Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση συσκότισης για τις λίστες

Με φραστική επίθεση κατά της ΝΔ, με βολικές ερωταπαντήσεις και αστεία επιχειρήματα, ο Δ. Ρέππας προσπαθεί να δημιουργήσει «αμφιβολίες» για την αναντίρρητες κυβερνητικές ευθύνες στη δημιουργία και δράση των ευρωκατασταλτικών μηχανισμών

Επιχείρηση συσκότισης και παραπλάνησης έχει βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με σκοπό να δημιουργήσει «αμφιβολίες» για τις ολοφάνερες ευθύνες της στο ματοκύλισμα των διαδηλώσεων της Γένοβας, οι οποίες προκύπτουν αναντίρρητα από την πολιτική της ενεργού συμμετοχής στους μηχανισμούς καταστολής σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε και χθες τις απεγνωσμένες προσπάθειες «εξαγνισμού» της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και να μεταφέρει το ζήτημα σε μια ανούσια, όσο και βολική κόντρα με τη ΝΔ. Επί της ουσίας, όμως, δεν μπόρεσε να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, παρά την αστεία προσπάθεια να θέσει ο ...ίδιος τα «σωστά» ερωτήματα και να δώσει, βέβαια, τις δικές του απαντήσεις. Κατά τον Δ. Ρέππα, λοιπόν, το «βασικό ερώτημα» είναι: «Εχουν καταρτίσει κατάλογο με ονόματα Ελλήνων πολιτών οι ελληνικές υπηρεσίες, προκειμένου να τον στείλουν στις αντίστοιχες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους;»(!). Η απάντηση, βέβαια, που έδωσε και χθες είναι ότι «δε διαμορφώθηκε κανένας τέτοιος κατάλογος, προκειμένου να σταλεί στις αντίστοιχες ιταλικές υπηρεσίες. Τελεία και παύλα». Φυσικά, οι «ερωταπαντήσεις» του εκπροσώπου δεν απαντάνε στα πραγματικά ερωτήματα και γεγονότα και, κυρίως, στο κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης στους ευρωκατασταλτικούς μηχανισμούς, στο πλαίσιο των οποίων η «ανταλλαγή πληροφοριών» και η αλληλοϋποστήριξη είναι υπόθεση ρουτίνας και συμβατική υποχρέωση.

Αντίθετα, ο Δ. Ρέππας, προκειμένου να πείσει ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα δικαιώματα των «Ελλήνων πολιτών», έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί άρθρο της ιταλικής εφημερίδας «Μεσατζέρο», το οποίο κατηγορούσε την Ελλάδα, γιατί «δεν έδωσε πληροφορίες για τους εξτρεμιστές» και «αποδείχτηκε η χειρότερη στο θέμα της διεθνούς συνεργασίας». Και ο Δ. Ρέππας δεν μπόρεσε να κρύψει τις «τύψεις» της κυβέρνησης: «Αυτό (σ.σ. να είμαστε οι χειρότεροι στη διεθνή συνεργασία) νομίζετε ότι είναι τιμητικό; Εγώ σας λέω ότι δεν είναι τιμητικό»(!). Αφήστε, λοιπόν, προέτρεψε, την κυβέρνηση να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς, με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον(!). Δε σταμάτησε, όμως, εκεί. Θέλοντας να δώσει τη «χαριστική βολή», επικαλέστηκε το εξής επιχείρημα: Εάν η κυβέρνηση είχε λόγο να καταρτίσει και παραδώσει μια λίστα διαδηλωτών, θα περιλάμβανε σε αυτήν ονόματα φίλων ενός κοινοβουλευτικού κόμματος (σ.σ. εννοεί του ΣΥΝ), αγνοώντας ονόματα φίλων εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων;»(!). Επιχειρώντας να βγει από τη θέση του κατηγορούμενου, εξαπέλυσε επίθεση κατά του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι διαστρέβλωσε το περιεχόμενο της ομιλίας του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να παραπλανήσει τους πολίτες και να πλήξει την κυβέρνηση, στρεφόμενος ενάντια στα συμφέροντα της χώρας.

Απαντώντας, ο Θ. Ρουσόπουλος, σε δήλωσή του, υπέδειξε στον Δ. Ρέππα, αν θέλει να πείσει ότι δεν έδωσε στοιχεία διαδηλωτών, να ζητήσει από τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών «να του εξηγήσει με ποια κριτήρια και για ποιους λόγους, απαγορεύτηκε ονομαστικά η είσοδος σε 150 από τους 2.000 Ελληνες διαδηλωτές, που μετέβησαν στην Ιταλία».

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Στο μεταξύ, τα «Νέα» συνέχισαν και χθες τη δημοσίευση στοιχείων για το πώς έγινε η παράδοση λίστας διαδηλωτών στις ιταλικές αρχές. Δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας «Ρεμπούμπλικα» δηλώνει στην εφημερίδα ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έστειλαν λίστα με 1.500 άτομα(!), ενώ Ελληνες αστυνομικοί είχαν εγκατασταθεί τις ημέρες της διάσκεψης των «8» στο αστυνομικό μέγαρο της Γένοβας και μέσω κομπιούτερ έπαιρναν πληροφορίες για κάθε διαδηλωτή που έφθανε στην Ιταλία. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, εξάλλου, επιβεβαίωναν τις πληροφορίες για παράδοση λίστας, δηλώνοντας στην εφημερίδα ότι «πρόκειται για συνήθεις αστυνομικές πρακτικές... Οι Ελληνες αξιωματικοί είχαν πρόσβαση (ηλεκτρονικά) στα ελληνικά αρχεία της Σένγκεν και η ανταλλαγή πληροφοριών γινόταν αυτόματα». Επίσης στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν, στην ίδια εφημερίδα, ότι ένας από τους μηχανισμούς ροής πληροφοριών από την Αθήνα προς τη Ρώμη ήταν και η διαβίβαση από την ΕΥΠ στη μυστική υπηρεσία της Ιταλίας SISDE των στοιχείων όλων όσοι δήλωναν στον Τύπο ότι σκόπευαν να πάνε στη Γένοβα.

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, σε δηλώσεις της, κάλυψε την ΕΥΠ για την προχθεσινή ανακοίνωσή της, ενώ εμφανίστηκε «άνετη» να γίνει έρευνα και συζήτηση στη Βουλή, γιατί «δεν πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε σκιά ή υποψία»(!).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ