη Συνθήκη της Λοζάνης και αυτό δεν μπορεί ν' αλλάξει και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση με δικαστικές αποφάσεις».