Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Ιδεαλιστικές απόψεις με βολικές προεκτάσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε η επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι η αντιπαράθεση έχει ουσιαστικά να κάνει με τη σύγκρουση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων αντιλήψεων: «Η μια άποψη λέει ότι υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, βιολογική, κοινωνική πραγματικότητα, λέει ότι οι κοινωνικές αντιλήψεις για τα φύλα δεν διαμορφώνονται από την ατομική εμπειρία του καθενός και της καθεμιάς, αλλά με βάση ένα συγκεκριμένο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Οτι τα ατομικά δικαιώματα δεν είναι ξεκομμένα από τα κοινωνικά συλλογικά δικαιώματα», ενώ «η άλλη άποψη, αυτή του νομοσχεδίου, είναι ιδεαλιστική άποψη, που τα αρνείται όλα αυτά και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, ότι ο καθένας είναι ό,τι νομίζει, ανεξάρτητα από ιδεολογικές, κοινωνικές ή/και ταξικές αναφορές. Από εκεί απορρέουν σε τελική ανάλυση και οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων. Και γι' αυτό το νομοσχέδιο δεν προσεγγίζει ούτε τις ελάχιστες κοινωνικές προϋποθέσεις, για να στηριχτεί το νομικό δικαίωμα αυτών των ανθρώπων. Αντίθετα, τις αρνείται, στο όνομα του ατομικού δικαιώματος».

Σχολίασε μάλιστα πως οι προεκτάσεις αυτής της άποψης αποδεικνύονται πολύ βολικές στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής: «Είναι πολύ βολικό να θέλουν να πείσουν ότι όλα είναι σχετικά, ότι δεν έχει σημασία σε τελική ανάλυση αν είσαι άνεργος, φτωχός, εξαθλιωμένος, αλλά σημασία έχει πώς νιώθεις, ότι στο κάτω κάτω δεν χρειάζεται να παίρνουμε και ορισμένα ειδικά μέτρα για τις εργαζόμενες γυναίκες, για τις μητέρες, για την προστασία της μητρότητας, αφού σε τελική ανάλυση η βιολογία των φύλων έχει ξεπεραστεί. Το εάν υιοθετείτε αυτές τις προεκτάσεις λίγη σημασία έχει. Σημασία έχει ότι βοηθάτε για να προχωρήσουν. Να, λοιπόν, γιατί λέμε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι πλήρως ενταγμένο στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της».

Αναφέρθηκε στην αποκαλυπτική ομολογία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, που με άρθρο του παρουσίασε το νομοσχέδιο ως απόδειξη πως η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί το μνημόνιο και να αφήσει κι ένα προοδευτικό αποτύπωμα. «Δηλαδή, από τη μια μεριά να υλοποιεί μια βάρβαρη αντιλαϊκή - αντιδραστική πολιτική και από την άλλη να ψάχνει και ορισμένα σημεία, προκειμένου να δείξει ένα προοδευτικό και αριστερό πρόσωπο. Αρα, εδώ μιλάμε για έναν αντιπερισπασμό, επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το αντιμετωπίζει με έναν απίστευτο τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό, τροφοδοτώντας έτσι και συντηρητικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά, σαν κι αυτά που ακούσαμε πριν λίγο από το βήμα».

Εδωσε απάντηση και στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ που επιχείρησε ο εν λόγω υπουργός, επικαλούμενος μάλιστα το μαρξισμό, λέγοντας: «Μιας και το ανέφερε (...) ας δούμε τι έλεγαν και οι κλασικοί πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, στο έργο του Ενγκελς για την καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους: "Αυτό που μπορούμε σήμερα να υποθέσουμε για τη ρύθμιση των σεξουαλικών σχέσεων, ύστερα από το επικείμενο σάρωμα της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, έχει κυρίως αρνητικό χαρακτήρα. Περιορίζεται σε ό,τι πρόκειται να λείψει. Τι θα προστεθεί όμως; Αυτό θα κριθεί, όταν ανδρωθεί μία νέα γενιά, μια γενιά από άντρες που ποτέ στη ζωή τους δεν θα έχουν βρεθεί στην ανάγκη να αγοράσουν με λεφτά ή με άλλα κοινωνικά μέσα το δόσιμο μιας γυναίκας. Και μια γενιά από γυναίκες που ποτέ δεν θα έχουν βρεθεί στην ανάγκη να δοθούν σε έναν άντρα για κανέναν άλλον λόγο εκτός από την αληθινή αγάπη, ούτε να αρνηθούν το δόσιμο στον αγαπημένο τους από το φόβο μπροστά στις οικονομικές συνέπειες. Οταν θα υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, θα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αυτά που πιστεύουμε σήμερα ότι θα πρέπει να κάνουν. Θα φτιάξουν τη δική τους ζωή και τη δική τους αντίστοιχη κοινή γνώμη για τις πράξεις του καθενός". Τελεία και παύλα.

Αλλο, λοιπόν, η ιστορική πορεία και η εξέλιξη της οικογένειας, που ασφαλώς εξελίσσεται και θα εξελιχθεί και στο μέλλον, και άλλο η άρνηση του αντικειμενικού διαχωρισμού των φύλων. Αλλο η διαμόρφωση της οικογένειας στο μέλλον, όταν εκλείψουν οι σημερινές εκμεταλλευτικές σχέσεις, και άλλο η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που αυτές τις σχέσεις όχι απλώς τις υπηρετεί, αλλά και τις ενισχύει ακόμη περισσότερο. Τέλος, λοιπόν, με την υποκρισία και με όλη αυτή την καπηλεία που κάνει η κυβέρνηση!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη δουλειά μας σε νέους καλλιτέχνες - δημιουργούς(2021-05-08 00:00:00.0)
Ο αγώνας για τη χειραφέτηση της γυναίκας είναι μέρος του αγώνα για την κοινωνική ισότητα(2015-03-15 00:00:00.0)
Μαχητική αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και πολιτική γύρω από το γυναικείο ζήτημα(2014-09-21 00:00:00.0)
Περισσότερες γυναίκες λαϊκών στρωμάτων στην πρωτοπορία του αγώνα(2007-06-26 00:00:00.0)
Προμαντεύουν συγκρούσεις πολιτισμών(2000-08-06 00:00:00.0)
«Να τερματιστεί η στάση Σπέιτ»...(2000-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ