Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Δικάζουν τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία

Associated Press

«Η σύλληψη του Μιλόσεβιτς μας αφορά όλους», την παραπάνω επισήμανση κάνουν όλοι οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς μέσα από τις ανακοινώσεις τους, με τις οποίες διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν τη σύλληψη και παράδοση του πρώην Γιουγκοσλάβου Προέδρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

- Αγανάκτηση για τα διαδραματιζόμενα στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, όπου κατά παράβαση κάθε Αρχής Δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης, οι σύγχρονοι επιδρομείς και εγκληματίες πολέμου, απήγαγαν για να δικάσουν στη Χάγη έναν ηγέτη, που αρνήθηκε να υποτάξει το λαό και τη χώρα του στις επιθυμίες και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και της «νέας τάξης πραγμάτων», εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου.

Αποτελεί μελανό σημείο για την ανθρωπότητα, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι δήμιοι ενός πολύπαθου λαού να επιχειρούν απόδοση δικαίου, δικάζοντας τα θύματά τους. Αποτελεί ντροπή για την «πολιτισμένη» Ευρώπη η πλήρης υποταγή στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που σχεδίασε και επέβαλε τη διάλυση και τη σφαγή των λαών της Γιουγκοσλαβίας, τον «Αττίλα» στην Κύπρο, τη σφαγή αμάχων στο Ιράκ, τη στήριξη των όπου Γης φασιστικών και καταπιεστικών καθεστώτων τύπου Τουρκίας και άλλων.

Γι' αυτό, με αφορμή τις επισκέψεις πλοίων του 6ου στόλου στη Ρόδο, το ΕΚ της πόλης καλεί τους εργαζόμενους, κάθε έντιμο πολίτη «να μην επιτρέψουμε και πάλι την άφιξη στον όμορφο και φιλήσυχο τόπο μας των μακελάρηδων και των αεροπλανοφόρων τους που, μετά από κάθε βρωμιά τους στη γειτονιά μας, έρχονται να ξεπλύνουν τα χέρια τους και να ξεκουραστούν. Η εθνική αξιοπρέπεια και η περηφάνια του λαού μας δεν ανταλλάσσονται και δεν εξαγοράζονται».

- Γκανγκστερική, χαρακτηρίζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων, την παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο «ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης», και καλεί το λαό να μετέχει στις εκδηλώσεις αντίστασης του φιλειρηνικού κινήματος. Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα αναφέρεται:

«Θέλουμε την πόλη μας, τη χώρα μας, χώρα ειρήνης, φιλίας και ισότιμης συνεργασίας με τους λαούς της περιοχής μας.

Διακηρύσσουμε ότι στην πόλη των Αμπελοκήπων είναι ανεπιθύμητη η παρουσία ή και διέλευση οποιασδήποτε ΝΑΤΟικής ναυτικής ή χερσαίας δύναμης από την πόλη μας, καλώντας ταυτόχρονα το λαό της πόλης μας να συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος.

Καταδικάζουμε την γκανγκστερική απαγωγή του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς και την προσαγωγή του σε δίκη στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης, ενέργεια που έχει σαν στόχο να επιβεβαιώσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΝΑΤΟικών και Αμερικανών δολοφόνων, αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο οι θύτες θα δικάζουν τα θύματά τους».

- Ψήφισμα καταδίκης της απαγωγής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της παραπομπής του στο «δικαστήριο» της Χάγης, ενέκρινε, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά Καρδίτσας. Το ψήφισμα επισημαίνεται: «Το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από συζήτηση, ομόφωνα κρίνει ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί βάναυση παραβίαση της διεθνούς έννομης τάξης και κατάφωρη επέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και οι ηγέτες της ΕΕ που είναι υπεύθυνοι για τη διασάλευση της ειρήνης στα Βαλκάνια, για το βομβαρδισμό και τις δολοφονίες αμάχων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος στην προσπάθειά τους να εκφοβίσουν τους λαούς και να επιβάλουν την αντίληψη ότι δίκαιο είναι τα δικά τους συμφέροντα και οι δικές τους θελήσεις, σέρνουν στα δικαστήρια τον ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας. Οι κύκλοι αυτοί είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση των λαών σαν στυγνοί επαγγελματίες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά συμπαρατάσσεται με τους διακεκριμένους νομικούς που ανέλαβαν την υποστήριξη του Μιλόσεβιτς και τη διεθνή προοδευτική κοινότητα που είναι στο πλευρό του Γιουγκοσλάβου ηγέτη».

- Το Διοικητικό Συμβούλιο, του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει, «την γκανγκστερική απαγωγή και παράδοση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που έστησαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, του τέως Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς». Η πράξη αυτή, υπογραμμίζεται στο κείμενο, σηματοδοτεί από τη μια τη νέα εκδικητική επίθεση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό για την επιμονή του να αντιστέκεται και από την άλλη τον εξευτελισμό της εγκάθετης γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, η οποία χωρίς ίχνος ντροπής αντάλλαξε τον Σλ. Μιλόσεβιτς μαζί με την τιμή και την περηφάνια του Γιουγκοσλαβικού λαού με μια χούφτα δολάρια».

Σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσή τους, σημειώνουν με ιδιαίτερη έμφαση: «Στο Διεθνές Δικαστήριο, αν αυτό ήταν προϊόν του διεθνούς δικαίου, θα έπρεπε να δικάζονται τώρα αυτοί που διέλυσαν, βομβάρδισαν και εξευτέλισαν τη Γιουγκοσλαβία και όχι αυτοί που αντιστάθηκαν».

- Η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών και Συνεργαζομένων (ΑΠΕΛ.Σ) με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «νέα εγκληματική ενέργεια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού», την έκδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς. Παράλληλα, επισημαίνει ότι αυτή η ενέργεια αποσκοπεί «στη δικαίωση των εγκλημάτων του, κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, και φονιάδων των λαών, Αμερικάνων, και των συνεταίρων τους Δυτικοευρωπαίων ιμπεριαλιστών, αλλά και στην κατατρομοκράτηση των λαών, που δε σκύβουν το κεφάλι, αλλά αντιστέκονται κατά της «Νέας Τάξης» και της ιμπεριαλιστικής «παγκοσμιοποίησης».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους τα μέλη του προεδρείου της ΑΠΕΛ.Σ, ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Γιουγκοσλάβου ηγέτη και συγχρόνως καλούν τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας μας να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για τη νέα αυτή τρομοκρατική πρόκληση των ιμπεριαλιστών και την άμεση απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς».

- Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ), με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «την απαγωγή του νόμιμα εκλεγμένου πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς και την παράδοσή του στο λεγόμενο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια, τονίζεται, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και των υπηρετών τους παραβιάζει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου και προσβάλλει βάναυσα, όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Μαζί με τον Μιλόσεβιτς, επισημαίνουν, δικάζονται όλοι όσοι αγωνίζονται για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας τους. Και καταλήγουν, ο ενωμένος αντιΝΑΤΟικός αγώνας όλων των βαλκανικών λαών, είναι ο μόνος δρόμος για να αναχαιτιστούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία για την παράδοση Μιλόσεβιτς(2001-08-28 00:00:00.0)
Επικρίνουν την παράδοση Μιλόσεβιτς(2001-08-04 00:00:00.0)
Καταδικάζεται η παράδοση Μιλόσεβιτς(2001-07-27 00:00:00.0)
ΔΣΑ: Παράβαση του Διεθνούς Δικαίου(2001-07-25 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την παραπομπή Μιλόσεβιτς(2001-07-10 00:00:00.0)
«Να μην παραδοθεί ο Μιλόσεβιτς»(2001-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ