Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Προστέθηκε στην ατελείωτη λίστα των διευκολύνσεων για το κεφάλαιο

...ενσωματώνοντας και σειρά άσχετων τροπολογιών

Ενσωματώνοντας ένα ακόμα μπαράζ άσχετων τροπολογιών, υπερψηφίστηκε χτες, με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Χωρικός σχεδιασμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη», που εντάσσεται στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περνάει η κυβέρνηση από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση, στο όνομα της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, συνεχίζει να διαμορφώνει το κατάλληλο «περιβάλλον» για την προσέλκυση επενδύσεων και - πιάνοντας το νήμα από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις - έρχεται να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση της γης, την αλλαγή χρήσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να προωθήσει τους στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, όπως είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, αναβαθμίζοντας το ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή.

Το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ακόμα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης να κατατίθενται τροπολογίες εκπρόθεσμες και άσχετες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Κατά» ψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ το Ποτάμι αποχώρησε από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενο για το «όργιο των υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών».

Οπως επεσήμανε η ειδική αγορήτρια, Διαμάντω Μανωλάκου, το ΚΚΕ υπερψήφισε τις τροπολογίες που ευνοούν, έστω και για λίγο, τους εργαζόμενους, όπως την τροπολογία για την πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση, που έφτασε στη Βουλή κατόπιν πρότασης και πίεσης του Κόμματος, και την τροπολογία για το αφορολόγητο του εφάπαξ επιδόματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στην τροπολογία για την παράταση έως τις 31 Δεκέμβρη του 2017 των συμβάσεων εργαζομένων στους δήμους που έληγαν στο τέλος του 2016, ζητώντας οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και να τερματιστεί η εργασιακή τους αβεβαιότητα. Επίσης, «παρών» ψήφισε και στην τροπολογία για την αναστολή του ειδικού τέλους ταφής, ζητώντας την κατάργηση του χαρατσιού και όχι την αναβολή της εφαρμογής του.

Παράλληλα, το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τονίζοντας ότι συντρίβεται ο αυτοαπασχολούμενος ενεργειακός επιθεωρητής και γίνεται μισθωτός με μπλοκάκι στη μεγάλη επιχείρηση. Καταψήφισε, επίσης, την τροπολογία για τα «πράσινα σημεία», όπου θα μεταφέρονται και απόβλητα που παράγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές και τους εργαζόμενους των δήμων, ενώ καταψήφισε την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που σχετίζεται με την προώθηση και τον έλεγχο της πολιτικής περικοπών στον τομέα της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ