Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ακόμη «χορεύει» στο ρυθμό της Γένοβας

Αποχαιρετώντας τον Κάρλο

Associated Press

Αποχαιρετώντας τον Κάρλο
ΓΕΝΟΒΑ - ΡΩΜΗ.-

«Κάρλο ζεις, αυτοί είναι νεκροί»...

Με τα λόγια αυτά, εκατοντάδες φίλοι και συγγενείς, με τα μάτια γεμάτα δάκρυα, αλλά και με το πείσμα να συνεχίσουν τον αγώνα, με υψωμένες γροθιές και τη συνοδεία κιθάρας, είπαν το «ύστατο χαίρε» στον 23χρονο Κάρλο Τζουλιάνι, που έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, από τις σφαίρες ενός καραμπινιέρου, στη διάρκεια της δεύτερης μέρας των διαδηλώσεων της Γένοβας κατά της Συνόδου της «Ομάδας των Οκτώ».

Πάνω από χίλια άτομα συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στο νεκροταφείο Σταλιένο της Γένοβας για να συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία τον Κάρλο Τζουλιάνι.

Στη διάρκεια της τελετής, που δε συνοδεύτηκε από θρησκευτική νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά ήταν μία πολιτική κηδεία, μίλησε ο πατέρας του νεαρού διαδηλωτή, Τζουλιάνο Τζουλιάνι, γνωστό μέλος της γενικής εργατικής συνομοσπονδίας της Ιταλίας CGIL καθώς και φίλοι του Κάρλο. «Στη σύντομη ζωή του, ο Κάρλο μας έδωσε πολλά πράγματα για να θυμόμαστε» τόνισε ο πατέρας κατά τον μικρό επικήδειο που έβγαλε με τρεμάμενη φωνή και συνέχισε: «Ας προσπαθήσουμε, στη μνήμη του Κάρλο, να ενωθούμε και αρνηθούμε τη βία». Στη συνέχεια, ένας από τους φίλους του Κάρλο, του αφιέρωσε ένα τραγούδι με συνοδεία κιθάρας, ενώ τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του «Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας» ανήγγειλαν την παρουσία τους «χωρίς σημαία, ούτε πανό».

Οπως έγινε γνωστό, η οικογένεια του Κάρλο Τζουλιάνι άνοιξε λογαριασμό στην τράπεζα Carige και όπως ανακοίνωσε τα χρήματα από τις εισφορές θα διατεθούν για τις σπουδές νεαρών ατόμων που προέρχονται από φτωχές χώρες ή για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σείστηκε η Ιταλία

Η κηδεία του Κάρλο Τζουλιάνι ήταν το αποκορύφωμα των αντιδράσεων που ξέσπασαν στην Ιταλία ενάντια στην αστυνομική βία, με την οποία αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές Ιταλούς και ξένους. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, πάνω από 100.000 άτομα σε ολόκληρη την Ιταλία διαδήλωσαν εναντίον της βίας, με συνθήματα κατά της αστυνομίας. Αυτή τη φορά όλες οι διαδηλώσεις και οι πορείες ήταν ειρηνικές και δε σημειώθηκαν επεισόδια. Σε όλες τις πόλεις έγιναν πορείες, συγκεντρώσεις ειρηνικές με χορούς και τραγούδια, εναντίον του «G8», εναντίον της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, στη μνήμη του Κάρλο Τζουλιάνι που σκοτώθηκε στη Γένοβα.

Πιο πολυάριθμη ήταν η πορεία στη Ρώμη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30.000 άτομα με ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Δολοφόνοι». Πάνω από 20.000, με τη βροχή, στο Μιλάνο, 20.000 στην Μπολόνια, 10.000 στη Γένοβα, 5.000 σε Νάπολη, Φλωρεντία, Παλέρμο, Μπάρι, Τεργέστη, Κάλιαρι. Σύμφωνα με Ιταλούς αναλυτές και παρατηρητές, η ανταπόκριση που είχε το προσκλητήριο του «Κοινωνικού Φόρουμ» ήταν εντυπωσιακή, διότι πολλοί εξέφραζαν τους φόβους ότι μετά τα αιματηρά επεισόδια της Γένοβας, το κίνημα αυτό θα είχε διαλυθεί. Συγκινητική η συγκέντρωση στη Γένοβα, πάνω από 10.000 άτομα βρέθηκαν μπροστά στο Παλάτσο Ντουκάλε που φιλοξενούσε τη διάσκεψη του «G8». Ηταν μια ειρηνική συγκέντρωση χωρίς σημαίες και πανό, όχι μόνο των διαδηλωτών του φόρουμ, αλλά συμμετείχαν και ολόκληρες οικογένειες.

Ενα ακόμη ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και προκαλεί πολλά ερωτηματικά, είναι το γεγονός της «εξαφάνισης ενός αριθμού διαδηλωτών». Το «Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας» καταγγέλλει ότι από το προσκλητήριο απουσιάζουν 40-100 άτομα, κυρίως ξένοι. Ενώ για το λόγο αυτό διαβήματα διαμαρτυρίας έγιναν από τη γερμανική και σουηδική πρεσβεία προς το ιταλικό ΥΠΕΞ, καθώς δεν έχουν πληροφορίες για ορισμένα άτομα, ίσως και 40, που ήταν στη Γένοβα και από εκείνη τη στιγμή δεν έχουν δώσει σημεία ζωής...

Και μιλώντας για εξαφανισμένους ή πιο πιθανά συλληφθέντες, αφέθηκε ελεύθερος ο 24χρονος Ελληνας Παναγιώτης Σιδεριάδης που είχε συλληφθεί το Σάββατο και κρατούνταν σε νοσοκομείο της Γένοβας. Ο Σιδεριάδης είχε εγχειριστεί για περιτονίτιδα και θα παραμείνει για νοσηλεία στο νοσοκομείο μέχρι το Σάββατο. Χτες ο εισαγγελέας που τον εξέτασε, διέταξε να αφεθεί ελεύθερος...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ