Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Εισάγει Οδηγία της ΕΕ για την ένταση της καταστολής σε βάρος των λαών

Από κοινού κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα υπερψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής νομοθετική ρύθμιση, η οποία εισάγει στο ελληνικό δίκαιο Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος των λαών σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο, στο όνομα της θωράκισης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις - Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ», του οποίου οι ρυθμίσεις, με πρόσχημα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ανοίγουν το δρόμο για την ένταση της καταστολής σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα υπερψήφισαν την τροπολογία, χωρίς να μπορούν να αποκρύψουν το αντιδραστικό της περιεχόμενο. Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκας, ανέφερε, για παράδειγμα, ότι ναι μεν είναι θετική η Οδηγία, ωστόσο «ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος μια ενδεχόμενη κακή ή καταχρηστική χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει, να οδηγήσει ακόμα και σε καταστρατήγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κυρίως των υπερασπιστικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων ή των εγκαλουμένων»! Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, εξέφρασε τη χαρά του «γιατί η πλειοψηφία των κομμάτων τάσσεται υπέρ της υπερψήφισής του».

Να σημειωθεί πως η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, διότι «στον κατάλογο των φερόμενων εγκλημάτων περιέχει και το ρατσιστικό έγκλημα, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα»!

Επικίνδυνες ρυθμίσεις για τα λαϊκά δικαιώματα

Το ΚΚΕ κατήγγειλε και καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς, όπως ανέφερε χτες ο ειδικός αγορητής του, Μανώλης Συντυχάκης, έρχεται να συμβάλει στην περαιτέρω οικοδόμηση «του γνωστού αντιδραστικού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης και ως συνέχεια σειράς άλλων αυταρχικών συμβάσεων, οδηγιών και αποφάσεων, όπως, για παράδειγμα, της Συνθήκης Σένγκεν, του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και πολλών άλλων».

Το αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου φαίνεται από το άρθρο 24, το οποίο ο Μ. Συντυχάκης χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επικίνδυνο απέναντι στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα» καθώς προβλέπει «τη δυνατότητα μεταγωγής κρατουμένων στα πλαίσια των ανακριτικών αναγκών μεταξύ των χωρών της ΕΕ». «Παρά το γεγονός - τόνισε - πως η μεταγωγή κρατουμένων προς το παρόν προβλέπεται ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση του κρατούμενου, είναι μια άκρως αντιδραστική ρύθμιση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω αντιδραστικές εξελίξεις. Είναι άλλωστε γνωστές παγκοσμίως οι πρακτικές αερομεταφοράς υπόπτων από χώρα σε χώρα και οι ανακρίσεις κρατουμένων στα πλαίσια τάχα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από τη CIA και άλλες ιμπεριαλιστικές μυστικές υπηρεσίες».

Το άρθρο 16, όπως σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, προβλέπει ότι «η ενημέρωση του υπόπτου για τη δυνατότητα άσκησης ενδίκων μέσων γίνεται μόνο αν δεν τίθεται σε κίνδυνο η εμπιστευτικότητα της έρευνας. Κι έχουμε και πρόσφατη εμπειρία στη χώρα μας. Είναι νωπή ακόμη η βαριά καταδίκη της Ηριάννας με μοναδικά στοιχεία το μισό αποτύπωμα και έναν μάρτυρα, που δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο», ενώ συμπλήρωσε πως «η εν λόγω Οδηγία αφενός μεν θα τυγχάνει εφαρμογής ακόμα και σε αδικήματα τα οποία μπορεί να μη διώκονται στη χώρα μας, αφετέρου δε ο κατηγορούμενος θα αδυνατεί να υπεισέλθει και να αμφισβητήσει την ουσία της απόφασης για την οποία καταδικάστηκε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ